20-luvun viehätys

1920-lukua voidaan pitää nykynaisen alkuna. Silloin paljastettiin sääret, leikattiin hiukset ja tanssittiin aamuun.

Ensimmäinen maailmansota oli takana. Edistykselliset naiset menivät töihin ja käyttivät rahaa ulkonäköönsä ja hauskaan elämään. Naiset hylkäsivät kuristavat korsetit. Samalla naisten ihannevartalo muuttui poikamaisen hoikaksi.

Helman pituus vaihteli polvipituisesta lähelle nilkkoja. Vuosikymmenen puolivälissä helma nousi jopa polven yläpuolelle. Iltapuvutkin olivat lyhyitä.

Vaatteiden linja on suora. Alaslaskettua vyötärölinjaa korostettiin lonkkaluun kohdalle kiedotulla kangasvyöllä, ruusukkeella tms. Toisena vaihtoehtona oli tuoda vyötärö lähes oikealle paikalle, mutta yläosa laskeutui säkkimäisesti vyötärön päälle.

Kankaat olivat unelmanohuita. Kun kangas ”kuorrutettiin” valtavilla helmi- ja paljettikirjailuilla, ei ihme, että kankaat venyivät. Toisaalta voimme vain ihmetellä, mitä naiset pukivat lyhyiden ja ohuesta kankaasta valmistettujen mekkojensa alle. Pääntie oli avara sekä edestä että takaa.

Jos mekot olivat keveitä kuin poutapilvet, takit olivat muhkeita. Näyttävät kaulukset, pussimaiset linjat ja pitkähkö helma kuuluivat asiaan. Niihin oli kiva kietoutua.

Turkiksia käytettiin luovasti: turkiskaulusten lisäksi jopa mekkojen helmassa saattoi olla turkista. Eikä silloin käytetty vain sutta, minkkiä tai muita nykyisin käytettäviä, vaan myös apinaa, rottia yms.

Kengät oli tarkoitettu tanssimista varten. Jalkapöydän yli kulki remmi, jotta kengät pysyivät jalassa villien charlestonien aikana. Vaihtokorkojen avulla kenkien tyyli saatiin vaihtumaan. (Miksi sellaisia ei ole enää olemassa?)

Asusteita tärkeimpiä olivat pitkät helminauhat, strassirintakorut, näyttävät usein helmillä kirjaillut päähineet tai pääkoristeet ja otsanauhat. Juhlalaukut olivat pikkuruisia ja helmillä tai paljeteilla koristeltuja. Niihin sujautettiin tanssivuorokirjanen, puuteri, huulipuna ja – makeaa elämää kuvaavat – savukkeet pitkine imukkeineen. Sen ajan iltalaukut olisivat nytkin muotia.

Kumun ArtDeco-näyttely

Tallinan Taidemuseo Kumun ArtDeco-näyttely esittelee loistavan läpileikkauksen 20-luvun muotiin. Aidot asut, asusteet ja kosmetiikkatuotteet on poimittu venäläisen keräilijän Aleksandr Vassiljevin kokoelmista. Mukana on kuuluisien suunnittelijoiden Jean Patoun, Coco Chanelin ja Jeanne Lanvinin muotitalojen luomuksia.

Näyttely on auki 18.1.2015 saakka.

Käykää katsomassa tämä viehättävä ja kattava näyttely, jossa pääsette sukeltamaan iloiselle vuosikymmenelle ja sen muotiin.

Kaisa

Naiselo 45+ pääsi tutustumaan upeaan näyttelyyn D’oro Pr-toimiston ja TallinkSiljan yhdessä järjestämällä matkalla.

Kommentit (4)
 1. Ihanasti kirjoitettu. Näyttely oli NIINmahtava.

  1. Kaisa Virtanen
   23.11.2014, 18:21

   Hei Maiju, olen suositellut kaikille tuota näyttelyä.
   – Kaisa

 2. Muoti olikyllä aivan huikeaa tuolloin! Itse vannoutuneena harakkana, paljettien ja kimalluksen ystävänä huumaannun noista mekoista aina! Itseasiassanyt on hakusessa yksiin juhliin juurikin vähän 20-luvun tyylinen mekko..voisi olla hapsija, helmiä jne. Mutta eipä ole tullut vielä vastaan muualta kuin pilailuliikkeestä. Haluaisin sellaisen 2015-luvulle tehdyn, charleston-henkisen mekon… vinkkejä siis vastaanotetaan 🙂

  1. Kaisa Virtanen
   23.11.2014, 18:18

   Hei Mapsi, kiitos kommentistasi. Oletko käynyt Helsingissä Korkeavuorenkadun pienissä liikkeissä? Niissä voisi olla jotain 20-luvulta vaikutteita saaneita mekkoja. Vuosi sitten niitä oli aika paljon jopa KappAhlissa yms. edullisissa liikkeissä.
   Onnea etsintään!
   – Kaisa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *