Naiselo 45+
Naiselo 45+

Farkut pakkaseen?

Viime vuosien villitys on ollut sujauttaa farkut pakkaseen ja jättää ne pesemättä. En halua edes ajatella, miten likaiset housut ovatkaan vuoden kuluttua. Yäk!

Käydessäni luennoimassa tuleville pukeutumisneuvojille ja vaatemyyjille, lähes poikkeuksetta minulta kysytään mielipidettä farkkuvalmistajien suositukseen farkkujen pesun korvaamisesta pakastamalla.

Farkkumerkkien edustajat perustelevat pesemättömyyttä, että farkut kuluvat ”juuri sinulle”, kun vasemmassa taskussa pidetään kännykkää, oikeassa taskussa avaimia jne. Lisäksi jotkut heistä ovat todenneet, että värit eivät kestä pesua tai pesu kuluttaa väriä liikaa.

Näiden ”syiden” vuoksi farkut siis pitäisi laittaa pesukoneen sijaan pakastimeen!

Voi järjen valo!

Ensinnäkin yksikään lika EI lähde pakastamalla. Kun vielä muistetaan, että yksi hankalimmista likatyypeistä on katulika (jota tänä talvena on ollut erityisen paljon ainakin etelässä, kun lunta ei ole ollut edes nimeksi, mutta kuraa sitäkin enemmän). Näin ollen farkkujen lahkeet olisivat todella likaiset jo muutaman kuukauden jälkeen.

En halua ajatella, millaisessa kunnossa, miten likaiset ja jopa haisevat ovat housujen haarat. Olen nähnyt sellaisia farkkuja, joita tutkimalla meille kaikille olisi pitänyt antaa pyykkipojat nenään. Jos farkkujen väri kuluu ihan käytössäkin ilman pesua.

Jos paksut housut (ovat ne farkut tai muut paksusta kankaasta valmistetut) pestään oikein, värit pysyvät niin hyvin kuin on tarpeen pysyä. Puuvilla ei puhdistu pakastamalla eikä alhaisella pesulla. Jotta puuvillavaate olisi kuituja myöten puhdas, lämpötilan pitää olla 60-asteista. Lämpötilaa ”vaarallisempi” on mekaniikka. Eli farkut kannattaa pestä varovan mekaniikan ohjelmalla ja kone täytetään enintään vain puolilleen, ja farkut kannattaa kääntää nurin ennen pesua. Suosittelen farkuille nestemäistä pesuainetta, koska ne sopivat värillisille vaatteille.

Jos värit eivät kestä pesua, herää kysymys, mitä värejä on käytetty. Farkkukankaan väri on vain kankaan pinnassa eli kuitu ei ole läpivärjättyä, mutta kyllähän oikean värin pitää kestää pesua, vaikka se hieman haalistuukin lukuisissa pesuilla, mutta niin se haalistuu käytössäkin, auringonvalossa yms.

Olen pessyt mustia ja tummansinisiä farkkuja vuosikausia, eivätkä ne ole menneet piloille, eivätkä väritkään kärsineet.

Toinen asia on tietysti, että tietenkään farkkuja ei kannata pestä turhaan esimerkiksi jokaisen käytön jälkeen.

Kaisa

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *