Ekoa, luomua vai viherpesua?

Moni meistä ajattelee, että puuvillavaate tarkoittaa laadukkuutta. Jos siinä on vielä etuliite eko-, luomu- tms., se tarkoittaa superlaatua? No, näin yksiviivaista se ei ole. Valitettavasti.

Puuvillan tehoviljely rasittaa luontoa: siinä tarvitaan valtavasti vettä ja lukuisia torjunta-aineita. Sadonkorjuun edistämiseksi pellolle vielä ruiskutetaan kemikaaleja, jotka kuivattavat kasvin lehdet, jotta kerääminen on helpompaa. Joidenkin tilastojen mukaan puuvillahehtaarille ruiskutetaan ja levitetään noin kilo torjunta-aineita!

Ympäristömerkkejä on kolmea eri lajia: yksityiset (niitä ei valvo ulkopuoliset tahot), sovittujen kriteerien täyttävät yksityiset tai julkiset ja ympäristömerkit, jotka ulkopuolinen taho tarkastaa.

Kestävän kehityksen ja luonnonmukaisuuden suosion lisäämisen myötä viimeisen kymmenen vuoden aikana markkinoille on tullut enenevässä määrin puuvillavaatteita, joissa on mitä erilaisempia merkkejä: luomupuuvillaa, ekopuuvillaa, viljelty luonnonmukaisesti, Green Cotton, Reilun Kaupan puuvillaa jne.

Tiedätkö sinä, mitä nämä termit tarkoittavat?

Ekopuuvilla tarkoittaa eri yrityksille eri asioita. Tästä ei ole standardia, yhtenäisiä määritteitä. Pahimmillaan se voisi siis tarkoittaa myös ns. viherpesua eli ei mitään todellista ekologisuutta. Älä siis luota johonkin kuvaan kasvista.

Käsinpoimittu puuvilla: silloin ei käytetä koneellista poimintaa eikä käytetä kasvin lehtien kuivattamiseen tarkoitettuja kemikaaleja.

Green Cotton: tuotetta ei ole valkaistu, värjätty kemiallisilla aineilla, käsitelty viimeistyskemikaaleilla, tuote on pesty luonnonsaippuoilla. Eli tämä keskittyy vain puuvillatuotteen tuotantoon, ei kasvatukseen.

Luonnonmukainen viljely: voi olla osittaista tai kokonaan luonnonmukaista.  Luonnolle haitallisia kemikaaleja ei joudu luontoon.

Luomupuuvilla: kasvatettu luomuviljelyohjeiden mukaan; pellon pitää kolmen vuoden ajan täyttää luomuviljelysertifikaatin vaatimukset.

Luomuviljelyohjelman mukainen puuvilla: pelto ei täytä luomuviljelysertifikaatin vaatimuksia.

Luonnonvärinen puuvilla: kuitua ei ole värjätty.

Reilun Kaupan puuvilla: viljelijälle taataan vähimmäishinta  sadosta , tiloilla saa käyttää kemiallisia aineita, mutta 10 myrkyllisintä on kielletty.

Ökö-Tex: on tuoteturvallisuusmerkki, joka kertoo, ettei lopullisessa tuotteessa ole haitallisia kemikaaleja.

EU-kukka: värjäämisessä on käytetty tavallista vähemmän (huom. vain vähemmän!) ympäristöä saastuttavia kemikaaleja

Koska puuvillavaatteen kemiallisten aineiden käyttö ei tietenkään pysähdy viljelyyn, mielestäni tuotteen haitallisuutta tai ekologisuutta ei voida arvioida pelkästään viljelyn perusteella. Vaatteessa voi olla formaldehydiä, allergisoivia väriaineita, raskasmetalleja – herraties mitä, vaikka sen viljelyssä olisi minimoitu kemiallisten aineiden käyttöä. Ja muistan vuosien takaa yhden flanellipaitatapauksen, jossa selvisi, että miehen saamat allergiset oireet johtuivat paidan puuvillakankaassa olevasta rotanmyrkystä.

Suosittelen kaikille herkkäihoisille pesemään ennen kaikkea edulliset puuvillatuotteet, jotka ovat suorassa ihokosketuksessa, ennen ensimmäistä käyttökertaa. Sillä saadaan poistettua niin rotanmyrkyt kuin formaldehyditkin.

Kaisa

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *