Hurahdin huutokauppaan!

Katselin aika hölmistyneenä tytärtäni, joka muutama vuosi sitten huusi suomalaisesta huutokaupasta netin kautta kristallikruunuja. Olimme silloin lomamatkalla Etelä-Intiassa.

Hän oli löytänyt kruunut jo ennen lomaa huutokauppaluettelosta ja yhtenä helteisenä päivänä hän sitten seurasi kaukana Helsingissä käytävää huutokauppaa.  Kun kristallikruunut lopulta tulivat vuoroon, jännitys tiivistyi. Muutaman minuutin päästä ne olivat hänen ja vielä hyvin kohtuuhintaisina.

tallinna-eduskuntatalon-kristallikruunu

Silti en olisi voinut kuvitella, että joskus minäkin jännitän huutokauppaa kotisohvaltani. Minullahan on koti täynnä tavaraa ja oikeastaan olen tällä hetkellä innostuneempi kaappien tyhjennyksestä kuin tavaran haalimisesta.

Oma, vähäinen kosketukseni huutokauppaan tuli, kun jokin aika sitten tyhjensimme lähiomaisen kotia, josta asiantuntija vei huutokaupattavaksi design-esineitä. Huutokaupassa 60-luvun nimekkäiden taiteilijoiden suunnittelemat esineet menivätkin hyvin kaupaksi.

Yhtenä syynä uuteen innostukseeni on tyttäreni. Hän tietää kokemuksesta, että pienellä kärsivällisyydellä huutokaupasta voi löytää kauniita ja arvokkaita esineitä alle Ikea-hintojen.

Olen kiinnostunut vanhoista esineistä, kuvataiteesta ja designistä ja  tekijöiden tarinoista. Kutkuttavaa on seurata, mitä ihanuuksia on tarjolla ja millä hinnalla ne menevät kaupaksi.

Viime joulukuussa istuin useamman tunnin tyttäreni seurassa Suomen vanhimman huutokauppakamarin, Hagelstamin, kuukausihuutokaupassa.  Sali oli täynnä keski-ikäistä väkeä, tunnistin joukosta keräilijöitä, muutaman designin ystävän ja galleristin. Meklarit vaihtuivat. Väki teki tarjouksia salissa ja netissä kotoaan tai toimistostaan. Jonkun tarjouksia otettiin vastaan puhelimellakin. Istuin antiikkialan asiantuntija Wenzel Hagelstamin vieressä ja kuuntelin hänen kommenttejaan. ”Nyt ulkomainen asiakas huutaa… Tämäkin esine menee ulkomaille …Tuo meni kyllä halvalla!  Oho! Tuon hinta nousikin yllättävän korkealle!”

Moni asia hämmästytti tällaista kokematonta.

Miten edullisesti sieltä olisi saanut tunnettujen taiteilijoiden suunnittelemia tekstiilejä, hienoja design-mattoja, suomalaista laatugrafiikkaa, huonekaluja, 50-60 -luvun nimekkäiden suunnittelijoiden vateja ja kulhoja, koruja, vanhaa hopeaa, 1900-luvun alun kultakauden taidemaalareiden töitä! Kauniita tavaroita, mutta mitään niistä en tuntenut tarvitsevani. Silti tapahtuma oli viihteellinen ja kiehtova.

Kuukautta myöhemmin, tammikuussa, syntymäpäivänäni, perhe oli kokoontunut meille.  Jälleen oli Hagelstamin huutokauppa. Päätimme seurata syntymäpäiväjuhlien alkajaisiksi netistä hetken aikaa huutokauppaa… Avasimme tietokoneen ja kirjauduimme tapahtumaan. Huutokaupan kihelmöivä tunnelma tempasi meidät heti mukaansa. Seurasimme lumoutuneina tasaisena virtana toistettuja hintatarjouksia. Huudahtelimme toisillemme kuin olisimme olleet urheilukilpailuissa. Vuoroon tulivat ajallaan suosikkimme. Tapiovaaran ruokapöytä ja penkit, Wirkkalan puukot, Mari Rantasen iso työ… Hienoja, hienoja, kohtuuhintaisia huutokauppalöytöjä. Nyt nekin uusilla omistajilla!

Leena Karo 2017 neliö

Faktaa

Hagelstam & Co, Tehtaankatu 27
Seuraava  Hagelstamin kuukausihuutokauppa on 27.2.-28.2. ja näyttö alkaa edellisellä viikolla
Modern-erikoishuutokauppa on torstaina 22.3.
Lisätietoja facebookissa Hagelstam & Co

Leena Karo, kuvataiteiden, vanhojen esineiden ja designin ystävä

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *