Pellavavaate – tunnista laatu

Pellavavaate on miellyttävä kesällä, koska se hengittää ja tuntuu helteellä viileältä. Jos olet ostamassa pellavavaatetta, lue tästä vinkit, miten tunnistat laadun.

Koostumus

100-prosenttinen pellavavaate hengittää. Jos pellavan joukkoon on laitettu jotain tekokuitua, hengittävyys ja kosteudenimukyky heikkenevät.

Kankaan paksuus

Jos pellavakangas on ohutta, vaatteen kestävyys ei ole paras mahdollinen. Esimerkiksi ohuesta pellavakankaasta tehdyt housut ohenevat käytössä mm. haaroista ja takamuksen kohdalta jopa niin, että housut voivat revetä kesken käytön. Repeytymisriski korostuu, jos housut ovat vähänkään napakat. Pari päivää sitten edessäni rullaportaissa seisoi nainen, jonka kapealinjainen, ohuesta pellavakankaasta tehty mekko oli pystysuuntaisesti repeytynyt keskeltä selkää noin 20 sentin matkalta.

Jos et ole varma, onko kangas liian ohut, tee käsitesti: laita kätesi etu- ja takakappaleiden väliin – eli vaatteen sisälle. Jos kätesi kuultaa kankaan läpi, kangas on todella ohutta.

Rypistyminen

Pellavan ominaisuuksiin kuuluu rypistyminen, mutta rypistymisessäkin voi olla isoja eroja. 

Tee rypistymistesti puristamalla kangasta nyrkissä. Jos kankaaseen tulee teräviä ryppyjä, kankaassa on todennäköisesti käytetty lyhytkuituista raaka-ainetta. Silloin pellavavaate nyppyyntyy käytössä helpommin kuin pitkäkuituisesta raaka-aineesta valmistettu.

Saumavarat 

Katso vaatteen saumavaroja. Jos saumavarat ovat todella niukat, muutaman millin, liestymisvaara kasvaa. Lisäksi vaatteen muokkaaminen on vaikeaa.

Saumojen huolittelu

Katso, miten huolella saumat on huoliteltu.

Summa summarum: laadukas pellavavaate maksaa enemmän kuin muutaman kympin (ellei ole alennuksessa) eli poikkeuksellisen halvalla ei saa laadukasta pellavavaatetta. 

Kaisa

Lue myös https://www.lily.fi/blogit/naiselo/2025/04/25/pellavavaate-sileaksi-helposti-arvonta/

https://fi.wikipedia.org/wiki/Pellavahttps://fi.wikipedia.org/wiki/Pellava

Muoti Ostokset Kirppislöydöt Trendit

Mehevä raparperipiirakka

Raparperejä kasvaa mökillä suhteellisen hyvin. On siis aika leipoa mehevä raparperipiirakka. Ohjeen sain vuosia sitten äidiltäni.

Raparperipiirakka pääkuva

Aineet

Raparperipiirakka aineet

Murupohja

  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 125 g voita ja leivontarasvaa sulatettuna

Pohjataikina

  • 2/3 muruseoksesta
  • 1 dl kermaviiliä
  • 1 kananmuna

Täyte

  • ½ l raparperipaloja
  • 1 purkki vaniljarahkaa
  • 1–1,5 dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 1,5 tl vaniljasokeria

Päälle

  • 1/3 muruseoksesta

Tee näin

1. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

2. Voitele korkeareunainen uunivuoka, halkaisija 23–25 cm.

3. Sekoita muruseoksen kuivat aineet. Sen jälkeen lisää sulatettu voi/leivontarasva. 

4. Ota 1/3 muruseoksesta eri astiaan.

5. Lisää 2/3 muruseoksesta kermaviili ja kananmuna. Sekoita hyvin.

6. Levitä voideltuun uunivuokaan.

7. Laita raparperipalat pohjataikinan päälle.

8. Sekoita vaniljarahka, sokeri, vaniljasokeri ja muna.

9. Kaada seos raparperien päälle

10. Ripottele loput (1/3) muruseoksesta päällimmäiseksi.

11. Paista 175 asteessa noin 40–45 minuuttia.

raparperipiirakka

12. Tarjoile mehevä raparperipiirakka sellaisenaan tai vaniljajäätelön kanssa.

Mikä raparperipiirakka sinua miellyttää? 

Kaisa

Lue myös Marita Joutjärven raparperijuomaohje

Hyvinvointi Ruoka ja juoma