Naiselo 45+
Naiselo 45+

Tyyli ei ole ikäkysymys

Olemme kohta vuoden urputtaneet, miksi meille aikuisille naisille markkinoidaan tuotteita nuorten naisten kasvoilla ja langanlaihoilla vartaloilla. Samaa keskustelua käydään aina, kun koolla on aikuisia naisia ja  joku on onnistunut löytämään kaupoista jotakin kivaa ja sopivaa.

Ilahduimmekin suunnattomasti, kun Dolce & Gabbanan ensi kesän muotinäytöksessä oli lavalla aikuisia naisia ja pluskokoisia malleja. Heihin meidän tavallisten naisten on helpompi samaistua.

Jospa vihdoinkin alkaisimme päästä esille myös markkinoinnissa, kun muodin edelläkävijät nyt oviaan siihen suuntaan raottelevat.

Kauniilla tavalla aikuinen nainen kuvattuna Köpiksen muotiviikolla Lovechield 1979 kesän 2019 näytöksessä.

Parikymmentä vuotta sitten mm. vaatemallistot suunniteltiin ja markkinoitiin ikäryhmittäin. Vaatetehtaalla mietittiin, onko kohdeasiakas ”30 vuotta täyttänyt Noora, joka on juuri päättänyt opiskelunsa ja saanut ensimmäisen, vakituisen työpaikan ja haluaa vaikuttaa vaatteillaan” vai ”Jaana, 45 v, jolla on mies, kaksi lasta, asuntolaina, ja Jaana ei ole kiinnostunut pukeutumisesta” vai ehkä joku muu.

Nyt tuollainen on menneen talven lumia. Nyt puhutaan enemmänkin elämäntyylistä, lifestylestä, enemmän kuin iästä. Eihän tyyli ole ikäsidonnainen, olipa kyseessä meikit, ihonhoito tai pukeutuminen.

Sen vuoksi tuntuu hieman erikoiselta, että on vaatemerkkejä, joiden tuotteita ei lainata esimerkiksi tiettyjen lehtien muotikuvauksiin, koska ”kyseisten lehtien lukijat ovat liian vanhoja tälle merkille”, kuten minulle on joskus sanottu.

Tai sanoihan kerran yksi kosmetiikkatiedottaja minulle ”xxx-lehden lukijat eivät todellakaan ole tämän yyy-merkin kohderyhmää” (kyse oli laajalevikkeisestä lehdestä, jota tavalliset naiset lukevat, kosmetiikkamerkki oli selektiivinen, ei superkallis, mutta hieman Lancômea kalliimpaa)!

Ihan kuin tavallisten ja yli 45-vuotiaiden naisten rahat eivät kelpaisi! Samanlaisilla euroilla nämäkin naiset maksavat ostoksensa kuin ne himoitut kolmekymppiset! Ja sitä paitsi yli 50 vuotta täyttäneillä naisilla on irtonaista rahaa, jota voivat käyttää itseensä.

Onneksi kosmetiikkateollisuus alkaa hiljalleen jo herätä nuoruuden ihannoimisen ruususen unesta. Viime keväänä tuli muutamalta ihonhoitosarjalta täsmätuotteita yli viisi- tai kuusikymppisille. Sellaisia olivat muun muassa Vichy ja Lancôme.

Tänä syksynä uutuutensa ovat lanseeranneet Lumene ja apteekeissa myytävä Lierac. Molempien mainoksissa hymyilee aikuiselta ainakin näyttävä malli.  Ja molempien tuotteet tuntuvat hyviltä, menkääpä kokeilemaan!

Tällainen aikuinen nainen pysäyttää mainoksessa.

Myös Instrumentarium teki kesällä rohkeasti kohdistaessaan aurinkolasikampanjansa kuusikymppisille.

Mutta miettikääpäs, milloin olette nähneet aikuisen naisen kasvot meikkimainoksissa? Eihän meikeissäkään ole ikärajaa, mutta aikuinen iho asettaa kovat haasteet meikeille. Kuka uskaltaa tehdä ja mainostaa meikkejä juuri tälle suurelle kohderyhmälle?

Moni valmistaja tai kauppias näyttää pelkäävän leimautumista, jos kuvassa on aikuinen tai jos ihan julkisesti joku aikuinen samaistuu tuotemerkkiin, jonka markkinointi on kohdistettu noin kolmikymppiselle. Tosin emme ole huomanneet meikeissä tai vaatteissa ikärajalappuja.

On jotenkin  hassua kuunnella valituksia, ettei kosmetiikka- tai vaatekauppa käy riittävän hyvin. Meitä yli viisikymppisiä on jo yli puolet Suomen naisista ja enemmän tulee vuosi vuodelta. Me myös mieluusti ostamme kotimaisista myymälöistä. Ja meillä on myös ostovoimaa, vink, vink.

Ilonpilkahduksiakin näkyy tulevan. Sellainen on mielestämme tämä KappAhlin mainoskuva, jossa vihdoinkin on aikuinen malli. Ainakin me samaistumme häneen heti.

Limited Edition -mallisto tulee myyntiin Helsingin Forumin ja Espoon Iso Omenan myymälöihin 23.10.

Pitääpä mennä loppukuusta sovittelemaan kyseisiä vaatteita. Josko aikuinen vartalokin olisi huomioitu mitoituksessa.

Kertokaapa meille onko mainoksissa olevan mallin iällä tai muodolla väliä?

Kaisa ja Sini

Kommentit (7)

 1. Tiia Koivusalo

  Hirmuisesti kaipaisin nyt brändiä, suunnannäyttäjää, joka käyttäisi meikkilanseerauksen yhteydessä eri-ikäisiä naisia teinistä harmaahapseen malleina. Idea näin kirjoitettuna tuntuu täysin luontevalta ja uskottavalta, mutta kuka uskaltaa? Eniten harmittaa, että tähän tarvitaan vielä uskallustakin. Tälläinen meikkibrändi rohkeine väreineen ja pakkauksineen olisi suotavaa. Se ei mene todellakaan niin, että nuoret tykkää värikkäistä ja me aikuiset hillitystä vaan kyllä tämä on nimenomaan tyylikysymys, eikä ikäkysymys.

  Se ettei lehti saa jotain meikki pr-näytteitä, koska lukijaryhmä ei osu iän puolesta pr-henkilön mielestä kohdilleen, on oudointa jota olen pitkään aikaan kuullut. Muistan jo alle 30-vuotiaana lukeneeni nimenomaan Eeva-lehteä, Gloriaa, Annaa ja Kodin Kuvalehteä ja edelleen nämä ovat omaan makuuni Suomen parhaita lehtiä.

  Naisen asema on tullut mielettömän harppauksen tasa-arvossa eteenpäin, jos ajatellaan 100-vuotta taaksepäin, mutta edelleen ikäsyrjintää harjoitetaan. Tiedättekö mitä, se ei ole yhtään coolia ja se on mielestäni niin out. Tämän päivän harmaahapset on rock ja meikkibrändit laahaa kehityksessä perässä.

  Aurinkoa ja iloa Kaisa ja Sini. <3

  • kaisa

   Hei Tiia, kiitti hyvästä kommentistasi.

   Tuo ajatuksesi brändistä, joka meikkilanseerauksessa käyttäisi eri-ikäisiä naisia, on hyvä. Olenkin monta kertaa ihmetellyt, että infoissa, joissa meikataan vain yksi, meikataan AINA vain kolmikymppinen. Heillähän harvoin on jotain ”ongelmaa”, jota meikillä pitäisi parannella tai meikin avulla vetää katse pois siitä ”ongelmasta”. Eipä muistu mieleeni tilaisuutta, jossa tuollaisessa tilaisuudessa esimerkkimeikki olisi tehty 45 vuotta täyttäneelle.

   Tuo kosmetiikkaesimerkki, jonka kerroin postauksessa, koski tuolla kertaa ihonhoitosarjaa, joka oli suunnattu lähinnä keski-ikäisille, ja lehti, jonka kaikki kauneusjutut siihen aikaan tein, oli suunnattu keski-ikäisille, tavallisille naisille. Olin loukkaantunut lukijoiden puolesta, en itseni puolesta.

   Iloa päivääsi, Tiia!
   -Kaisa

 2. Minna

  Tämä on niin hassua, sillä ei meikeissä oikeasti voi olla vaaraa menettää peliä, jos se nähdään aikuisen naisen kasvoilla! Ilmeisesti vanheneminen on vielä tabu ja ajatellaan, että se ei esteettisesti sovi. Mutta ilmeisesti on varaa jättää se kannattavin ostovoima käyttämättä ja toivoa, että se teini tai nuori aikuinen käyttää rahaa heidän arvokkaisiin meikkeihin. Ei ainakaan itsellä opiskellessa, ollut ikinä sellaiseen mahdollisuutta ja se olisi ollut sulaa hulluutta:)

 3. Pinkit korkokengät blogin Maiju

  Juuri näin. Tyyli ei ole iästä kiinni. Niin kauneus- kuin muotibrändit pitäisi nyt miettiä omaa käyttäytymistään markkinoinnissaan. Minä haluan ostaa myös vaatteen brändeiltä, jotka mainostavat aikuisemmilla kasvoillaan vaatteita. KappAhlin ihana aikuisempi malli on hyvin inspiroiva.

 4. Len

  On paljon väliä sillä, onko iäkkäille ihmisille suunnatun myynninedistämisen malli nuori vai vanha. On jutun tai mainoksen toimittajan harjoittamaa ikärasismia käyttää nuorta mallia ja puhua, että vanhemmassakin naisessa voi olla tyyliä. Sanat eivät riitä, kun kuvaan ei kelpaa.

  Aikakauslehden lukijana, vaatekaupan asiakkaana tai myynninedistämisen kohteena joudun päivittäin kokemaan kelvottomuuteni. Kun ikääntynyt malli ei kelpaa mainostamaan minulle suunnattua tuotetta tai infoa, tiedän että minä en taatusti ole kelvollinen.

 5. Len Takalauoma

  Hei, tuo ikäasia on juurtunut hyvin syvään. Vaikka haluaisimme parempaa, tulemme kutsuneeksi vanhempaa harmaatukkaista naista harmaahapseksi. Kuulun tähän klaaniin, vaikka voisin olla ihan hyvin osin värillä ja hoitonaineella platinoitu nainen. Vastaava nuori nainen on platinablondi. Hänen väriään ei sanota harmaaksi vaan platinaksi.
  Samaa päähäntaputtelun ja aliarvioinnin makua on nuorten mallien käyttäminen lehdissä, mainonnassa ja ylipäätään myynninedistämisessä. Se tehdään kauniilla ajatuksella tarjota kaunista, mutta se jättää tunnun, että kauneuden aika on ohi mennyt vaihe vähintään viidenkympin iässä.
  Vanheneminen on oikeasti tabu ja käytäntö osoittaa, että tyyli ja kauneus on todellakin iästä kiinni. Näin se vaan on. Ja jos ketään ylipäätään kannattaa syyttää, kannattaa katsoa peiliin ja aloittaa siitä. Älä siis unohda itseäsi, mieti, miten itse arvostat omaa ja muiden vanhenemista.

  • kaisa

   Hei Len, kiitos hyvästä kommentistasi. Mielenkiintoista tuo harmaahapsi-platinablondi -vertaus. Tuo on niin totta.

   Ja loppukommenttisi ohje on tärkeä. Arvostetaan itseämme.
   -Kaisa

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.