Naiselo 45+
Naiselo 45+

Hampaat hohtamaan

Hammaslääkäreiden ja suuhygienistien lisäksi valkaisuja tehdään nyt myös kauneushoitoloissa. Mutta onko kyseessä sama asia?

Berliinin kauneusmessuilla katselin hämmästyneenä sininen valo suussaan rivissä istuvia ihmisiä. Onko kosmetologien koulutus laajentunut suuhygieniaan vai mistä nyt on kyse? Kuinka kauneushoitolassa voidaan arvioida, minkä vahvuista valkaisuainetta asiakkaan hampaat ja ikenet kestävät jne? Pystytäänkö tunnistamaan reiät, ienvetäytymät, eri paikkamateriaalit, kruunut tai kuoret?

Asia tuli uudelleen mieleen, kun kävin itse toissapäivänä hammaslääkärillä valkaisussa. Olen vanhaa koulukuntaa tässäkin asiassa. Minusta valkaisu tarkoittaa sitä, että valkaisun tekee hammaslääkäri tai suuhygienisti. Valkaisevana aineena käytetään joko vetyperoksidia tai karbamidiperoksidia, joka muuttuu vetyperoksidiksi. Ne kykenevät tunkeutumaan kiilteen läpi ja valkaisevat hammasluun. Vaikutusta voidaan tehostaa UV-, led- tai laservalolla. Ennen valkaisua hampaat kuntotarkastetaan, reiät korjataan ja hammaskivi poistetaan.

Kauneushoitolat mainostavat valkaisua, jossa vaikuttavana aineena on peroksiditon geeli. Sen sanotaan pintavalkaisevan hampaat ilman vihlontaa. Myös soodapohjaista puhdistusta markkinoidaan valkaisuna.
Onko kyseessä kuitenkin pintalian ja värjäymien poisto ja niiden aikaansaama vaaleneminen? Onko pintavalkaisu sama kuin pintalian poistaminen? Tiedä häntä.

Valkaisu maksaa satoja euroja tavasta ja hampaista riippuen. Moni turvautuukin omatoimisuuteen ja tilaa valkaisuaineita netistä tai tuo itse ulkomailta. Tässä on kuitenkin vaara. Vetyperoksidipitoisuus voi olla niin korkea, että ikenet palavat. Jos ienkaulat ovat paljaana, liian vahva valkaisuaine saattaa liuottaa niitä. Myös amalgaamipaikat saattavat kärsiä ja muovipaikat haurastua.

Ilman reseptiä myytävät valkaisevat hammastahnat ja suuvedet poistavat nekin vain pintavärjäymiä, sillä EU on asettanut tehoaineille niin matalat rajat, ettei teho riitä valkaisuun. Myös tahnojen sisältämät entsyymit poistavat vain pintavärjäymiä, eivät varsinaisesti valkaise.

Jos olet menossa hampaiden valkaisuun, selvitä ensin miten, millä ja kuka valkaisun tekee. Jos ennakkotutkimusta hampaille ei tehdä tai terveydentilaa ei kysellä, mieti kaksi kertaa, ettet maksa turhasta.

Sini

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *