Naiselo 45+
Naiselo 45+

Hulluna vanhoihin pukuihin

Kävitkö katsomassa pari vuotta sitten Tallinnan Kumun ArtDeco-näyttelyn? Lauantaina siellä avattiin Viktorian ajan pukuihin keskittyvä Runous ja ahdistus -näyttely. Sekin on koottu, aivan  kuten supersuosittu ArtDeco, venäläisen Aleksandr Vassiljevin kokoelmista.

Tallinnan kaupunki, Press & Pr D’Oro ja TallinkSilja olivat kutsuneet minut näyttelyn lehdistötilaisuuteen ja avajaisiin. Siellä tapasin tämän värikkään Aleksandr Vassiljevin. Hän innostui jo lapsena vaatteista ja historiallisista puvuista.

Nykyisin hänellä on noin 50000 (todellakin) historiallista, suunnattoman arvokasta pukua ja asustetta. Ensimmäisen aarteensa hän osti jo 16-vuotiaana.

”Ostan pukuja huutokaupoista USAsta, Ranskasta ja Englannista. Asusteita löytyy Ranskasta, mutta pukuja Englannista ja Yhdysvalloista”, toteaa Aleksandr Vassiljev.

Tuollaista pukumäärää ei pidetä kotona ensinnäkään tilojen, mutta myös olosuhteiden vuoksi. Jotta puvut säilyisivät vahingoittumattomina, niitä pidetään tarkassa lämpötilassa ja turhalta valolta suojattuina – kunhan puvut on ostamisen jälkeen puhdistettu kahvi-, suklaa-, yms. tahroista. Tusina ammattilaista huolehtii tästä työstä.

Maailman suurimman yksityisen pukukokoelman omistaja Vassiljev vuokraa pukuja mm. museoiden näyttelyihin eri puolille maailmaa. Sillä hän osittain rahoittaa pukujen hankinnan. Yksittäisten pukujen hinnat ovat käsittämättömän korkeat: joistakin kuuluisuuden (esimerkiksi prinsessa Dianan tai Audrey Hepburnin) puvuista voi joutua maksamaan kymmeniätuhansia!

Vanhimmat puvut hänellä on 1700-luvulta ja uusimmat 2000-luvulta, joita hän on alkanut ostella viime aikoina. Hänen lempivuosisatansa on 1600-luvun renesanssiaika. Valitettavasti tuolta ajalta ei ole saatavana pukuja, koska ne ovat tuhoutuneet.

Aleksandr Vassiljev on kuuluisa Venäjällä. Hänellä on oma tv-show Moskovassa. Lisäksi hän on kirjoittanut kymmeniä pukuoppaita. Varakkaat venäläisnaiset käyvät hänen tyylikoulussaan saamassa oppia pukeutumisesta.

kumu vassiljev4

kumu vassiljev ja kameekoru

Vassiljev on itsekin todellinen renesanssihenkilö, teatraalisine (kaikella lämmöllä ja kunnioituksella) eleineen, näyttävine takkeineen, kameekoruineen ja suurine sormuksineen. Häntä ei voi olla huomaamatta eikä häntä voi unohtaa. Valloittava.

kumu vassiljevin kanssa

Kaisa

PS. Lisää näyttelystä tulevissa postauksissa.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *