Ajatar on Forumissa – vielä vähän aikaa

Viikko alkoi yllätysuutisella, kun sähköpostiini tuli Sari Ihatsun, Ajattaren toimitusjohtajan sähköposti, jossa hän totesi: ”Ajatar lopettaa. Oikeasti.”

Luin viestiä lähes tyrmistyneenä. Eihän tuo voi olla totta! Mistä nyt lähden etsimään takkeja?

Me kaikki varmaan muistamme mainoslaulun Ajatar on Forumissa, Forumissa Mannerheimintiellä…

Sarin viestissä kerrottiin, että uudet vuokraehdot eivät mahdollista Ajattaren toiminnan jatkumista Forumissa. Tästä syystä 66 vuotta vanha, legendaarinen takkitalo aloittaa loppuunmyynnin 12.9., ja ovet suljetaan 31.3.2019.

Ajatar 1970-luvulla vanhassa Forumissa.

 

Viime vuosien leudot talvet, pakkasten tulo Helsinkiin vasta siinä vaiheessa, kun alan yritykset ovat jo aloittaneet alennusmyynnin, ovat varmasti omalta osaltaan vaikuttaneet siihen, ettei takkiliikkeellä ole mahdollisuus maksaa kohtuuttomia vuokria.

Tämä on sääli. Monet laatutakkeja arvostavat asiakkaat varmasti jäävät kaipaamaan Forumin kulmassa olevaa Ajatarta.

Tämä uutinen sai minut jälleen pohtimaan muutenkin kauppakeskusten vuokratasoa, joka on sidottu liikevaihtoon eli mitä suurempi liikevaihto, sitä suurempi vuokra. Lisäksi yritykset maksavat erillistä markkinointimaksua.

Vuokrien sitominen liikevaihtoon tuli monissa kauppakeskuksissa käyttöön pari vuotta sitten, ja ehkä sitä on käytetty jo aikaisemminkin, ja varmaan viimeisetkin keskukset ottavat tämän käytännön tulevissa sopimuksissa.

Tällainen toiminta karkottaa yksityiset vaatekaupat yms. kauppakeskuksista, ja se vuorostaan tarkoittaa tarjonnan yksipuolistumista: jokaisessa keskuksessa on samat, kansainväliset ketjuliikkeet – yleensä ns. edullisia nuorille suunnattuja liikkeitä.

Yksittäisen liikkeen on vaikea pärjätä kansainvälisten yritysten kanssa, varsinkin kun muotikaupassa on käynnissä todellinen rakennemuutos (kuluttajat siirtyneet entistä enemmän verkkoyritysten asiakkaiksi), säät vaihtelevat ja vuokrat ovat tähtitieteelliset.

Kun vielä ajatellaan sitä, että yhä useampi kuluttaja ostaa vaatteensa verkosta, tuntuu kauppakeskusten vuokrauspolitiikka lähinnä kuolinsuudelmalta. Ei siis ihme, että monissa kauppakeskuksissa on tyhjiä liiketiloja.

Ajattaren näyteikkunat ovat olleet Forumin julkisivun vetonaulana.

 

Ajattaren lopetusuutinen ylitti uutiskynnyksen valtakunnallisissa uutisissa, alueradiossa ja tietysti some ”lauloi”. Facebook-kommenteissa päällimmäisenä olivat yllätys ja suru yrityksen lopettamisesta. Summa summarum: Uskon, että monille tulee Ajatarta ikävä, monipuolisia laatutakkivalikoimia, hyvää henkilökuntaa ja näyteikkunoita – niitähän on käyty ihailemassa näyteikkunaostoskierroksilla.

Millaisia muistoja sinulla on Ajattaresta?

Kaisa

 

 

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *