Ihanat piiraset alkukesän brunssipöytään

Kesän alkaessa on mukava kattaa pöytä puutarhaan, kuistille tai parvekkeelle ja nauttia brunssista pitkän kaavan mukaan — vaikka ihan vaan lähimmäisten kesken.

Brunssipiiraat syntyvät näpsäkästi muffinipellin koloissa. Et tarvitsee taikinaa, kun kaulit pohjat paahtoleipäviipaleista. Täytteeksi voit latoa lempiaineksiasi: savukalaa, kinkkua, juustoa, parsaa ja kaataa päälle muna-kerma- tai -tuorejuustoseoksen. Yksinkertaisimmillaan leipäkupin voit täyttää rikotulla munalla. Uuni hoitaa herkun pöytään vajaassa puolessa tunnissa.

Kuistibrunssilla maistuvat piirasten lisäksi vaikka 

  • Brie- tai kermajuusto
  • Parmankinkku, tryffelisalami tai savukalkkuna.
  • Marinoitu parsa, salaattisekoitus tai rucola.
  • Leipänä patonki, bagelit tai pataleipä.
  • Yön yli hautunut uunipuuro ja marjakeitto.
  • Raikkaudeksi hedelmäsalaatti.
  • Juomaksi hyvää tuoremehua tai lasillinen roseeta, valkoviiniä, aprikoosinektarilla tai appelsiinimehulla rikastettua kuohujuomaa. Sekä tietenkin hyvää kahvia tai teetä.
  • Makeaksi palaksi sopii vaikka croissant kirsikkahillolla, mustikkapannari tai suklaamuffinit.
Nämä piiraat syntyvät kylmäsavulohesta ja parsasta. Voit hyvin vaihtaa ne vaikka savukinkkuun ja paprikaan tai kylmäsavuporoon ja sieniin.

 

Näppärät lohi-parsapiiraset

12 kpl

12 isoa vaaleaa paahtoleipäviipaletta
50 g voita

TÄYTE
400 g vihreää parsaa
100 g kylmäsavulohta
6–12 kirsikkatomaattia
100 g valkosipulilla tai piparjuurella maustettua tuorejuustoa
1 dl ranskankermaa
1 kananmuna
1 tl basilikaa
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria

KORISTEEKSI
viinisuolaheinänlehtiä, basilikaa tai rucolaa

KUORI parsat ohuelti ja poista kuiva varren pää. Pätki parsatangot.

LEIKKAA leivistä reunat pois. Kauli viipaleet yksitellen ohuemmiksi.

Kauli kuorettomat leivät litteiksi, näin leivistä syntyy näppärästi ”pohjataikina” piiraille. Älä heitä leikattuja reunoja pois. Voit kuivata ne krutongeiksi salaattiin tai keiton höysteeksi, korppujauhoiksi, murentaa jauhelihamureketaikinan pohjaan tai käyttää tomaattisen papu-lehtikaalikeiton sakeuttajana.

VOITELE leivät kevyesti voilla toiselta puolelta. Pane leipäviipale voideltu puoli edellä muffinipellin syvennykseen ja painele tiiviisti pohjaa sekä reunoja vasten.

Paina leivät voideltu puoli peltiä vasten, näin pelti tulee samalla ”voideltua” ja leipä saa rapeaa pintaa paistuessaan.

SUIKALOI kala ja halkaise huudellut kirsikkatomaatit.

SEKOITA tuorejuustoon ranskankerma, muna, basilika, suola ja pippuri.

Säästä parsoista somat nuput päällimmäisiksi.

JAA pohjille ensi lohipalat, sitten parsapaloja, mutta jätä nuput päällimmäisiksi. LUSIKOI päälle juustoseosta, sitten tomaatteja ja parsanuput.

PAISTA 180-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.

KORISTELE piiraat halutessasi viinisuolanheinälehdillä, basilikalla tai rucolalla ennen tarjoilua.

Piiraset irtoavat muffinipellin kolosista helposti.

VIINIVINKKILohen ja parsan kera maistuu erittäin kuiva espanjalainen cava Perelada Stars Cava Brut Reserva (11,98 €, vakiovalikoima). Pirteäkuplainen, suunmukaisen mineraalinen, hedelmäinen ja sitruksinen kuohuviini sopii hienosti sellaisenaan siemailtavaksi, pienten suolapalojen kera tai vaikka kesäisen ruokasalatin seuraan.

Ranskalaisen valkoviinin Gérard Bertrand Perles de Sauvignon Blanc (14,98 €, tilausvalikoima) pullon kaulassa olevat “lasihelmet” symboloivat ostereiden helmiä, ja pullossa on välimerensininen lasikorkki. Erittäin raikas, hieman raparperinenkin, maku sopii hyvin äyriäisten tai savukalan ja parsan seuraan.

Italialainen Zenato Bardolino Chiaretto (11,98 €, vakiovalikoima) roseeviini maistuu kuivan raikkaana monen ruoan kumppanina. Sen miellyttävä hedelmäisyys, persikkainen ja mansikkainen aromi sopii sekä salaattien, broileriruokien että kasvisrunsaiden pikkupaistosten kanssa.

Maittavia kesäbrunsseja

Marita Joutjärvi, ruokatoimittaja

Teksti ja kuvat Marita Joutjärvi

PS Jos kaipaat enemmän syötävää pöytään, kokeile trendikästä ja helppoa peltiruokaa.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *