Helsinki-menovinkit
Helsinki on kiva kesäkaupunki. Tänä kesänä kaupungissa on kivoja näyttelyitä, joihin kannattaa tutustua. Tässä muutamat Helsinki-menovinkit.
Ilja Repin
Ateneumin Ilja Repin -näyttely on ns. ”pakollinen” käyntikohde. Nyt sinne pääsee alun vaikeuden jälkeen, kun koronarajoitukset olivat hyvin tiukat.
Näyttelyssä on laaja kattaus, yli 140 maalausta ja paperipohjaista teosta.
Repin syntyi nykyisen Ukrainan alueella ja hänellä oli kytkös myös Suomeen, sillä hänen ateljeekotinsa oli Terijoella vv. 1903-1930.
Repin tunnetaan venäläisen kansankuvauksen huippuna. Hän sai vangittua taiturimaisesti kankaalle henkilöiden olemuksen ja ihmiskuvan.
Repinin tunnetuin maalaus Volgan lautturit. Sitä katsoessa kannattaa kiinnittää huomiota ihmisten kasvojen ilmeisiin ja silmiin.

Ilja Repin oli hyvin tuottelias. Hän maalasi yli 300 muotokuvaa. Katso muotokuvista kasvojen ilmeiden lisäksi käsiä sekä valon ja varjon leikkiä. Monissa maalauksissa kädet näyttävät kuin kyse olisi valokuvasta.


Ilja Repin -näyttely on auki 29.8.2021 saakka. Aukioloajat ti + pe klo 10-18, ke + to klo 10-20, la + su klo 10-17 ja ma suljettu. Liput 19 e / hlö, opiskelijat, eläkeläiset, työttömät, varusmiehet ja siviilipalvelusmiehet 17 e, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Näyttelyyn käy Museokortti. Ennakkoliput lippu.fi -sivustolta.
Ateneumin kotisivut, josta löytyy lisätietoja näyttelystä yms.
Helsinki Biennaali 2021
Nykytaiteen ystäville Helsinki Biennaali 2021 on mielenkiintoinen kohde. Tämä kuvataidetapatuma on Vallisaaressa.
Näyttelyssä 41 kansainvälistä taiteilijaa tai taideryhmää esittelee uusia, paikkasidonnaisia ja väliaikaisia teoksiaan. Mukana on myös olemassa olevia teoksia, jotka sopivat vuoropuheluun saaren kanssa.
Biennaalissa on tilataidetta, installaatioita, piirroksia jne. Taiteilijoiden lisäksi joissakin myös yleisö pääsee osallistumaan.
Jos jotkut taideteokset tuntuvat utopistisilta, ei silti kannata skipata tätä tapahtumaa, sillä aikaisemmin suljettu Vallisaari rappioromanttisine rakennuksineen ja historiansa ansiosta on mielenkiintoinen. Kiertele kiireettömästi. Nauti luonnosta.
Suosittelen ottamaan piknik-eväät mukaan, vaikka saarella on myös pieniä ravintolapisteitä. Käydessämme pysähdyimme pariin ravintolaan nauttimaan pientä purtavaa ja virvoittavaa juomaa, mutta totesimme hintatason olevan suht. korkea.
Helsinki Biennaali 2021 on auki 26.9.2021 saakka. Aukioloajat 29.8. saakka ma-su klo 11-18 ja syyskuussa ke-su klo 11-18. Näyttely itsessään on ilmainen, mutta kauppatorilta lähtevä vesibussi maksaa: aikuisten edestakainen lippu 8,49 e ja 7-16 -vuotiaiden lasten, eläkeläisten, työttömien, opiskelijoiden, varus- ja siviilipalvelusmiesten lippu 4,25 e.
Mukavuuden vallankumous
Designmuseon Mukavuuden vallankumous -näyttelyssä esitellään Nanson 100-vuotista historiaa yrityksen vaatteiden kautta.
Nanson historia peilaa muodin kehityskulkua. Mukavuuden teemaa tutkaillaan Nanson yö- ja alusasutuotannon kautta. Jotkut saattavat jopa yllättyä, että näyttelyssä ei ole yhtäkään kuviollista trikoopaitulia, joihin monet yhdistävät Nanson.

Näyttely on kompakti, joten sen tutkailemiseen ei mene paljon aikaa. Kannattaa kuitenkin lukea hyvät seinätaulut, joissa kerrotaan faktaa mm. laamapaidasta ja t-paidasta.
T-paita oli ensin alusvaate ja urheiluun tarkoitettu vaatekappale. Muotivaatteeksi se nousi vuonna 1951, kun Marlon Brando esiintyi valkoisessa t-paidassa Viettelyksen vaunu -elokuvassa. Loppu onkin sitten historiaa.


Mukavuuden vallankumous on Designmuseossa 29.8.2021 saakka. Aukioloajat ma-su klo 11-18. Liput: aikuiset 12 e, eläkeläiset 10 e, opiskelijat 6 e, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Designmusoon pääsee Museokortilla.
”Salainen” ruokapaikka
Kävimme ystävän kanssa Biennaalin jälkeen syömässä Scandic Grand Central Helsinki -hotellin terassilla, joka on sisäpihalla. Sinne ei kuulu bussien eikä junien äänet, vaikka se sijaitsee Rautatieaseman yhteydessä. Sitä ei tajuakaan, että on aivan Helsingin ytimessä. Sisäpiha ja terassi (myös katettu osa) ovat viehättäviä.

Söimme kahden ruokalajin menun (alkuruokana ankkaconfit-salaatti, hunajapaahdettuja saksanpähkinöitä ja portviini-päärynää, pääruokana rieslingissä haudutettua kuhaa Florentine, lehtipinaattia, tilli-sitruunaperunoita ja Mornay-kastiketta). Tämän kokonaisuuden hinta oli 35 e. Olin käynyt paria päivää aikaisemmin lounaalla Espalla sijaitsevassa ”näyttäytymisravintolassa”, jossa pikkuruinen lohiannos maksoi 34 e. Täytyy sanoa, että Grand Central veti pidemmän korren – ja kirkkaasti.
Kaisa