Cokis ja hauska poptaide

Piipahdimme Kaisan kanssa viikolla Sinebrychoffin taidemuseossa Helsingissä katsastamassa pienimuotoista Coca-Cola-pullon inspiroimaa näyttelyä.
Kansainvälinen “The Coca-Cola Bottle Art Tour: Inspiring Pop Culture for 100 Years” -taidenäyttelykiertue kunnioittaa 100-vuotiasta Coca-Cola-pulloa.

Coca-Cola Company on vuodesta 1928 kerännyt yli 30 000 taideteoksen kokoelman. Pieni osa kokoelmasta on nyt pullon juhlavuoden kunniaksi koostettu kiertäviksi taidenäyttelyiksi, jotka vierailevat erilaisissa kokoonpanoissa noin 20 maassa ympäri maailmaa. Pohjoismaissa teokset nähdään Suomessa ja Ruotsissa.

Sinebrychoffin taidemuseo on valinnut näyttelykokoelmasta teoksia, joista luotu kokonaisuus esittelee ensimmäisen kerran Suomessa niin Coca-Cola-pop-taidetta kuin uudempaakin Coca-Cola -pullon inspiroimaa taidetta.

Valikoima sisältää teoksia pop-taiteen tunnetuimmilta nimiltä, kuten Andy Warholilta, Joseph Beuysilta ja Steve Kaufmanilta. Lisäksi esillä on teoksia nykytaiteilijoilta, kuten Pakpoom Silaphanilta,Kim Frohsin’ilta ja Chris Mittonilta, jotka tekevät teoksillaan kunniaa pop-taiteen ikoneille.

Pullon muoto syntyi vahingossa
Ikoninen kaarevalinjainen pullo syntyi vuonna 1915. Sitä ennen Coca-Colaa oli myyty laseittain jo vuodesta 1886 ja pullotettuna vuodesta 1899. Erottuakseen jäljittelijöistään Coca-Cola antoi kahdeksalle lasiyhtiölle tehtäväksi suunnitella juomapakkaus, jonka muodon tunnistaisi jopa pimeässä tai pelkistä sirpaleista.

Voittajaksi valikoituineen Root Glass Companyn suunnitteleman pullon muoto mukaili kaakaopapua, jonka he luulivat olevan juoman yksi salaisista ainesosista.

Coca-Cola-pullo on yksi harvoista elintarvikepakkauksista maailmassa, jolle on myönnetty rekisteröidyntavaramerkin asema.

Näyttely on avoinna Sinebrychoffin taidemuseossa Helsingin Bulevardilla 27.8.–4.10.2015.
Nykyisin valtion omistuksessa oleva rakennus on alunperin Coca-Colan valmistuksesta ja myynnistä Suomessa vastaavan Sinebrychoffin perustajan, Nikolai Sinebrychoffin suvulleen vuonna 1842 rakennuttama talo.

Me tykkäsimme näyttelystä ja poistuimme sieltä hymy huulilla. Katsastapa tykkäätkö sinäkin.

Sini

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *