Herkkutattiliemi antaa makua ruokiin

Herkkutattiliemi syntyy tattien jaloista ja antaa ihanaa syksyistä makua ruokiin. Tämä vuosihan kääntyi aivan mahtavaksi sienivuodeksi. Tatteja kasvaa vauhdilla ja ne tuppaavat päästä ihan liian suuriksi. Ei hätää isommankin, puhtaan sienen voit hyödyntää herkuksi.

Tämän tattivuoden erikoisuutena on sen runsassatoisuus, mutta myös se, että herkkutattien jalat ovat usein aivan puhtaita ja toukkavapaita. Lakit ovat kyllä maistuneet etanoille ja oraville.

Viikonloppuna keksin tattimetsässä, että miksi ihmeessä en hyödyntäisi jo sitkaita, mutta täysin puhtaita jalkoja liemen keitossa! Siispä ”tuhatjalkakorin” kanssa keittiöön ja liemet tulille. Koko talon täytti huumaava sienituoksu, kattilan poristessa tulilla pari tuntia. Siivilöinti ja liemen pakkaus jääpalarasioihin jäätymään. Ne voi tietysti pakata kertakäyttöjääpalapusseihin tai vaikka isompiin annoksiin, niin halutessaan.

Onpa ilo sujauttaa aito sieniaromikuutio talven soppiin, sienirisottoon tai muuten vaan kastikkeeseen herkkutatin ihanaa umamia tuomaan.

Tattisato hellii tämän vuoden sienestäjiä. Hyödynnä myös jo hieman ylikasvaneet, mutta edelleen puhtaat jalat liemenkeitossa.

Herkkutattiliemi syntyy näin

saanti vajaa 1 l

noin 5 l herkkutattipaloja
noin 2 l vettä
2 sipulia
5 valkosipulinkynttä
2 tl suolaa
2 laakerinlehteä
½ tl kokonaisia mustapippureita

Paloittele sienten seuraksi muutama sipuli ja valkosipulinkynsi ja mausta seos suolalla, mustapippurilla ja laakerinlehdillä.

PUHDISTA sienet ja leikkaa ne paloiksi.

KUMOA suureen kattilaan. Lisää vesi, kuoritut ja paloitellut sipulit sekä mausteet.

KEITÄ seosta ilman kantta, välillä sekoittaen, hiljaa poreillen noin 2 tuntia, kunnes neste on haihtunut noin puoleen.

 Anna seoksen kiehua rauhassa pari tuntia, kunnes neste on haihtunut puoleen.

NOSTA kattila kannella suojattuna viileään yön ajaksi.

KAADA sieniseos siivilän läpi. Anna valua rauhassa ja painele välillä, jotta saat sienimassasta kaiken nesteen irti.

Valuta sienet lävikössä. Painele, että saat kaiken maukkaan nesteen talteen.

KAADA tattiliemi jääpalarasioihin tai pusseihin ja pakasta.

Pakasta sieniliemi vaikka pienissä pakasterasioissa tai jääpalapusseissa.

KÄYTÄ tattilientä rikastuttamaan tavallisia keittoja ja kastikkeita tai tehostamaan sienen makua sienimuhennoksissa, -keitoissa ja -risotoissa.

herkkutattiliemi
Ihanan maukas sieniliemi on mitä parhainta maustetehostajaa niin sieni- kuin muillekin ruoille. Jääpalarasiasta kumotut kuutiot voit säilyttää pakastepussissa, josta niitä on kätevä tiputella kypsyviin herkkuihin antamaan metsän eliksiiriä.

Maukasta syksyä

Marita Joutjärvi, teksti ja kuvat

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä ohjeet

Syksyn makoisa ja helppo kasvispaistos

Hirvipata – kaamosajan herkkuruoka

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *