Aurinkosuoja on ihonhoidon tärkein juttu just nyt

Olen jälleen ymmällä, kun kuuntelen porukoiden keskusteluja aurinkosuojauksesta, sen tarpeellisuudesta ja aurinkovoiteiden käytön hankaluudesta. Mikä ihme siinä on niin vaikeaa? Osta korkeasuojakertoiminen tuote ja käytä sitä läpi kesän. Joka ikinen aurinkoinen päivä. Vesillä myös pilvisenä päivänä.

Suomen korkeudella aurinkosuojien käyttöaika alkaa nyt ja jatkuu syyskuulle saakka. Sinä aikana iho palaa ilman suojaa. Ja jos ei palakaan, niin jo päivetys on merkki auringon aiheuttamista solumuutoksista.

Pääsiäispyhien aikana UV-indeksi on Suomessa jo 3 eli silloin iho voi jo palaa.

 

Ihon palamisen ehkäisyn lisäksi aurinkosuoja pienentää koko elinikäisen aurinkoaltistuksen määrää ja vähentää siten  vanhempana puhkeavien ihomuutosten ja ihosyöpien määrää.

Jos aurinkosuojaaminen eli ihon terveyden hoitaminen ei motivoi, mitä kovin ihmettelen, aurinkosuoja vähentää myös ihon vanhenemista. Auringon ultraviolettisäteily, etenkin UVA rypistää ihoa eniten. Kalliiden anti-age-voiteiden hyöty valuu kankkulan kaivoon, jos et suojaa ihoa auringolta.

 

Kasvotuotteissa on varaa valita.

 

Tehokkaimman ryppysuojauksen antaa tuote, jossa on korkea UVA-suoja. Se on merkitty pakkaukseen ympäröidyillä UVA-kirjaimilla. Jos pakkauksessa on vain SPF ja luku, UVA-suojan määrä on usein kolmasosa UVB-suojasta. Sekin on enemmän kuin ei mitään. Mutta voi olla, ettei UVA-suojaa olekaan.

Jos välttelet aurinkosuojaa meikin vuoksi, levitä kasvoille ennen meikkaamista kosteusvoide, jossa on 30 tai 50 suojakerroin. Kasvovoiteissa UVA-suoja on usein merkitty myös PA++. Mitä enemmän plussia, sen korkeampi UVA-suoja.

Suojakertoimien teho riittää pariksi tunniksi, jonka jälkeen suojaa on lisättävä.

MUISTA SIIS, aamulla kasvoille levitetty BB-voide tai meikkivoide ei riitä aurinkosuojaukseen. Ensinnäkin kerta-annos on liian pieni ja suojauskyky lopahtaa parin tunnin jälkeen.

 

 

Jos istuskelet jo aurinkoisella terassilla, niin levitäpä aurinkosuojaa myös käsivarsille. Itse olen nyt ihastunut suihkutettaviin vartalosuojiin niiden helppokäyttöisyyden vuoksi.

Ennen kaikkea:

-Älä kikkaile suojakertoimilla, vaan käytä korkeaa suojaa läpi kesän. Ruskettunut iho ei suojaa auringolta.

-Suojakerroin toteutuu, kun levität kasvoille ruokalusikallisen ja vartalolle kourallisen voidetta. Harva niin tekee, vähempi määrä antaa myös pienemmän suojan.

-Älä pelkää isoja kertoimia, esimerkiksi 30 ja 50 kertoimien suojaustehon ero on 1 prosenttia.

-Iho päivettyy korkeasta kertoimesta huolimatta.

-D-vitamiiniakin muodostuu riittävästi aurinkosuojauksesta huolimatta.

-Jos kaapeissa lojuu viime vuoden aurinkovoidejämiä, et voi olla varma niiden suojaustehosta. Jos haluat pelata varman päälle, hanki uudet tuotteet.

 

Aurinkoisia päiviä

Sini

terveys-ja-hyvinvointi iho
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *