Humalan matkassa

Olen antanut pikkusormeni oluelle. Nyt se hiljalleen uhkaa viedä koko käden, ehkä koko naisenkin. Oluen aromit alkavat hiljalleen avautua. Pääosassa niistä on humala. Se antaa oluelle maun lisäksi luonteen.

Mitä enemmän erilaisia oluita olen maistellut, sen kiinnostavammaksi olutmaailma on käynyt. Maun lisäksi minua viehättää oluen ympärillä oleva rentous. Kovinkaan montaa pikkusormipystyssä hienostelevaa kaikkien-asioiden-asiantuntijaa en ole kohdannut. Sen sijaan rentoja panimomestareita, harrastajia ja nautiskelijoita sitäkin enemmän on tullut matkalla vastaan. Opin koko ajan uutta jututtamalla viisaampia, käymällä pruuveissa, panimokierroksilla ja lukemalla.

Tällä viikolla käväisin Suomenlinnan Panimossa. Sain perheeltäni keväällä synttärilahjaksi veneristeilyn Suomenlinnaan, panimokierroksen, olutpruuvin ja illallisen. Maistelimme sitruksen tuoksuista Piper Whit –vehnäolutta, Höpken Pils –lageria, paksuvaahtoista Emanon APAa ja hieman lakritsaisen tuoksuista Helsinki Portteria. Suosikkini näistä oli tällä kertaa vehnäolut.
Panimo sinällään on todella pieni, ja olut valmistetaan käsityönä. Oluen panemisen periaate tuli kuitenkin hyvin selväksi. Isomman luokan oluen valmistukseen tutustuin keväällä Sinebrychoffilla Panimoliiton järjestämässä panimoiden avoimet ovet –tapahtumassa.

Olut toimii hyvin myös ruuanvalmistuksessa. Hyviä ohjeita olen löytänyt Sinebrychoffin verkkosivujen Olut ja ruoka -osiosta. Ruokareseptien lisäksi sieltä löytyy vinkkejä, mikä oluttyyppi millekin ruualle sopii. Yllättävän harvoin esimerkiksi lehtien ruokaohjeiden juomasuosituksista löytyy oluita.

Järjestä maisteluhetki kotona

Osta muutama erityyppinen olut. Neljällä pääset alkuun. Varaa jokaiselle oluelle oma lasi. Kaada laseihin olutta ja aloita. Maistele oluita mieluummin ennen ruokaa, silloin makuaisti on terhakkana.

1 Tarkastele väriä valoa vasten, valkoista pöytäliinaa vasten jne.

2 Haistele. Pyörittele lasia niin että olutkin pyörii, jotta tuoksuaromit avautuvat.

3 Maista. Ota reilusti olutta suuhun, pyörittele sitä suussa ja nielaise. Nielaisu on tärkeää, jotta maistat myös oluen katkeroainekset eli ”humalan puraisun.”

Sini

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *