Ilmiö: Elämysillallinen, jossa yhdistyvät yllätyksellinen satumaa ja viiden ruokalajin illallinen

Kun ruokatoimittaja Marita Joutjärvi kertoi illalliselämyksestään, päätimme, että myös teidän on kuultava ja nähtävä tämä juttu. Tässä siis Marita kokema elämys hänen kertomanaan. Ja katsokaapa kuvia tarkkaan.

HERKULLINEN SEIKKAILU HOSHENA-SATUMAAHAN

Varsinaisen ”irti arjesta” -oton saa, kun osallistuu ravintola Töölönrannassa pidettävään Banquet of Hoshena -elämysillallisen. Hoshena on yllätyksellinen satumaa, josta kerrottavien tarinoiden lomassa herkutellaan viiden ruokalajin illallisella. Tällaiset superelämykselliset ateriakokonaisuudet ovat nyt maailman trendinä.

Ravintolasali on hämärän salaperäinen. Tarjoilija saattelee asiakkaan varatulle paikalle, ja katse kiinnittyy heti erityisen valkoiseen kattaukseen: valkoinen liina, lautaset… Joskin lautasen vierellä on ”timanttisen” kiiltelevä pikkurasia, josta nautitaan satumaailmaan johdatteleva suklainen nappi. Kaikki pöydässä on täsmätarkasti paikoillaan, koska kohta alkaa heijasteiden ilotulitus ja eri tunnelmien kavalkadi.

Pöydän päässä on valkoinen naisfiguurin torsopatsas ja vieressä hienot taikapeilit. Kuva Rodolfo Rubio.

Pian silmä tarttuu pöydällä ilmassa kelluvaan lautaseen.

Edessä olevalle lautaselle ilmestyy kasvot, jotka alkavat puhua. Mitähän tämä ilta tuo tullessaan…

Ja tarina alkaa

Hoshenan kuningatar alkaa kertoa patsaalle heijastettuna kuningaskunnan tarinaansa. Patsaalla alkavat eloisasti silmät räpsyä ja huulet liikkua.

Dramaattiset ”pöytäliinat” vaihtuvat tarinan mukaan eri tunnelmaisiksi, milloin keijukaisia lentäviksi kedoiksi tai tulta syökseviksi laavameriksi.Kuva Rodolfo Rubio.

Välillä lautasella purkautuu tulivuori, yhtäkkiä lautaset puhuvat eri hahmojen välityksellä, ja joskus silmien eteen levittäytyy upea kukkaniitty.

Kansainvälistä satueksotiikkaa

Kanadalais-egyptiläinen ravintola-alan visionääri Nadine Beshir, joka asuu nykyään Arabiemiraateissa, on ideoinut ja tuottanut audiovisuaalisen Banquet of Hoshena -elämysillallisen. Ennen Suomeen tuloa konsepti on esitetty ensi-illassaan Lontoossa, sitten Nashvillessa, Tukholmassa ja Kuwaitissa. Suomesta esitys siirtyy Dubaihin ja New Yorkiin.

– Banque of Hoshena on moniaistillinen ja satumainen ruokailukokemus, jossa foto- ja audiorealismin keinoilla ruokailija on keskellä kuvitteellista todellisuutta, kuvailee idean äiti Nadine Beshir.

Oikealla idean keksijätär Nadine Beshir ja Töölönrannan ravintolatoimenjohtaja Mika Kekki. Kuva Rodolfo Rubio.

Fine dining -nautintoja

Suomalaisessa menussa on myös hippu Lapin kaamosajan mystiikkaa. Välillä seinillä räiskyvät revontulet ja kirmaavat porot.

– Ruokien suunnittelussa pitää ottaa huomioon tarkasti tarinan kulku, miten annokset heräävät animaatioiden ja 3D illuusioiden avulla lautasella eloon, kertoo ravintola Töölönrannan ravintolatoimenjohtaja Mika Kekki. Hän on myös se tärkeä yhdyslenkki, jolla Beshir innostui tulemaan Suomeen esityksineen.

Illan menussa herkutellaan aluksi ilmassa kelluvalla lautasella olevilla Jäniskroketeilla. Mehevää ja maukasta.

Ilmassa kelluvalla lautasella on rapsakoita, mutta sisältä meheviä Jäniskroketteja. Ne herkutellaan sormin elämysillallisen aluksi. Kuva Rodolfo Rubio.

Sitten lautasen viereen tuodaan pikku pussukka. Leipätikkujen kulho pulppuaa ”usvaa” ja eteen ilmestyy Vichyssoisse, pehmeä purjo-perunasosekeitto, puikulaperunalastuineen. Pussista neuvotaan tipauttamaan keittoon tehoesine, ja sitten alkaa sopan väri-ilotulitus.

Menu jatkuu tulivuoren keskiössä, jolloin juhlaväki pääsee herkuttelemaan ”Poroburgerilla”, joka on ylikypsää poron niskaa perunarieskalla ja seuralaisena erilaisia kastikkeita.

Välivirkistykseksi nautitaan kukkakedolla itse sekoitettu, raikas ”utuinen” juoma. Kuva Rodolfo Rubio.

Pian kukkien keskelle ilmestyy lentäviä keijukaisia, ja lautaseltaan voi kukin nautiskella mehevää rautua ja värikkäitä broccoliineja, siian mätiä ja kuningasrapukastiketta.

Illan ateriakokonaisuuden huipentaa suklaanemesis, lakkojen ja kuusenkerkän kera. Kokonaisuutena ihanan erilainen, lupaukset täyttävä ja todella maukas ilta.

Näin voit osallistua

Banquet of Hoshena -illallisia ravintola Töölönrannassa pidetään aina 25. huhtikuuta 2020 asti.

Monielämyksellinen illallinen kestää 2 ½ tuntia. Visuaalisesti esitettävä tarina etenee, mutta ruokailulle ja keskustelullekin pöytäseurueen kanssa jää aikaa. Illan aikana 3D-visualisoinnin ansiosta koko ravintolatila herää eloon, josta 16 kappaletta 3D-projektoria pitävät huolen erilaisten ääni-, valo- ja savuefektien kanssa.

Kattaukset keskiviikkoisin (5.2., 12.2., 11.3. ja 25.3.), torstaisin ja perjantaisin klo 19 ja lauantaisin klo 17 sekä klo 20. Esitys on englanninkielinen, ja yhteen esitykseen mahtuu 36 henkeä.

Viiden ruokalajin kokonaisuus maksaa 110 e. Saatavana myös vegaani- ja kasvismenu. Juomapaketit 32 e ja 49 e, alkoholittomana 20 e ja 35 e.

Lisätietoja illallisesta täältä.

Sini

puheenaiheet
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *