Leivo herkulliset juhannuspullat

Raparperin hapokkuutta, mantelimassan makeutta ja vaniljaista lempeyttä. Näistä kaikista mauista pääset nauttimaan, kun leivot juhlavan hiivataikinan ja täytät pullat mantelisella raparperihillokkeella. Suloisen makeaa mittumaaria kaikille.

Juhannuspullat

noin 18 kpl

TAIKINA

7 ½—8 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
½ tl suolaa
150 g voita
2 ½ dl maitoa
50 g hiivaa
1 kananmuna

TÄYTE

200 g raparperia
1 rkl vettä
1 ¼ dl hillosokeria
100 g mantelimassaa
25 g voita
2 tl vaniljasokeria

PÄÄLLE

40 g voita
sokeria

TEE ensin täyte. Leikkaa puhtaat raparperinvarret ohuiksi paloiksi. Kumoa ne kattilaan veden kanssa. Anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla, kunnes ne alkavat pehmentyä. Lisää hillosokeri ja keitä 10 minuuttia.

Sekoita paloiteltu tai raastettu mantelimassa, voi ja vaniljasokeri vasta valmiiseen raparperihillokkeeseen.

OTA kattila liedeltä ja lisää paloiteltu mantelimassa, voi ja vaniljasokeri. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä kylmäksi.

MITTAA kulhoon taikinan kuivat aineet. Paloittele mukaan jääkaappikylmä voi ja nypi seos raemaiseksi. Voit tehdä taikinan myös monitoimikoneessa.

KUUMENNA maito haaleaksi, liuota siihen hiiva ja vatkaa mukaan muna.

KAADA maitoseos jauhojen joukkoon ja alusta taikina kimmoisaksi. Peitä kulho ja anna kohota puolisen tuntia.

KUMOA taikina jauhoiselle leivinalustalle ja jaa kahteen osaan. Kauli molemmat palat noin puolen sentin paksuisiksi levyiksi ja leikkaa noin 10 x 10 sentin neliöiksi.

JAA raparperitäytettä palojen keskelle noin ruokalusikallinen. Taita palat kaksin kerroin, nipistele reunat umpeen, paina saumat yhteen nyytiksi ja muotoile pulliksi. Nosta pullat saumakohta alaspäin joko leivinpaperipaloilla vuorattuihin muffinipellin koloihin tai paperivuokiin pellille. Peitä ja anna kohota puolisen tuntia.

Leivinpaperista leikkaamalla saat loistavat muotit pullille. Muffinipellin koloissa paistaminen tekee pullista tasaisen napakoita.

PAISTA pullia 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia. Anna jäähtyä.

SULATA kattilassa voi ja anna sen päästä ruskistumisen alkuun. Nosta levyltä, voitele pullat voisulalla ja ripottele päälle heti sokeria.

Juhannuksen kahvihetken kruunaa itsetehdyt ihanat raparperipullat.

VINKKI!

  • Jos täytettä jää, se maistuu mainiolta paahtoleivän päällä.
  • Raasta kova mantelimassa, muuten paloittelu riittää.
  • Yhdestä leivinpaperiarkista saat tarttumattoman ”paperimuotin” 12 lokeron muffinipellille.
  • Jos haluat pakastaa pullat, voitele ne voisulalla ja sokerilla vasta sulattamisen jälkeen.

Marita Joutjärvi

Teksti ja kuvat Marita Joutjärvi

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *