Äitien ja tyttärien suosikki: Barbie-näyttely

Kuka on Barbara Millicent Roberts? Minä en tiennyt, että sehän on meidän kaikkien tunteman Barbien virallinen nimi. Kansallismuseon Barbie The Icon -näyttely on kattava läpileikkaus tämän 1950-luvun lopulta maailmaa valloittaneen nuken historiasta. Näyttelyssä on peräti 450 alkuperäistä nukkea. Barbien lisäksi näyttelyssä on joitakin hänen ystäviään, siskojaan ja poikakaveri Ken.

Muistan vieläkin sen ilon, kun äiti toi 60-luvulla ensimmäisen – ja se ainokaisen – Barbie-nuken Helsingin-tuliaisena. Olin salaa toivonut tuollaista nukkea, mutta en tohtinut edes ääneen lausua toivetta. Siihen aikaan lapsilla ei ollut sellaisia määriä leluja kuin nykyisin – eikä minullakaan ollut kuin tuo yksi muotinukke. Äiti ompeli sille vaatteita sadetakista alkaen, koska eihän siihen aikaan rahaa laitettu johonkin nuken vaatteisiin. Valitettavasti tuo ainoa Barbieni ei ole enää tallella. Annoin sen aikoinaan nuoremmalle serkulleni. Nyt vähän harmittaa.

Kun sitten aikanaan sain oman tyttären, hänellä oli monta Barbieta, huonekaluja, paljon vaatteita ja kaikkea muuta härpäkettä. Lahjoiksi saatujen Barbien lisäksi tytär säästi rahaa ja käytti ne uuteen nukkeen tai vaatteisiin. Tyttären ja minun yhteinen leikki oli Barbie-muotinäytökset. Ihania muistoja! Tyttären kaikki Barbiet ja niiden rekvisiitat ovat tallella.

Tällainen etualalla oleva Barbie on myös tyttärelläni.

 

Näyttelyssä on Barbien lisäksi tämän siskoja, ystäviä ja taloja.

 

Barbiella on ollut monta hääasua.

 

Barbiella on vähemmän ollut lyhyitä hiuksia.

 

Kävin katsomassa Kansallismuseon näyttelyn nostalgisissa fiiliksissä. Enkä näköjään ollut ainoa. Lauantaina museon alakerta täyttyi lapsista (=tytöistä) ja naisista. Lukuisia äiti-tytär -kokoonpanoja, samoin eri-ikäisiä ystävättäriä ja ihan nuoria tyttöjoukkoja. Jokaisella oli omakohtaisia muistoja, joita he jakoivat toisilleen. Todellinen nostalgiatrippi.

Barbien alkuvuosien nukke ja pakkaus näyttivät hieman erilaisilta kuin nykyisin.

 

Barbie-nukke on vuosikymmenten saatossa saanut paljon myös arvostelua, milloin arvostelun kohteena on ollut nuken laihuus, milloin valkoihoisuus ja milloin mikäkin. Nukke on toiminut tärkeän kulttuurisen ja yhteiskunnallisen keskustelun innoittajana.

Barbie on kehittynyt ajan myötä heijastellen muuttuvaa maailmaamme. Kun vertaa näyttelyn ensimmäistä Barbieta vuodelta 1959 ja uusimpia nukkeja, näkee selvästi muutokset: vartalo, hiukset yms. ovat muuttuneet.

Aasia-henkeä.

 

1960-luvun alussa nuken kehon mittasuhteet muuttuivat lähinnä rintakehän ja jalkojen osalta. Ensimmäisten Barbien kroppa oli jäykkä ja jalat suorat. 1967 nukke sai taivutettavat jalat ja myös vyötärö kääntyi. Vuonna 1970 vyötärö sai nivelen, jotta se taipui eteenpäin.

Vuonna 1977 markkinoille tuli Superstar-Barbie, jonka rinnat olivat pienemmät ja pyöreämmät kuin ennen.

Tämän vuosituhannen alussa Barbie Jewel -nukella oli jo selvästi leveämpi lantio, pienemmät rinnat ja hoikempi vyötärö. Näyttelyssä on nähtävillä myös ns. kurvi-Barbie, jonka mittasuhteet ovat “normaalimmat” jopa pituutta myöten.

Lyhyt, normaalipituinen tai kurvikas Barbie – vaihtoehtoja on nyt enemmän kuin aikoinaan.

 

Barbie on sukeltanut eri ammatteihin ballerinasta lääkäriin. Lisäksi hänet on puettu kunikaallisiksi, näyttelijöiksi, elokuvien roolihenkilöiksi ja kuuluisien muotisuunnittelijoiden asuihin. Barbiesta on moneksi. Suuret muotisuunnittelijat ovat suunnitelleet Barbielle vaatteita. Osa nukeista on tarkoitettu keräiltäväksi, ei leikittäväksi. Esimerkiksi Karl Lagerfeldin suunnittelema Barbie-nukkea on tehty vain tuhat. Voi vain arvata, että tuollaisen hinta kohoaa sellaisiin summiin, ettei sitä lapselle anneta leikittäväksi.

Näyttelyn uusin Barbie on Frida Kahlo. Siihen liittyy skandaali: Frida Kahlo -tuotemerkin omistajat eivät olleet tyytyväisiä nuken ulkonäköön, koska se heidän mielestään muistutti liikaa amerikkalaista naista eikä meksikolaista. Ainakin Meksikossa nuken myynti kiellettiin, mutta on vielä epäselvää, tuleeko tuo nukke lainkaan myyntiin tai millaiset oikeustaistelut siihen vielä liittyy.

Barbie prinsessana.

 

Kuin suoraan My Fair Ladystä.

 

Tästäkään ei voi erehtyä: Aamiainen Tiffanyllä.

 

Tuulen viemää -Barbie

 

Tämä näyttely on täynnä muistoja ja hyvää fiilistä. Suosittelen!

Näyttely on auki 26.8.2018 saakka. Pääsymaksut: aikuiset 15 e, alennettu pääsymaksu 11 e, Museokortilla tai Helsinki Cardilla 3 e ja alle 18-vuotiaat vapaa pääsy.

Kaisa

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *