Aktiivilomalla risteilijällä

Oman, Dubai ja Abu Dhabi, viisi pysähdystä ja seitsemän päivää laivaelämää. Loma, jolta ohjelmaa ei puuttunut.

Olin joulun jälkeen Dubain-risteilyllä. Yleensä vältän ns. pakettimatkoja, mutta tällä kertaa päätin lähteä parin ystävän kanssa Lomalinjan matkalle.

Lensimme Istanbulin kautta Dubaihin. Välilaskun ja yölennon vuoksi olo oli aika hyytynyt. Ihmettelimme, miksei matkatoimisto ollut ottanut suoria lentoja. Tuossa hintaluokassa, minkä maksoimme matkasta, suoran lennon lisähinta ei olisi todennäköisesti vaikuttanut matkapäätökseen.

Dubai-päivän aikana kävimme ihailemassa maisemia Burj Khalifa -tornista. Onneksi ei ollut hiekkamyrskyä, joten näkymä oli huikea. Kiertoajelun aikana näimme Burj al Arab -hotellin (sen ”purjehotellin”), tosin vain ulkoa. No, minua se ei haitannut, sillä olen käynyt ollut Dubaissa paria kertaa lomalla ja käynyt Burj al Arabissa lounaalla.

dubai tornista blogiin

Dubai: näkymä Burj Khalifa -tornin 124 metristä.

purjehotelli blogiin

Dubai: Burj al Arab, purjehotellina tunnettu luksushotelli.

Laivaterminaalissa matkustajista otettiin kuva, kyseltiin, onko lähiaikoina sairastanut flunssaa tms. ja annettiin luottokorttitiedot. Ensin hämmästelimme kuvan ottamista, mutta sen merkitys selvisi seuraavana päivänä. Kun poistuimme laivasta tai palasimme, vartija luki hyttikorttimme. Samalla tietokoneelle ilmestyi matkustajan nimi ja kuva ruudulle. Näin laivalla pystyttiin tarkistamaan, ettei laivalle tullut ketään asiatonta ja kaikki matkustajat olivat tulleet laivaan ennen lähtöä. Lisäksi laukut aina läpivalaistiin.

Seuraavana aamuna saavuille Omanin Khasabiin, pieneen, pohjoisen niemenkärjen kaupunkiin. Kiertoajelua, museokäyntiä ja hetki paikallisiin kauppoihin tutustumista ennen paluuta laivaan.

Kun on käynyt Dubaissa, jossa hiekkadyynejä on joka puolella ja jossa kaikki vihreä on tehty rahalla eli keinokastelulla, on Oman aivan muuta: vuoristoa ja karua. Toisaalta Oman oli matkan mielenkiintoisia kohteita, koska en ollut käynyt siellä.

Oman Khasab, vuoristo

Oman on yllättävän vuoristoinen, toisin kuin Dubai ja Abu Dhabi.

Matka jatkui Omanin pääkaupunkiin Muscatiin. Basaarien kapeilla kujilla myyjät olivat lievästi sanottuna aktiivisia. Huivikauppiaita, matkamuistokippojen myyjiä, mutta myös kenkä- ja maustekauppiaita. Emme haksahtaneet mihinkään tavallisiin huiveihin, vaan ostimme kamelin kaulan aluskarvoista tehdyt huivit, jotka ovat ultraohuita, superpehmeitä – ja ihania. Iso huivi soljahtaa vaivatta pienen sormuksen läpi.

Matkallamme oli vain yksi meripäivä, johon sattui uudenvuodenaatto. Amerikkalaistyyliset uudenvuodenjuhlat pääkoristeineen ja kuohujuomineen kuuluivat tietysti asiaan – olihan laiva yhdysvaltalainen risteilijä.

Abu Dhabin pysähdyksen parasta oli sheikki Zayedin moskeija, yksi kauneimmista rakennuksista, jossa olen käynyt. Marmoria, kultaa, helmiäistä, upeita kukkaupotuksia, kauniita pylväikköjä. Kaunista.

abu dhabin moskeija blogiin

Abu Dhabi: sheikki Zayedin moskeijan vaaleus viehätti silmääni.

abu dhabi moskeijan kukkalattia blogiin

Moskeijan lattioihin ja seiniin oli tehty kauniita kukkaupotuksia.

Matkan päätöskohde oli Dubai. Pyrähdyt soukissa ja kävelyä kujilla. Mukaan tarttui teetä. Kultakorut eivät saaneet meitä lämpenemään. Makumme on pelkistetympi kuin arabimaiden.

mausteet

Dubai: maustesoukissa on tarjolla valtavat määrät erilaisia mausteita.

Loppuiltapäivästä suuntasimme jeeppisafarille hiekkadyyneille. Se oli kuin vuoristoradassa, ylös ja alas. Kuskit tiesivät tarkkaan, mitkä kohdat saavat turistit huudahtamaan. Käynti kamelifarmilla. illallinen ja vatsatanssiesitys telttakylässä. Auringonlasku dyyneillä oli hieno.

kuvapohja_1050x592-(3)

Dubai: jeeppisafari dyyneillä.

 

Viikon risteilyllä ei ehtinyt pitkästyä. Ohjelmaa oli reippaasti. Laivalla oli kuntosali, jooga- ja tanssitunteja, elokuvia, showesityksiä, luentoja, pyyhkeiden taittelutunteja (miten teet pyyhkeistä joutsenia, koiria tms.) ja paljon muuta – ja tietysti syömistä, syömistä, syömistä.

Professori Jaakko Hämeen-Anttila piti Lomalinjan matkailijoille kolme luentoa islamista ja arabikulttuurista, kaikki mielenkiintoisia.

Oliko matka sitten hintansa arvoinen? Näin on moni kysynyt. Osittain ei. Oppaan tieto-taito ja palveluhalukkuus eivät olleet parasta a-luokkaa. Tämä aiheutti paljon keskusteluja matkustajien keskuudessa.

Lisäksi pari muuta kohtaa saivat myös arvostelua: lentoajat (koska eivät olleet suorat), retkillä oli aivan liian kiire silti kaikkia luvattuja osuuksia ei ollut, eikä aikaa shoppailuun jäänyt edes nimeksi.

Muuten matka oli miellyttävä ja antoisa. Parvekkeellinen hytti lisäsi matkustusmukavuutta, koska meidän ei tarvinnut mennä yleisille kansille, jos halusimme istua ulkona lukemassa tms. Laivan ohjelmatarjonta ja ruoka olivat hyvää tasoa. Pysähdyskohteet olivat mielenkiintoiset – niissä olisi viihtynyt pidempäänkin.

Kaisa

PS. Lukekaa lisää Kotiliedestä kirjoittamani juttu (lehti ilmestyi 4.2.).

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *