Naiselo 45+
Naiselo 45+

Armi ja huippumatemaatikko

Taloushuolia, luovuutta, intoa, viinaa ja vieraita miehiä. Armi Ratian värikäs elämä on innoittanut ohjaaja Jörn Donneria. Tuloksena on Armi elää -elokuva.

Armi-elokuva ei ole ns. näköispatsas. Elokuvassa näyttelijäryhmä harjoittelee Armi-näytelmää. Se haastaa katsojan.

Minna Haapkylä ei muistuta ulkoiselta olemukseltaan Armia, eikä se ole tarkoituskaan. Hänhän näyttelee näyttelijää, joka harjoittelee Armi-roolia. Roolihahmo kipuilee pohtiessaan Armin luonnetta ja ajattelutapaa, yrittäessään sujahtaa Armin ”nahkoihin”.

Armin sponttaani toimintatapa ja mielialojen ailahtelut tulevat hyvin esille, mutta myös hänen ajattelunsa ”tytöistä”, hänen työntekijöistään, jotka olivat todella tärkeitä Armille.

Näyttelijäkaarti on nimekäs: Minna Haapkylä, Hannu-Pekka Björkiman, Laura Birn, Rea Mauranen, Ona Kamu, Tiina Lymi, Outi Mäenpää, Jukka Puotila jne.

Elokuva sopii kaikille Marimekon ystäville, Armi Ratian elämästä kiinnostuneita ja Finnish Designia arvostavalle.

Armi elää -elokuvan ensi-ilta on 20.3.2015.

Olin katsomassa Armin ennakkona. Minä pidin elokuvasta, vaikka ystäväni (joka ei ole muotialan ihmisiä) totesi leffan olevan vaikea ”tavalliselle ihmiselle”.

Toinen elokuva, jota haluan suositella on The Imitation Game. Elokuva on totuuspohjainen ja kertoo huippuälykkäästä matemaatikosta Alan Turningista.

Sota-aikana matemaatikko palkattiin salaiseen tehtävään purkamaan natsien viestikoodeja. Alan Turning alkaa kehitellä laitetta koodien avaamiseen. Laite on nykyisen tietokoneen esiaste.

Alan Turning (Benedict Cumberbatch) oli ristiriitainen henkilö, älykäs, ehkä vähän ujo ja homo. Tänä päivänä homous ei ole mikään ”juttu”, mutta sota-aikana ja vielä 50-luvulla se oli rikollista. Turning pystyi pitämään asian pinnan alla 50-luvulle saakka, kunnes hänen kotiinsa murtaudutaan. Lopputulos on, että hän joutuu pakolliselle lääkekuurille. Lopulta hän päättää päivänsä.

Lopputekstien mukaan Turningin panos selvisi vasta nykyaikana, ja kuningatar Elisabeth armahti matemaatikon vasta pari vuotta sitten.

Todella mielenkiintoinen elokuva ja hienot roolisuoritukset.

Kaisa

Kuva Finnkino

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *