Ihana nostalgiamatka saunaan

Ystäväni Tiina on ahkera saunoja ja avantouimari. On aina kiinnostavaa kuunnella hänen tarinoitaan saunareissuilta. Avannossa hän käy keskellä Helsinkiä Katajanokalla. Kun kuulin, että Tiina saunakavereineen on kirjoittamassa saunakirjaa, en yllättynyt. Mutta saatuani kirjan luettavaksi ennen joulua yllätyin. Kirja nappasi minut mukaani matkalle lapsuuteni saunoihin, niiden tuoksuihin, tunnelmiin ja ihmisiin, joiden kanssa olen saunonut.

Enpäs ole aiemmin miettinyt miten laaja kirjo erilaisia saunomistapoja ja -paikkoja meillä onkaan. Puhumattakaan uintipaikoista kesällä ja talvella.

Kaupunkisaunoja-kirja vie retkelle Helsingin, Espoon, Vantaan, Turun, Tampereen ja Kotkan yleisiin saunoihin.

Kirja kuvaa urbaaneja saunoja tarinoiden ja ihmisten kautta historian ja elävän nykypäivän esimerkein. Yllä olevasta kuvasta tuli mieleeni Kallion yleiset saunat, joissa lapsena kävimme lauantaisin. Perheemme varasi aina oman saunottajan ja saunan. Saunan jälkeen levättiin tovi ja juotiin pukuhuoneessa veljeni kanssa pullo vadelmalimsaa. Sen jakaminen oli tarkkaa puuhaa ja harvoin se onnistui ilman pientä kinastelua.

Kirja on tulvillaan elämää, rouheasti ja kauniisti. Ei ihme, että se valittiin yhdeksi viime vuoden kauneimmaksi tietokirjaksi.

Kirjan on kirjoittanut ja kuvannut toimittajista, kirjailijoista ja valokuvaajista koostuva seitseman hengen Vapaat naiset -ryhmä. Siihen kuuluvat Leena Filpus, Susa Junnola, Helen Moster, Riitta Saarinen, Pauliina Susi, Liisa Takala ja Tiina Torppa.

Kirja sopii hyvin olohuoneen sohvapöydälle tai lahjaksi itselle tai ystävälle. Minä luen sitä aina hymyssä suin.

Sini

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *