Iltakävelyllä valojuhlassa Helsingissä

Kylmää, pimeää, tuulta ja kauniita valotaideteoksia keskellä Helsinkiä – sitä on Lux Helsinki tänä vuonna. Jo vuodesta 2009 alkaen järjestetty valofestivaali alkoi eilen illalla ja jatkuu 8.1.2020 saakka. Teokset näkyvät klo 17-22 eli kun päivä alkaa hämärtää.

Noin kahden ja puolen kilometrin pituinen kävelyreitti kannattaa kulkea numerojärjestyksestä. Reitti alkaa Senaatintorilta, jossa voi ihailla Tuomiokirkon seiniin heijastettavaa itävaltalaisen valotaiteilijan Teresa Marin värikästä Sunwind-teosta. Kollaasityylisen teoksen inspiraationa on toiminut skandinaavinen historia, aurinkotuulten hehku ja niiden liikkuminen valon ja pimeyden välillä, sekä kirkon ja kaupungin vuorovaikutus.

Liikkeellä oli tuhansia ihmisiä. Ihanteellisinta tietenkin olisi, jos pääsisi kulkemaanomaan tahtiin, mutta eilen mentiin massana eteenpäin. Koska katuvalaistus on reitin varrella poissa, paikoin on melko pimeää. Monella lapsiperheellä näkyikin olevan taskulamppu mukana.

Vaikka Senaatintorilla jaetaankin reittikarttoja, fiksuinta on seurata reittiä kännykästä juurikin pimeyden ja karttaa lepattavan tuulen vuoksi.

Toinen kohde on Topelian sisäpihalla, jonne jonotettiin aika pitkässä jonossa ensin kadulla, sitten pihalla. Jono eteni kuitenkin nopeasti,kannattaa malttaa mielensä, jos haluaa kokea liettualaisen M4 artists -ryhmän interaktiivisen The Bridge -teoksen. Se lupasi tarjota valohoitoa ja väriterapiaa eli 27 metrin pituisen punaisia lankoja olevan teoksen läpi kävellään.

Myös seuraavaan teokseen jonotettiin, mutta sekin jono purkautui yllättävän nopsaan.

Perinteinen lyhtykuja on tänä vuonna Kaisaniemen puistossa, jossa on myös hulppeana roihuava elävän tulen teos. Jotain maagista siinä on, jäin vain tuijottamaan.

Kaisaniemenlahden venelaiturilla on taiteilija Meri Ekolan Magic Mirror -teos, jonka isot valokirjaimet kuvastavat ihmisen ikiaikaista viehtymystä peilikuvaa kohtaan.

Tämän jälkeen piipahdimme lämmittelemään rannassa olevan italialaisen ravintolan terassille avotulen loimuun. Edessä kimmelsi merenlahti, taivaalla loimotti kuu. Iloinen puheensorina kuului rantapolulta, kun porukka vaelsi eteenpäin ihmettelemään loppuja teoksia. Kiva fiilis!

Suurimman kokonaisvaltaisen vaikutuksen minuun teki viimeisin kohde eli Helsingin kaupunginteatteri. Sen valaistuksen on suunnitellut Eero Helle ja Visual 45. Talon seiniin heijastettavat Day and night -valot muuttuvat Kimmo Pohjosen musiikin tahtiin kylmistä lämpimiin. Tähän kauniiseen ja rauhoittavaan teokseen oli kiva päättää varsinainen kierros.

Kaupungilla on myös tapahtumaan liittyviä teoksia. Yksi niistä on Marski By Scandicin ravintola Kuusi Palaan edssä oleva Ultraviolet Gallery: Making Faces.
Teoksen on toteuttanut graffiitti- ja kuvataiteilija Jouni ”Psyke” Väänänen.

Teosta voi katsella ravintolan sisältä vaikkapa Luxin nimikkodrinkkiä siemaillen.

Sini 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *