Naiselo 45+
Naiselo 45+

Ateneumin Alvar Aalto -näyttely hyvä läpileikkaus

Klassikkohuonekaluja, Savoy-maljakoita, luonnoksia, pienoismalleja ja Aallon taiteilijaystävien teoksia. Niitä kaikkia on nähtävillä Ateneumin Alvar Aalto, taide ja moderni muoto -näyttelyssä.

Olen aina pitänyt Alvar Aallon muotokielestä. Hänen suunnittelemat huonekalut ja lamput viehättävät silmääni. Niissä on ajattomuutta näyttämättä museoesineeltä. Monia Aallon suunnittelemia tuotteita myydään edelleen.

Tätä taustaa vasten ilahduin suuresti, kun toukokuussa Ateneumissa avattiin Alvar Aallon retrospektiivinen näyttely. Harmikseni en ollut tätä ennen ehtinyt käydä. Onneksi loman aloitusviikonlopun tuulinen ja kylmä sää ei houkutellut ulkoiluun tai lähtemään maalle. Näin ollen aikaa oli Ateneum-vierailuun.

Alvar Aalto on maamme tunnetuin arkkitehti, joka tunnettiin ja tunnetaan edelleen maailmalla. Lisäksi hän oli arvostettu muotoilija, jonka suunnittelemissa esineissä on ajattomuutta. Ne näyttävät olevan ajassa vielä tänäänkin, vaikka ne olisi suunniteltu 30-40 -luvuilla.

aalto, banderolli

Alvar Aalto ja hänen puolisonsa Aino olivat kiinnostuneita modernista kaupunkikultuurista. Eri puolilta Suomea löytyy Aallon suunnittelemia rakennuksia: Paimion Parantola, Muuramen kirkko, Seinäjoen kirkko, Helsingin Kulttuuritalo ja Finlandiatalo – ja monia, monia muita. Lukuisiin rakennuksiinsa hän myös suunnitteli huonekalut ja lamput.

aalto finlandiatalo
Finlandiatalon pienoismalli
aalto pinottavat jakkarat 60, 1933
Pinottava Jakkara 60, 1933, löytyy monesta kodista tai työpaikalta.

Lähes jokaisesta suomalaisesta kodista löytyy Aalto-maljakko. Minullakin niitä on neljä eriväristä, lisäksi minulla on pari matalaa vatimaista versiota. Aikoinaan se tunnettiin Savoy-nimellä. Ensimmäinen Savoy valmistui jo 1936. Uskomatonta!

Aalto kokeili ja tutki puun erilaisia taivutuksia. Lopputulokset löytyvät niin huonekaluista kuin taloistakin.

Näyttely on hieno läpileikkaus Aallon töihin. Se on auki 24.9.2017 saakka. Käykääpä katsomassa!

Kaisa

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *