Grillilohi saa vaihtelua tymäköistä mausteista
Nyt grillit hehkuvat kuumimmillaan. Kaipaatko jotain uutta makua niin hyvään, mutta tavalliseen loheen? Kala valmistuu kymmenessä minuutissa, kun olet esivalmistellut nyytit.
Lohi ja kirjolohi taipuvat monenlaiseen ruoanlaittoon. Kaloille sopii myös hieman tymäkämmät mausteet. Kuvan annos on tehty kotimaisesta, Varkaudessa tuotetusta annoskirjolohesta, joka on loistava vaihtoehto pikku perheille tai vierastarjoiluun. Toki voit tehdä saman maustamistempun isolle fileellekin.
Lisäkkeeksi sopivat grillatut paprikalohkot ja kesäkurpitsaviipaleet tai vaikka nuudelit, joka voi syödä nyytin sisällä kastikkeeseen dipaten.
ITÄMAINEN GRILLILOHI
1 annos
1 pkt (170 g) Saimaan Tuore suomalaista kirjolohifileetä
suolaa ja mustapippuria
1 tl inkiväärinjuurta (raastettuna)
1—2 valkosipulinkynttä (viipaloituna)
½ punaista chilipalkoa (pikku kuutioina)
1 rkl soijakastiketta
2 tl seesamista teryjaki-kastiketta
2 tl juoksevaa hunajaa
½—1 limetti (ohuina viipaleina)
KORISTEEKSI
korianteria
PYYHI kala talouspaperilla ja aseta nahkapuoli alaspäin reilusti kalan ympäri ylettyvälle foliopalalle.
RIPOTA kalalle hieman suolaa ja rouhi mustapippuria.
LEVITÄ fileen pinnalle inkivääriraaste, ohuet valkosipulilastut ja chilikuutiot.
VALUTA päälle soija- ja teryjakikastikkeet sekä hunaja. Painele limettiviipaleet pinnalle.
SULJE nyytti ensin pitkittäin ja nosta sitten päät keskelle painellen.
NOSTA nyytti grilliin ja anna kypsyä noin 8 minuuttia.
NAUTI kalaherkku korianterilla koristeltuna, vaikka uusien perunoiden tai nuudelien ja grillikasvisten kera.
VIINIVINKIT
- Saksalainen Kendermanns Classic Riesling (10,50 €) on kuiva ja miellyttävän sitruksinen valkoviini, jossa aavistus aprikoosia. Viini sopii loistavasti mausteisen kalan kanssa hyvin viilennettynä.
- Uutuuksista espanjalainen Pazo de San Mauro (17,99 €) on Albariño-rypäleestä tehty kuiva, tyylikkään hapokas ja runsaan hedelmäinen valkoviini. Oiva myös sushien kanssa tai rapukekkerien viininä.
Marita Joutjärvi