Naiselo 45+
Naiselo 45+

Ethän tuoksu liikaa?

tuoksut

Tänään käynnistyy Allergia- ja Astmaliiton Tuoksutko liikaa -kampanja. Sillä halutaan hienovaraisesti muistutella, että  10-40 -prosenttia väestöstämme on tuoksuyliherkkiä. Varsinaisesta hajusteallergiasta kärsii noin 2 prosenttia väestöstä.

”Hajuttomia ja mauttomia meidän ei tarvitse olla, mutta aika ajoin on hyvä tarkastella omaa hajusteannostaan ja hajusteiden voimakkuutta. Pienet tuoksut ovat paikallaan, jotta meistä ei tule täysin sietämättömiä hajuille,” kertoi Allergia- ja Astmaliiton viestintäpalvelujen johtaja Niki Alanko pressitilaisuudessa.

Tavoitteena on, että jokainen pohtisi omaa tuoksukuormaansa ja voisiko sitä kenties vähentää. Esimerkiksi aamulla ulos lähtiessä suihkautettu tuoksupilvi voi aiheuttaa tuoksuherkälle hankalankin kohtauksen julkisessa liikennevälineessä. Tuoksuhuomaavaisuus on paikallaan myös esimerkiksi työpaikalla, teatterissa ja muualla, jossa paljon ihmisiä on pienessä tilassa yhtäaikaa.

Keskimäärin altistumme noin 20 tuotteen kautta tuoksuille päivittäin. Jos määrää haluaa pienentää, hajusteettomat tuotteet ovat hyvä vaihtoehto. Esimerkiksi kodin pesuaineet on helppo vaihtaa, samoin pyykinpesuaineet, hajusteettomiin. Myös henkilökohtaisen hygienian hoidossa on paljon hajusteettomia vaihtoehtoja.

Kovin usein väitetään, että luonnosta saatu tuoksu ei ärsytä tai allergisoi. Väite on puppua. Hajuste on aina hajuste alkuperästä riippumatta, kerrottiin tilaisuudessa.

Oletko sinä keventänyt tuoksukuormaasi. Jos, niin miten?

Sini

Kommentit (4)

 1. Laila

  Tuoksuyliherkkien määrä vaikuttaa suurelta, enpä ole tullut ajatelleeksi. Pidän tuoksuista mutta itse käytän niitä harkiten ja vähän. Luonnosta saatuja tuoksuja, samoin kuin luonnonkosmetiikkaa, markkinoidaan usein virheellisesti. Ne voivat olla jopa pahempia allergisoijia kuin synteettiset aineet.

  Olen usein ihmetellyt tavaratalojen hajuvesiosastoja – miten kukaan voi olla niissä työssä. Vaikka itse olen täysin terve, hajuvesien sekamelska leijuu todella voimakkaana monessa tavaratalossa ja leviää muillekin osastoille. Ihan kuin niissä ei olisi ilmastointia lainkaan. Silti katselen mielelläni hajuvesiä ja varsinkin niiden kauniita pulloja. Pullojen kauneus suorastaan mykistää!

  • sini

   Hei Laila

   Hieman minäkin yllätyin lukua. Jännää myös, että muualla herkkiksiä on vähemmän. Olemmeko me niin tottuneita raikkaaseen ilmaan, että kiinnitämme tuoksuihin hekremmin huomiota, tiedä häntä.

   Hajuvesipullot ovat ihania, nautintoa monille aisteille.

   Sini

 2. liisamarjafi

  voi, tämä kampanja ei tule yhtään liian aikaisin! tuskaa olla työssä asiakaspalvelussa, kun ”hienojen rouvien ja herrojen” tuoksumäärä on muuttunut hajuksi. viisi minuuttia lähietäisyydellä riittää laukaisemaan migreeni-kohtauksen, palvele siinä ystävällisesti asiakasta, joka saa sinut sairaaksi.

  • sini

   Hei Liisamarja

   Huh, onko tilanne jo noin huono? Veikkaanpa, ettei moni tule edes ajatelleeksi asiaa asiakaspalvelun kannalta.
   Jatkamme rummutusta asiasta. Kiitos kun kerroit meillekin.

   Sini

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *