Leivo jo nyt piparkakkuhyrrät, erilaiset piparit

Sain ihanan sähköpostiviestin. Uskollinen lukijani Lappeenrannasta, liki 30 vuoden takaa, oli kaivanut osoitteeni ja kiitti silloisesta kirjoittamastani pikkuleipäohjeesta. Se kuulemma liittyy heillä aina jouluun, samoin kuin heidän lapsillaan ja nyt lapsenlapsillakin.

Kaivoin ohjeen esiin ja ajattelin ilahduttaa sillä myös teidän joululeipojaisiinne.

Leipominen kannattaa aloittaa edellisenä päivänä, jolloin taikinat sekoitetaan valmiiksi jääkaappiin tekeytymään.

Jotta seuraavan päivän leipominen sujuisi sutjakkaasti, paine taikinat pakastepusseihin littanoiksi. Levystä on helppo leikata suorakaiteen muotoinen pala ja kaulia sitten jauhoisella alustalla pitkäksi levyksi.

Jääkaapissa jähmettyneiden rullien leikkaaminen terävällä veitsellä käy näppärästi. Tuloksena on noin sata pikkuleipää, jotka säilyvät hyvin jouluun saakka ja joista riittää pari rasiallista vaikka pukinkonttiinkin.

PIPARKAKKUHYRRÄT, noin 100 kpl

PIPARKAKKUTAIKINA
250 g voita
2 dl sokeria
1 ½ dl siirappia
2 tl pomeranssinkuorta
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
2 kananmunaa
9 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa

VAALEA TAIKINA
200 g voita
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
2 tl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta
6 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
½ dl kermaa

OSA 1:

MITTAA kattilaan rasva, sokeri, siirappi ja hienonnetut mausteet. Kiehauta ja jäähdytä seos.

LISÄÄ munat yksitellen reippaasti sekoittaen.

YHDISTÄ jauhoihin sooda ja suola. Lisää jauhoseos taikinaan. Sekoita tasaiseksi.

PAINELE taikina kahteen pakastepussiin litteäksi levyksi. Näin se on helppo jatkokaulia.

ANNA taikinan tekeytyä viileässä yön yli.

OSA 2:

VAAHDOTA vaalean taikinan pehmeä rasva ja sokerit.

LISÄÄ muna rivakasti vatkaten.

SEKOITA kardemumma ja leivinjauhe jauhoihin. Lisää jauhoseos sekä kerma voivaahtoon ja sekoita tasaiseksi. Painele taikina kahteen pakastepussiin litteäksi levyksi, kuten piparkakkutaikinakin.

ANNA taikinan tasoittua jääkaapissa yön yli.

IRROTA muovi taikinoiden ympäriltä. Leikkaa taikinoista saman kokoiset palat ja kauli ne jauhoisella alustalla noin 15 senttiä leveiksi suorakaiteen muotoisiksi pitkiksi levyiksi.

Voit nostaa osan levyistä niin, että vaalea taikina on joko alla tai päällä. Näin hyrristä tulee hieman erilaiset.

Aseta levyt päällekkäin ja kietaise napakaksi rullaksi. Varmista, ettei taikinoissa ole jauhoja.

Kietaise taikinoista tiivis rulla. Sudi ylimääräiset jauhot pois.

Anna rullien kovettua jääkaapissa vähintään 10 minuuttia.

Nosta taikinatangot tarjottimelle ja pane jääkaappiin jähmettymään.

LEIKKAA rullista noin ½ sentin paksuisia viipaleita. Nosta viipaleet pellille leivinpaperin päälle ja paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

SÄILYTÄ jäähtyneet pikkuleivät tiiviissä purkissa, jotta ne pysyvät rapeina.

Pikkuleivät syntyvät nopeasti, kun vain leikkaat tangosta viipaleita pellille ja paistat noin 10 minuuttia. Annoksesta syntyy noin 100 hyrrää. Osan voit paketoida rasiaan ja antaa vaikka naapurilahjaksi.
Piparitaikina ja sen parina vaalea kardemummataikina muodostavat yhdessä ihanan murean ja rapsakan makuelämyksen.

Ihanan herkullista joulua!

Marita Joutjärvi, ruokatoimittaja, (teksti ja kuvat)

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *