Naiselo 45+
Naiselo 45+

Ohhoh, Oodi hurmasi heti

Kansalaistorin laidalla aivan Helsingin keskustassa sijaitseva Keskustakirjasto Oodi on saanut ja tulee saamaan paljon julkisuutta. Ei mikään ihme, sillä koko konsepti rakennuksineen on ainutlaatuinen maassamme.

Tein aivan oman reissun kaupunkiin tutustuakseni kirjastoon ja myös itse rakennukseen. Olin aivan haltioissani siitä kaikesta mitä talo sisällään pitää. Vaikka Oodi on yksi kaupunginkirjaston 37 toimipisteestä, kirjasto on vain osa talon toimintaa. Esitetekstin mukaan Oodi on tapahtumapaikka, lukemisen talo ja monipuolinen kaupunkikokemus. Se tarjoaa tietoa, taitoja ja tarinoita. Siihen rakennus antaakin kivat puitteet.

Kiehtovan näköisen rakennuksen on suunnitellut Arkkitehtitoimisto ALA. Toimiston verkkosivuilla on upeita kuvia rakennuksesta.

Sisääntulokerroksessa oli keskellä päivää kuhinaa kuin rautatieasemalla. Turisti- ja koululaisryhmiä oli paljon.

Alakerran keskellä on iso kokoustila ja sen vieressä kirjojen omatoiminen palautuspiste. Muutama kirjoja täynnä oleva pöytä houkuttaa minut selailemaan kirjoja. Kyseessä on pokkarilainauspiste ja ensimmäisenä silmäni osuvat kirjaan, jota olen etsinyt. Ja toiseenkin. Päätän lainata ne ja menen virkailijan luokse kysymään, miten se onnistuu. En tiedä onko minulla enää kirjastokorttia.

Asia hoituu helposti. Kortti oli vanhentunut, mutta parissa minuutissa sain uuden ja kirjat mukaani. Ne voin palauttaa mihin tahansa pääkaupunkiseudun kirjastoon. Kätevää.

Ylin kerros on päästä päähän avointa kirjastotilaa. Siellä on myös pieni kahvila ja erilaisia istuskeluryhmiä. Iloinen puheensorina kuului hiljaisuuden taustalla.

Kolmannen kerroksen lattia on kaareva, se nousee molemmista päistä. Erilaisia portaita on paljon. Portaat ovat myös istumapaikkoja, joilla istuukin erikokoisia seurueita. Lastenkirjaston ja -lukunurkkauksen edustalla oli kuhinaa. Porukkaa oli todellakin vauvasta vaariin.

Kätevää, että vaunuparkki on lastenkirjaston vieressä heti hissien lähellä.

Keskikerroksessa on erikokoisia huonemaisia työskentelytiloja, joita voi varata kirjaston verkkosivulta. Yksittäisiä pöytäpaikkoja on pitkin rakennusta. Erään nurkan takaa löysin kuvan rauhoittavan viherpisteen.

Aivan haltioissani olin keksikerroksen Kaupunkiverstaan tee-se-itse -kulttuurin tilasta, jossa oli ompelukone, saumuri, erilaisia tulostimia, joilla voi tulostaa vaikkapa 3D-tuotteita tai julistekokokoisia valokuvia. Yllättäen vain pari tulostinta oli käytössä.

Rakennuksen toisessa päässä on liukuportaat, keskellä hissi ja toisessa päässä kuvan portaikko. Laskeudun niitä pitkin sisääntulokerrokseen.  Aivan portaiden lähellä on ravintola ja kahvila. Kaikki pöydät olivat täynnä, osa kahvitteli seisten.

Onnistuin nappaamaan vapautumassa olevan pöydän ja söin soppa-salaattilounaan. Se oli todella hyvää, pienempi annos maksoi kahdeksan ja puoli euroa. Vatsa tuli täyteen.

Terassi kuin laivan kansi, tämä löytyy ylimmästä kerroksesta. Veikkaanpa, että tulee olemaan keväällä ja kesällä varsin suosittu kahvittelupaikka. Etenkin jos kahvilan toiminta saadaan sujuvammaksi. Vielä se ja alakerran ravintolan myyntipisteet hieman takkuilevat.

Lisää kirjastosta ja sen ohjelmasta. Sivuilta voi myös varata tiloja tai opastetun esittelykierroksen.

Oletko sinä käynyt Oodissa? Jos olet, mitä olet mieltä? Jos et, mene ihmeessä käymään. Varaa kuitenkin aikaa, sillä ihasteltavaa ja ihmeteltävää on yllättävän paljon.

Sini

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Helsingin Kaupunginteatterin kevät viihdyttää

Tahto, Comeback – räpätessä roiskuu, Parasta elämässä ja Fingepori. Neljä erilaista näytelmää, jotka näin Helsingin Kaupunginteatterissa parin viikon sisällä – ja jokainen niistä sopii juuri siihen mielentilaan, jonka vallassa istuin katsomossa. Tahtoa vaikka muille jakaa…

Kööpenhaminan muotiviikko: viimeistelevät asusteet

Muotiviikon yleisössä on valtavasti henkilöitä, jotka ovat mestareita viimeistelemään asukokonaisuutensa – ja vetämään katseet itseensä. Asusteet ovat nyt tärkeässä roolissa.Ilta-Sanomien toimittaja haastatteli minua Köpiksen pukeutumisesta, kun hän oli nähnyt Instagramissa ottamani kuvan. Täältä pääset Ilta-Sanomien haastatteluun.Saitko…

Yksi keittopohja, kaksi keittoa

Tässä oiva tapa loihtia kahdeksi ateriaksi niin sanotusti ”samoilla tulilla” ihan omanlainen keittonsa. Ensiksi reilusti juureksia paloiksi ja lohesta keittoon kerraksi sattumia. Sitten loput sopasta soseeksi, sulatejuustoa pyöristäjäksi ja orienttimaustetut katkaravut sattumiksi. Makoisia talven keittohetkiä!…

Kööpenhaminan muotiviikko: hauskat housut

Köpiksen monet näytösvieraat olivat pukeutuneet housuihin, mutta eivät millaisiin tahansa. Farkkuja ei juurikaan näkynyt, mutta sitä vastoin kuviollisia, kepeitä housuja sitäkin enemmän.Kaisa PS. Lue myös takkipostaus.

Testi: Kokeilimme tuuheuttavia ja ryhdistäviä muotovaahtoja

Vanha kunnon muotovaahto tekee reipasta paluuta, joskin laadultaan kovastikin uudistuneena. Muotovaahtoja on joka lähtöön. Kokeilimme useita erilaisia ja lähempään tarkasteluun pääsivät nämä viisi, jotka mielestämme toimivat varsin hyvin meidän hennoissa hiuksissa. Toimi näin: Ravista putelia…

Kööpenhaminan näytösyleisön takkivalinnat – katso kuvat

Kööpenhaminan muotiviikko on takana. Minua aina ilahduttaa katsoa, miten yleisö pukeutuu. Heidän pukeutumisensa on paljon monipuolisempaa kuin meidän suomalaisten. Kahtena ensimmäisenä näytöspäivänä lämpötila oli +1 ja viimeisenä lämpötila laski juuri ja juuri pakkasen puolelle. Lunta…

Minskissä syödään leivoksia ja perunaa

Saavuttuamme hotelliin Minskissä piipahdimme sen kahvilaan, joka oli viereisen ostoskeskuksen yhteydessä. Kahvilan suuri vitriini oli täynnä mitä kauniimpia leivoksia. Katselen niitä kyllä mielelläni, mutta en ole kovin makean perään. Onneksi kuitenkin maistoin yhtä, sillä yllätys,…

Tee flunssan varalle inkiväärijuomaa

Pidän inkivääristä. Olen tähän saakka nauttinut inkiväärijuomaa niin, että olen keittänyt kuorittua inkivääriä. Kun olin laittanut someen kuvan juomasta, joku tutuista kysyi, miksi keitän sen. Sain häneltä toisen reseptin, jonka nyt haluan jakaa myös teille. Tällä ohjeella tehdyssä…

Kuvaterveisiä Minskistä

Olin viime viikonloppuna Valko-Venäjällä Minskissä katsomassa taitoluistelun EM-kisoja. Samalla ehdin pikaisesti kierrellä kaupungilla katsastamassa joitakin nähtävyyksiä, käydä hieman ostoksilla ja tietenkin syömässä. Tässä pieni kuvakooste, miltä kaupungissa näyttää talvella. Kaiken kaikkiaan oli mielenkiintoinen paikka, jonne…

Kehu ainakin kerran päivässä

”Anteeksi. On pakko sanoa, että sinulla on aivan ihanat silmälasit.” Tällä tavalla minut on pysäytetty viikon aikana kolme kertaa sen jälkeen, kun olin hankkinut uudet kehykset – ja pysäyttäjät ovat olleet minulle tuntemattomia ohikulkijoita. Ensimmäisellä…