Herkkutattiliemi antaa makua ruokiin
Herkkutattiliemi syntyy tattien jaloista ja antaa ihanaa syksyistä makua ruokiin. Tämä vuosihan kääntyi aivan mahtavaksi sienivuodeksi. Tatteja kasvaa vauhdilla ja ne tuppaavat päästä ihan liian suuriksi. Ei hätää isommankin, puhtaan sienen voit hyödyntää herkuksi.
Tämän tattivuoden erikoisuutena on sen runsassatoisuus, mutta myös se, että herkkutattien jalat ovat usein aivan puhtaita ja toukkavapaita. Lakit ovat kyllä maistuneet etanoille ja oraville.
Viikonloppuna keksin tattimetsässä, että miksi ihmeessä en hyödyntäisi jo sitkaita, mutta täysin puhtaita jalkoja liemen keitossa! Siispä ”tuhatjalkakorin” kanssa keittiöön ja liemet tulille. Koko talon täytti huumaava sienituoksu, kattilan poristessa tulilla pari tuntia. Siivilöinti ja liemen pakkaus jääpalarasioihin jäätymään. Ne voi tietysti pakata kertakäyttöjääpalapusseihin tai vaikka isompiin annoksiin, niin halutessaan.
Onpa ilo sujauttaa aito sieniaromikuutio talven soppiin, sienirisottoon tai muuten vaan kastikkeeseen herkkutatin ihanaa umamia tuomaan.
Herkkutattiliemi syntyy näin
saanti vajaa 1 l
noin 5 l herkkutattipaloja
noin 2 l vettä
2 sipulia
5 valkosipulinkynttä
2 tl suolaa
2 laakerinlehteä
½ tl kokonaisia mustapippureita
PUHDISTA sienet ja leikkaa ne paloiksi.
KUMOA suureen kattilaan. Lisää vesi, kuoritut ja paloitellut sipulit sekä mausteet.
KEITÄ seosta ilman kantta, välillä sekoittaen, hiljaa poreillen noin 2 tuntia, kunnes neste on haihtunut noin puoleen.
NOSTA kattila kannella suojattuna viileään yön ajaksi.
KAADA sieniseos siivilän läpi. Anna valua rauhassa ja painele välillä, jotta saat sienimassasta kaiken nesteen irti.
KAADA tattiliemi jääpalarasioihin tai pusseihin ja pakasta.
KÄYTÄ tattilientä rikastuttamaan tavallisia keittoja ja kastikkeita tai tehostamaan sienen makua sienimuhennoksissa, -keitoissa ja -risotoissa.
Maukasta syksyä
Marita Joutjärvi, teksti ja kuvat
Sinua voisi kiinnostaa myös nämä ohjeet