Halusitpa tai et, sinunkin elämäsi koostuu numeroista

Oletko koskaan ajatellut, että numerot kertovat enemmän kuin tuhat sanaa? Nekin, jotka väittävät inhoavansa matematiikkaa, käyttävät huomaamattaan matematiikan alkioita eli numeroita ja niistä syntyviä lukuja päivittäin.

Vaatekoko, pituus, paino, ikä, hinnat, kellon ajat, ruokalajien ainesosien määrät…

Luvut ympäröivät meitä joka puolelta, mutta harvoin tulemme edes ajatelleeksi sitä. Vielä harvemmin kysymme, miksi. Tässä syitä.

– Luvut helpottavat elämää. Vaate- ja kenkäkaupassa hakemista auttaa se, että tietää mittansa ja kengännumeronsa, vaikka tosin ne eivät aina vastaakaan valmistajan mitoituskäsitystä.

– Luvut toimivat ohjenuorina. Kun seuraat grammalleen ruokaohjetta ja minuutilleen valmistusaikaa, ateriasta tulee syömäkelpoinen.

– Luvut tukevat kotitalouden hallinnointia. Yritykset ja valtiot laativat budjetteja, hoitavat kirjanpitoa ja tekevät niiden pohjalta erilaisia laskelmia. Jos haluat tietää millä tolalla oma taloudenpitosi on, suosittelen samaa.

– Luvut auttavat tavoitteiden saavuttamista. Jos haluat laihtua, epämääräinen haluaminen ei tuota tulosta. Jos sen sijaan puet tavoitteen numeraaliseen muotoon, ”haluan laihtua 5 kiloa kesään mennessä”, olet jo oikealla tiellä. Avuksi vielä vaaka ja mittanauha, jotka molemmat näyttävät toteutumaa – lukuina.

– Luvut tuovat mielenrauhaa. Kun kolesterolisi tai verenpaineesi ovat viitearvojen sisällä, voit pudottaa niistä huolehtimisen mielestäsi. Kun pankkitililläsi on riittävä määrä puskurivaroja, tiedät, ettei nälkä kolkuttele ovella. Sama pätee, jos menosi jäävät tuloja pienemmiksi.

– Luvut luovat turvallisuutta. Kun ymmärrät lainakorkoja, pikavippien todellisia kustannuksia tai alennusprosenttien vaikutusta lopulliseen hintaan, sinua ei noin vain voikaan viilata linssiin tai höyräyttää turhiin ja kalliisiin hankintoihin.

– Luvut ovat täsmällisiä. Jos kyseessä on ”muutama”, se voi olla mitä tahansa. On eri asia, jos joku on iältään 21-vuotias kuin ”parikymppinen”, joka voi olla mitä tahansa 20 ja 29-ikävuoden väliltä. Ruokakauppojen palvelutiskeillä myyjät koettelevat onneaan: jos asiakas pyytää kinkkua 250 grammaa, myyjä lätkäisee vaa´alle 290 grammaa ja kysyy, että käykö se. Ei tarvitse käydä, jos asiakas ei halua ylimäärää ja siitä koituvaa kustannusta.

– Luvut mahdollistavat vertailun. Urheilun joukkuelajeissa voittaa se kokoonpano, joka saa enemmän pisteitä tai maaleja. Yksilölajeissa voittaja on se, joka selviää suorituksesta pienimmällä ajalla, pisimmällä tai korkeimmalla hypyllä tai leiskauttamalla pisimmän kaaren. Koulussa paras oppilas on se, joka saa eniten kiitettäviä arvosanoja.

Vaikka luvut ovat yksiselitteisiä, ne voivat avata kokonaisen tarinan. Kun kuulee jonkun painavan 320 kiloa, kyse ei ole vain hämmästeltävästä liikapainosta. Mieleen tulvii kuvia ihmisestä, jonka terveys ja elämänlaatu ovat merkittävästi heikentyneet. Hän ei ehkä kykene töihin, ehkei edes nousemaan jaloilleen. Entä hänen perheensä? Mikä heidän roolinsa ihmispolon elämässä?

Entä tämä? Nuori nainen, ikä 20, pituus 175 senttiä, paino 56 kiloa ja rinnanympärys-vyötärö-lantiomitat 92-65-92 senttiä. Tyttöhän on selvästi missiainesta! Varsinkin jos vielä iho on kunnossa, hymy kaunis ja tukkaa on runsaasti. Entä jos hän menestyy myös kansainvälisillä estradeilla?

Luen mielelläni yritysten vuosikertomuksia ja syvennyn erityisesti niiden tuloslaskelmiin ja taseeseen. Pelkkiä lukuja! Mutta kuinka paljon ne kertovatkaan. Miten tulos on muuttunut ja miksi? Miten velkaisuus on kehittynyt?  Onko liikevaihto kasvanut vai kutistunut? Entä investoinnit ja minne ne on tehty?

Luvuissa, niin kuin koko elämässä, on omat koukkunsa. On vissi ero, puhutaanko prosenteista vai prosenttiyksiköistä. Kun seuraat vaalituloksia, huomaat, että kommentaattorit ääntävät erityisen tarkasti kannatuslukujen muutoksen. Jos jonkin puolueen kannatus nousee kuudesta prosentista seitsemään prosenttiin, kannatus nousee näin yhden prosenttiyksikön, ei yhden prosentin verran. Jos kyse olisi vain yhdestä prosentista, uusi kannatusluku olisi vain 6,06 prosenttia. Sama pätee myös lainakoroissa. Jos asuntolainan vanha korko on 1,5 prosenttia ja uusi 3,5, korko on noussut kaksi prosenttiyksikköä.

Toinen yleinen koukku liittyy vertailuun. Monet sanovat, että he tekivät puolta enemmän vatsalihasliikkeitä kuin edellisellä kerralla, vaikka tarkoittavat liikkeiden määrän kaksinkertaistuneen. No, tämä virhe on kansan suussa niin yleinen, että kaikki ymmärtävät mitä tarkoitat.

Itse käytän numeroita myös arkiaskareissa. Kun silitettävänä on iso läjä pyykkiä, silitän ensin 5 vaatetta. Seuraavaksi 4, sitten 3, 2 ja lopulta yksi. Kun urakka näin pikkuhiljaa helpottuu, se ei tunnu niin musertavalta. Lopputuloksena on 15 silitettyä vaatetta ja sehän on aika paljon se!

Irmeli Salo

Kirjoittaja rakastaa numeroita, lukuja ja matemaattista kerrontaa

hyvinvointi
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *