MinäKertoja
MinäKertoja

Valopilkkuja Välimatkan päästä

Tänä syksynä olen pystynyt kirjoittamaan blogiini harmittavan vähän.

Siksi nyt on valtava tarve tehdä jonkinlainen yhteenveto viime kuukausien kohokohdista, juuri ennen joulukuusen koristelua.

VÄRISYTTÄVIÄ VALOPILKKUJA:

 
1) Valmistuminen tuplamaisteriksi Salfordin yliopistosta, elokuvakäsikirjoittamisen maisteriohjelmasta (Master of Arts).

*haastavin hetki: saapuminen Lontooseen halpaan hostelliin, jossa haisi intialaiselta currykanalta. Huoneen näkeminen, sen tajuaminen, että tässä luukussa on selvittävä yksi yö. Sairaalloinen syyhypunkin pelko, nukkuminen kaikki vaatteet päällä.

*kohokohta: saapuminen vihdoin Manchesteriin, tuttuun kaupunkiin. Valmistujaispäivän seremoniat, hatun saaminen ja sen heittäminen ilmaan.

Hieno hetki oli myös kävellä lavalle todistusta hakemaan. Nimeni lausuttiin niin hassusti, että tuntui kuin olisin osallistunut Miss Universum -kisoihin (tosin hieman yli-ikäisenä).

Aleksi Puranen, Juha Kivelä ja minä heitämme hatut ilmaan. Kuva: Panu Mikkola

2) Välimatka-käsikirjoituksen luovuttaminen kustantajalle

*haastavin hetki: henkinen murtuminen Bulevardilla muutamaa päivää ennen painoonmenoa – mitä jos romaanissa on liikaa tavuviivoja?

*kohokohta: tavutusten ja muiden korjausten jälkeinen hetki, sen hyväksyminen, että kaikki voitava on nyt tehty. Lähtö Ruisrockiin samana iltana, ystävien näkeminen festrihälinässä. Itsen nuoreksi tunteminen. Pulpin keikka ja sähkönsininen taivas yöllä.

Me nähtiin Pulp ja Jarvis Cocker! Kuva: Pauliina Katajamäki

 
3) Kirjan painoonmenopäivä

*haastavin hetki: kun kokoonnuttiin porukalla laulamaan karaokea, eikä kukaan muu uskaltanut laulaa kuin minä.

*kohokohta: se, että uskalsin räpätä Madonnan American Life -biisin tahtiin: ”I do yoga and pilates and the room is full of hotties, so I’m checkin’ at the bodies and you know I’m satisfied.”

4) Välimatkan ilmestyminen

*haastavin hetki: käsieni tärinä, kun valmis romaani ojennettiin minulle WSOY:n kotimaisella osastolla.

*kohokohta: edellä mainittu tilanne sekä se, että nostimme ystävieni kanssa lasilliset Las Llamasin terassilla. Luin heille (pyynnöstä!!!) otteita lämpimäiskappaleestani.

Ensikohtaaminen kirjan kanssa. Kuva: Satu Malkamäki

5) Julkkaribileet ravintolalaivassa

*haastavin hetki: tarjoilujen (kuten sipsien ja karkkien) asettelu kulhoihin minuttia ennen vieraiden saapumista. Puheen pitäminen.

*kohokohta: kaikkien ihanien ihmisten onnittelut ja tervehdykset. Evan & Manun keikka juhlissani, se kun he lauloivat minulle ihanan laulunsa Feet in the Water. Jatkot Millionaire’s Clubilla.

Puhe Välimatkan julkkaribileissä. Kuva: Viivi Virtanen

6) Turun kirjamessut

*haastavin hetki: Turkuun pääseminen.

*kohokohta: istua Riku Korhosen vierellä Agricola-lavalla ja tajuta, etten ole yksin yleisön edessä. Lukijoitten lämmin palaute, ihmisten kohtaaminen.

7) Oriveden opiston Uuden kirjan päivät

*haastavin hetki: käsittää, ettei Oriveden opiston huoneessa ollut televisiota. Television etsiminen opiston tiloista ennen suosikkisarjani alkua.

*kohokohta: lämminhenkinen tunnelma kaikkien esiintymisten ja haastattelujen aikana. Risto Ahdin karismaattinen puheenvuoro.
8) Helsingin kirjamessut

-haastavin hetki: huomata ennen esiintymistä, että saappaani solki oli rikki. Kengän teippaaminen ja lopputuloksen epäuskottavuus.

-kohokohta: esiintyminen Eino Leino -lavalla. Yleisö oli hyvin mukana, joukossa hymyili tuttuja kasvoja. En edes romahtanut, vaikka ensimmäinen mikrofoni ei toiminut.

9) Pohjanmaa-turnee Seinäjoen, Kauhajoen, Kauhavan ja Alajärven Info-kirjakaupoissa

-haastavin hetki: jännittää, keitä tulee paikalle. Mittaako kuulijoiden määrä ihmisarvoni?

-kohokohta: Kirjakauppiaiden, haastattelijoiden ja lukijoiden kohtaaminen. Alajärvellä erään herran kommentti: ”Jaksaako tämän sun kirjas lukea?” Minä siihen: ”Jaksaa jaksaa.” Mies osti kirjani, ja signeerasin sen tyytyväisenä.

10) WSOY:n järjestämä kirjallinen ilta Turussa

-haastavin hetki: se, kun olin lupautunut soittamaan tilaisuudessa pianoa, mutta Suuri Toivelaulukirja oli liian painava eikä mahtunut matkalaukkuuni. Niinpä otin nuoteista valokuvan digikamerallani. Se ei ollut kovin hyvä idea; kameran näyttö oli aika pieni.

-kohokohta: se, että uskalsin kaikesta huolimatta soittaa pianoa yleisölle. Jatkot Turun legendaarisessa baarissa Dynamossa. 
11) Kirjastovierailu Jalasjärvellä

-haastavin hetki: junaan ehtiminen, paniikinomainen juoksu rautatieasemalle, hikinen selkä vaunuun astuessa.

-kohokohta: ystävällinen nuori kirjastonjohtaja, joka antoi minulle kyydin Seinäjoelta Jalasjärvelle ja takaisin – sekä kirjastoon saapunut aktiivinen yleisö.

12) Itsenäisyyspäivän juhlapuhe Lapuan yläkoululla

-haastavin hetki: oma liikuttuminen puheen aikana.

-kohokohta: kuulijoiden sydäntä lämmittävä palaute.

13) Vierailu Herättäjän kirjakaupassa Lapualla

-haastavin hetki: tajuta, ettei mulla ole taaskaan siistejä kenkiä. Täten lainasin saappaat siskoltani.

-kohokohta: hyvä keskustelu haastattelijan kanssa. Kuulijoiden tarkkaavaisuus ja eläytyminen, tuttujen ihmisten tapaaminen, kirjakaupan väen ystävällisyys.

Herättäjän kirjakaupassa signeeraamassa, Heli Karhumäen haastateltavana. Kuva: Satu Malkamäki


14) Kirjailijaliiton pikkujoulut:

-haastavin hetki: miettiä, mitä laittaa päälle, pitkän vai lyhyen mekon, mikä on etiketin mukaista, ja onko sillä väliä.

-kohokohta: kollegojen tapaaminen ja kuulumisten vaihto. Jatkot Kokomossa ja lopulta eräässä kodissa, jossa oli paljon kirjoja ja mahdollisuus laulaa ja tanssia porukalla mm. joulubiisien tahtiin (esim. Mariah Carey: All I Want For Christmas Is You).

Lisäksi olen kiitollinen kaikesta ihanasta palautteesta, jota ihmiset ovat antaneet minulle kirjastani sekä henkilökohtaisesti että välimatkan päästä. On tullut sellainen tunne, että kirja on ollut heille tärkeä.

Välimatka. Kansi: Anna Makkonen

Olen myös onnellinen parista uudesta kolumnipaikasta, jotka olen saanut tänä vuonna.

Lämmin kiitos myös kaikille teille, jotka olette lukeneet blogiani. (Siitäkin huolimatta, etten ole miesmuistiin pohtinut täällä kirjallisuutta. Ehkä ensi vuonna kokeilen sitäkin!)

Hyvää joulua kaikille!

Tontut istuvat iltaa kirjan äärellä…

Kommentit (4)

 1. Hanna

  Voi kuinka sympaattisesti rakennettu juttu. Hyvä vuosi kaiken kaikkiaan. Oikein hyvää joulua!!

 2. Taina Latvala

  Kiitos, Hanna! Oli hieno vuosi, paljon tähtihetkiä. Hauskaa joulun aikaa ja onnellista uutta vuotta sinulle!

 3. mallamoija

  Hei! Edelliseen tekstiisi viitaten: Osaat sinä itkettää ihan ilman fyysistä läsnäoloasikin. Sain joululahjaksi Välimatkan ja vollotin kuin vesiputous useampaan otteeseen. En malttanut laskea kirjaa käsistä, vaikka silmät olivat turvoksissa, nokka tukossa ja kello paineli pikkutunneilla.

  Kiitos aivan upeasta lukukokemuksesta. Toivotan onnellista uutta vuotta ja paljon uusia kauniita lauseita, jotka toivottavasti päätyvät pian uuden kirjan kansien väliin! t. Joulun itkijänainen

 4. Taina Latvala

  Hei mallamoija!

  Kiitos paljon palautteestasi, you made my day! 🙂 Ihana kuulla, että joulupukki oli valinnut sinulle lahjaksi juuri Välimatkan. Ja että kirja kosketti. Viestisi siivittämänä on hyvä lähteä juhlistamaan uutta vuotta – ja etsimään uusia lauseita.

  Hyvää vuotta 2013 sinulle, ihania tarinoita ja onnellisia päiviä!

  Taina

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *