Naiselo 45+
Naiselo 45+

Näin teet joulupöytään siikaa jääkellarin menetelmällä

Monen mielestä joulupöydän parasta antia on alkuruokina nautittavat kalaherkut. Perinteiset mädit, sillit ja silakat ovat toki paikallaan, mutta on ilo tehdä myös jotain erilaista. Tunnetko jo jääkellarin menetelmän? Jos et, niin suosittelen lämpimästi kokeilemaan – menekki ja kehut ovat taattua. Ohjeen lopussa on myös makuihin sopivat viinivinkit, ole hyvä!

Kun kala valmistetaan jääkellarin tapaan, on siinä monta hyvää puolta. Ensinnäkin voit tehdä sen paria päivää ennen tarjoilua. Valutat kalan liemestään, leikkaat terävällä veitsellä ohuiksi viipaleiksi ja pyöräytät kauniille vadille ruusukkeiksi. Jääkellarinsiika säilyy hyvin pari päivää tarjoilukunnossa.

Muista, että mausteliemen pitää olla ehdottomasti kylmää. Voit halutessasi vaihdella liemen mausteita. Vaihda pippureita, jätä valkosipuli pois, lisää tuoretta inkivääriä, korvaa rosmariini muulla yrtillä ja limetti sitruunalla tai appelsiinilla. Näin syntyy eri makuversioita. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan aluksi tätä reseptiä, se on saanut ainakin minun ruokavierailtani aina vilpittömät kehut.

Pyöräytä siikaviipaleet tarjolle kauniiksi ruusukkeiksi.

Seuralaiseksi siialle riittää hyvä keitinperuna, ja jos haluat, ohessa on myös makoisan sinappikastikkeen ohje. Sitä sopii tarjota myös graavilohen kanssa.

 

LIMETTINEN JÄÄKELLARINSIIKA, 8—10 annosta
800 g siikafileetä
1 tl kokonaisia valkopippureita
½ tl kokonaisia maustepippureita
2 rkl tuoretta rosmariinia
2 valkosipulinkynttä
1 limetti

LIEMI
1 l vettä
1 dl karkeaa merisuolaa
½ dl juoksevaa hunajaa
Kiehauta ensin liemen vesi jäähtymään. Liuota veteen suola ja hunaja. Kiehauta muutama minuutti. Anna liemen jäähtyä jääkaappikylmäksi.

Nypi kalafileistä mahdolliset ruodot pois.

Murskaa pippurit morttelissa. Ripottele seos kalojen lihapintaan. Levitä päälle rosmariinin neulasia, kuoritut ja ohueksi viipaloidut valkosipulinkynnet sekä limettiviipaleet.

Levitä hienonnettu mausteseos tasaisesti siikafileille.

Asettele kalafileet maustepuolet vastakkain (takaisin kalan muotoon) ja nosta korkeareunaiseen, kalafileiden pituiseen vuokaan. Kaada päälle kylmä suolaliemi ja nosta kalojen päälle paino (esim. lautanen), jotta fileet ovat kokonaan liemen peitossa.

Anna siikafileiden suolautua jääkaapissa vähintään yksi, mieluiten kaksi vuorokautta.

Valuta kalat liemestä. Kuivaa ja poista mausteet talouspaperilla. Leikkaa siikafileet ohuiksi viipaleiksi. Pyöräytä viipaleista ruusukkeita ja asettele ne tarjoiluvadille. Koristele rosmariinilla ja limettiviipaleilla.

Tarjoa lisänä tilli-sinappikastiketta ja kuorittuja, keitettyjä kuumia perunoita.

TILLI-SINAPPIKASTIKE
1 dl sinappia
2 rkl valkoviinietikkaa
3 rkl sokeria
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
2 dl rypsiöljyä
2 rkl tuoretta tilliä tai ruohosipulia hienonnettuna

Sekoita kulhossa sinappi, etikka, sokeri, suola ja ripaus valkopippuria.

Lisää öljy sinappiseokseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Mausta tillillä tai ruohosipulilla.

VIINIVINKIT RANSKALAISITTAIN

Kalapöydän palan painikkeeksi sopii raikas, aavistuksen jäännössokeriakin sisältävä valkoviini.

  • Ranskalainen GEM Blanc (12,98 €) valkoviini on jo timanttisella pullomuodollaan juhlava nostettavaksi joulupöytään. Viinin on sitruksisen raikas ja kepeän hedelmäinen. Roseeviinin ystävän kannattaa kokeilla tämän saman hintaista sisarta Gem Roséta. Pulloissa on erikoisuutena lasinen korkki. Alkon vakiovalikoimassa.
  • Pfaff Pinot Gris (14,98 €) on alsacelainen puolikuiva, miellyttävän hapokas ja lempeän sitruksinen valkoviini. Sitä voi siemailla myös joulukalkkunan ja mietojen juustojenkin seurassa. Alkon vakiovalikoimassa.
  • Jos haluat satsata joulun valkoviiniin, poimi kalaherkkujen kumppaniksi Vuoden Viinit 2018 -kilpailun parhaaksi valkoviiniksi valittu, myös Alsacesta, Domaines Schlumberger Riesling Grand Cru Saering (29,49 €). Se maistuu niin blinien ja mätien, äyriäisten kuin jääkellarinsiiankin kanssa. Viini on happorakenteeltaan todella tyylikäs, sitruksinen ja hedelmäinen. Alkon vakiovalikoimassa.

Herkullista joulua kaikille.

Marita Joutjärvi, ruokatoimittaja

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Olen ihan mykistynyt pukeutumisetiketin venyttämisestä

Kun kutsukortissa on pukukoodi, sitä noudatetaan. Silloin kunnioitetaan kutsujen järjestäjää ja tilaisuutta. Jos joku haluaa venyttää tätä etikettiä, on viisainta jäädä kotiin! Linnan juhlissa nähtiin yllättävän paljon todella pahoja etikettivirheitä: kuka oli halunnut ”ilmentää itseään”…

Komisario Palmu äkäilee ja viihdyttää

Mika Waltarin kirjoittamat komisario Palmu -kirjat ovat klassikkoja, mutta suuri yleisö tuntee ehkä paremmin Palmun Matti Kassilan ohjaamien, legendaaristen elokuvien perusteella. Pari vuotta sitten Helsingin Kaupunginteatteri toi näyttämölle Komisario Palmun erehdyksen ja nyt vuorossa on…

Askartelin valohimmelin

Ihastuin valohimmeleihin jo kesällä, kun kävin Kenkäveron pihalla olevan aitan ylisillä. Aitta oli pilkkopimeä ja sen katossa roikkui useita erilaisia valohimmeleitä. Näky oli lumoava. Jo silloin ajattelin ostaa tarvikepaketin ja koota oman himmelin.Totta kai asia…

TUKHOLMAN JA TALLINNAN JOULUTORIEN ILOJA

Vielä ehdit kokemaan joulunalustunnelmaa niin Tukholmassa kuin Tallinnassakin. Laivamatkalla voit herkutella sekä perinteisillä että uusilla jouluruoilla. Myös varsinaisena jouluna risteily on entistä suositumpi vaihtoehto.Tukholmassa riittää erilaisia joulutoreja Kannattaa ottaa etukäteen selvää, mikä on milloinkin avoinna….

Naiselo 45+ pääsi seuraamaan Liisan valmistautumista Linnan juhliin

Liisa oli valmistautumassa lähtemään työmatkalle, kun hänen miehensä toi Liisan kasvojen eteen kirjekuoren. Postia tasavallan presidentiltä. ”Purskahdin itkuun ilosta ja liikutuksesta. Tämä on suuri kunnia kirjoittavalle toimittajalle, joka ei ole erikoistunut politiikkaan”, tunnustaa toimittaja Liisa…

Huulipuna piristää ja ryhdistää kasvot – poimi vinkit

Olen aivan huulipunakoukussa. Olo tuntuu alastomalta ilman punaa. Jännää, sillä muutama vuosi sitten käytin todella harvoin värikästä  huulipunaa. Nyt se on aivan must. Tai välillä kokeilen vain hentoista huulikiiltoa, mutta kyllä olo on silloin alaston…

Mitä Nukkekodin Noralle tapahtui?

Ovelle kolkutetaan uudestaan ja uudestaan. Vähitellen kotihengetär tulee avaamaan. Oven takana seisoo Nora, 15 vuotta sitten samaisesta talosta lähtenyt Torvaldin vaimo. Näin alkaa Lucas Hnathin kirjoittama  Nukkekoti osa 2 -näytelmä. Siinä leikitellään ajatuksella, miten Ibsenin…

Lounaskävely yllätti – kaamosoireilu alkaa höllentää otettaan

Pitkin syksyä alkoi ahdistaa tämä pimeys. Aloitan työpäivän pimeällä ja kun lopetan, on pimeää. Toki ikkunasta vilkaisten tajuan millainen sää on, mutta pääosin istun sisällä naputtelemassa tekstiä. Samaan tahtiin pimeyden kanssa alkoi kaamosväsymys hiipiä ylleni….

Kalastajatorpan joululounas tarjoaa herkkuja myös vegaaneille

Savustettua munakoisoa, paahdettuja juureksia, savupaprikaa ja paahdettua punajuurta. Näitä ja paljon muuta tarjoaa Hilton Kalastajatorpan pyöreän salin joulupöytä vegaaneille. Viime vuoteen verrattuna vegetarjonta on laajentunut ja monipuolistunut. Kalastajatorpan Pyöreän salin joulupöytä on legendaarinen: perinteiset laatikot,…

Korkkasin joulukauden Mikkelin Kenkäverossa – joulupukin kanssa

Se hetki, kun näin auton ikkunasta auringonvalossa hohtelevan Kenkäveron päärakennuksen, huurun kuorruttaman ruohikon, jouluvalot ja -koristeet, joulufiilis tulvahti ylleni. Eikä sitä tippaakaan vähentänyt pihamaalla asteleva Joulupukki, joka riensi kättelemään. Olimme tulleet pressimatkan ensimmäiseen etappiin, Kenkäveroon….