Naiselo 45+
Naiselo 45+

Insinööriosaaminen vs. ”se jokin”

Viime viikolla Avec Tastula -ohjelma keskittyi Nansoon ja sen ongelmiin. Sitä katsoessa heräsi kysymys: ”Miksi suunnittelu on unohdettu?”

Mielestäni Nanso edustaa monessa mielessä perinteistä suomalaista vaatetehdasta. Se on panostanut ns. laatuun. Insinööriosaaminen on ollut kärkenä. Teknisesti tuote on toiminut – ainakin lähes aina.

Mutta.

Tänä päivänä tämä ei riitä. Eikä ole riittänyt pariinkymmeneen vuoteen. Nyt tuotteella pitää olla tarina, sielu. Se saadaan suunnittelulla, markkinoinnilla ja kaikkien pienien palasten hiomisella. Pelkällä kestävyydellä, jota monet suomalaiset vaatevalmistajat ovat pitäneet ns. laadun mittarina, ei enää pärjätä.

Vertaan Nanson tuotteita moniin tanskalaisiin merkkeihin, joihin aina liittyy tarina, vaatteessa on ”sitä jotain”, suunnitteluun on panostettu, vaatteessa on harkitut yksityiskohdat, mallistot näyttävät nykyaikaisilta. Laadullisesti monet tanskalaiset tuotteet eivät ole sen parempia kuin Nansotkaan. Silti valitsen vaatekaappiini mieluummin tanskalaisen (by Malene Birgerin, Bruuns Bazaarin tms.) vaatteen kuin Nanson.

Olen seurannut aika tiiviisti Nanson taivalta 80-luvulta alkaen. Jossain vaiheessa Nansollakin yritettiin panostaa suunnitteluun ja siirtyä iänikuisista yöpaidoista modernimpiin tuotteisiin. Ilmeisesti ”hermo petti”, koska nuorten suunnittelijoiden Lempivaate-mallisto kuopattiin. Yhtiö on nykyisin – ainakin näin muotitoimittajan silmin – se tylsä, perustrikoovaatteiden tekijä ja yöpaitojen valmistaja, malliston värit ja kuosit kummallisia.

Parisen vuotta sitten yhtiö kaivoi naftaliinista (Lenita Airiston yllytyksestä?) vanhat mallit, jotka lanseerattiin Revontuli-mallistona. Toinen toistaan kamalampia kuoseja. Vaikka joku toinen yhtiö on menestynyt retroilulla, ei se tarkoita, että kaikki saisivat siitä uuden kultakaivoksen. Se aika oli ja meni.

Minulla on yksi Nanso-mekko, Katri Niskasen muutama vuosi sitten suunnittelema musta jerseymekko. Se on kiva ja toimiva. Siinä on jujua (vino vetoketju), kuten vaatteessa pitääkin. Lisäksi jerseyneulos on sopivan paksua, jotta mekko pitää kuosinsa.

Lisäksi pariisilaistunut Anna Ruohonen on suunnitellut yhtiölle muutamia kivoja mekkoja. Minun kannaltani niissä on yksi huono puoli: niiden mitoitus ei sovi näin lyhyelle (162 cm): helma ulottuu selvästi polven alapuolelle eikä vyötärö asetu oikealle paikalle. Näytän niissä tantalta, vaikka malli muuten onkin kiva. Vinoonleikattua trikoota ei ole helppo lyhentää. Siihen tarvitaan ammattilaista.

Vaikka olen keskivertosuomalaista hieman lyhyempi, ei Suomi-tytön keskipituus ole paljon pituuttani kummoisempi. Eromme on vain vajaa kolme senttiä. Onkohan tämä muistettu Nansolla?

Tuon telkkaridokkarin innoittamana kävin Mikonkadulla Nanso-kaupassa. Surullisuuteni yhtiön tilasta ei yhtään helpottanut. Ankeita vaatteita, kamalia kuoseja, kummallisia värejä. Yhtäkään tuotetta en halunnut edes kokeilla, puhumattakaan ostamisesta. Lisäkseni liikkeessä oli vain yksi asiakas, kun 100 metrin päässä COS:n liike oli aivan täynnä. Hintataso COSilla ei kuitekaan ole merkittävästi edullisempi kuin Nansolla. Ero on vaatteiden muodikkuudessa ja suunnittelussa.

Vaikka viime vuosina monet kuluttajat ovat juosseet hinnan perässä, uskon, että yhä useampi nainen haluaa modernin, sopivan laadukkaan ja hyvin suunnitellun vaatteen, jossa on jujua, vaikka hinta olisi hieman korkeampi.  Kuka haluaa tylsän perusvaatteen, jossa ei ole mitään ajatusta, ”koukkua”?

Toivon hartaasti, että Nanso löytää uuden vaihteen, panostaa nykyistä enemmän suunnitteluun ja modernisoi mallistonsa.

Mitä mieltä sinä olet Nanson vaatteista?

Kaisa

Kommentit (11)

 1. Business Woman

  Hei Kaisa! Olen liikuttavan yhtä mieltä kanssasi Nanson nykytilasta! Koin vuosia sitten suunnattomia ilon tunteita, kun Nanso lyöttäytyi yhteen suomalaisten nimikkosuunnittelijoiden kanssa ja ajattelin, että NYT suomalainen klassikkovaatemerkki iski lopulta kultasuoneen. Hamusin huippusuunnittelijoiden toinen toistaan upeampia luomuksia , mm. Anna Ruohosen hameen ja Paola Suhosen ihanan trikoomekon. Sitten se loppui kuin seinään. He eivät uskoneet omaan tarinaansa, joka ei välttämättä näkynyt huikeina euromäärinä kyseisen kvartaalin tunnusluvuissa. Ja palattiin siihen vanhaan, tuttuun ja turvalliseen, mutta niin mitäänsanomattomaan perusraitapaitameininkiin. Sillä ei valitettavasti valloiteta maailmaa, koska sillä ei valloiteta edes meitä suomalaisia, tulevaisuuden kuluttajista puhumattakaan.

  Suomalaisen vaateteollisuuden Suomen- ja ehkä myös maailman valloitus edellyttää todellakin, että yrityksessä on sekä busineksen, markkinoinnin ja suunnittelun taitajia. Ja ne eivät elä samassa ruumiissa. Varmin keino tappaa muotibusines, on alkaa säästää näissä kriittisen tärkeissä kuluerissä.

  Toivottavasti Marimekko onnistuu sillä kansainvälistymisen tiellä, minkä Nanso jätti ihan alkumetreillä kesken! Ilolla näkisin kyllä molempien kasvun, koska aina on tilaa kuluttajien ”sydämen valloittajille”:)

  • Kaisa Virtanen

   Hei BW, kiitos hyvästä kommentistasi.
   Nansollakin organisaatio on muuttunut siihen tahtiin, ettei mukana pysy. Yhtiöön on palkattu sellaisia henkilöitä, joilla ei ole tietoa muotibisneksestä. Näin ainakin epäilen.
   Muotibisnes on erilaista kuin rautakauppa tai ryynikauppa. Kauppaa käydään eri tavalla, kuluttaja suhtautuu vaatteisiin toisin kuin ryyneihin. Vaatteissa pitää näkyä intohimo, tarina, visio, suunnittelu – kuka milläkin nimellä tätä haluaa nimittää. Näin toimittajan silmin katsottuna Nanso suunnistaa nyt sumussa.

 2. annu

  Tosi hyvä kirjoitus. Suomalaisen suunnittelun helmasynti on suomalaisuus…siis 70-lukulainen suomalaisuus. Muistellaan kaihoisasti ja hartaudella Marimekon, Nanson, Tuttua-tuotteen jne kulta-aikoja, ja unohdetaan että maailma, ja sen myötä kuluttajat ovat muuttuneet. (Sama moka meneillään muussa teollisuudessa…haikaillaan onnettomina Nokian perään, vaikka muuta teollisuutta olisi kehitettävänä vaikka kuinka… )
  Kuluttajalähtöisyys on unohdttu kokonaan Vaatesuunnitteluun löytyy ihan varmasti paljon apua ihan ”apinoimalla”. Kaikkihan on jo aiemmin keksitty. Nyt vaan pitäisi osata soveltaa! Jo selaamalla isoja verkkokauppoja, ja niiden hittituotteita (esim Boozt) näkee, että mitään suomalaisen suunnittelun näköistä ei näy parhaiden myytyjen tuotteiden joukossa.
  Suunnittelijoille tärkein ohje tulisi olla ASIAKAS=EURO – se mikä myy, se tuo euroja=menestystä. Ei oman itsensä toteuttaminen ole ainakaan markkinataloudessa se ykkösjuttu. Ei asiakasta voi syyttää siitä, jos hän ei koe suunnittelijan tuotetta omakseen… kyllä se vika on silloin suunnitttelijassa, kun hän on suunnitellut vaatteen itselleen, eikä asiakkaalle, jonka viime kädessä kuitenkin pitäisi maksaa siitä.
  Olen itse vetänyt aiemmin tuotesuunnitteluyksikköä, ja kyllä välillä piti aika kovastikin muistuttaa suunnittelijoita siitä, että kuka ostaa tuotteen? Kuka maksaa palkan? Kuka viime kädessä päättää onko tuote hyvä vai ei. No se asiakas….Ja päätös syntyy ostamalla…
  Kiitos ja anteeksi 🙂

  • annu

   ja sori näppisvirheet!!!

  • Kaisa Virtanen

   Hei, kiitos kommentistasi. Olet niin oikeassa. Turha sitä on haikailla menneitä vuosikymmeniä ja entistä menestystä. Katse pitää aina olla tulevassa, ei menneessä.
   Apinoimallahan monet nykyiset menestyneet brändit ovat menestyksensä luoneet ja luovat. Eihän siinä mitään pahaa ole, jos matkii parempiaan ja soveltaa sitä omiin mallistoihinsa.
   Surullista, niin surullista.

 3. Nimetön

  Aivan naulan kantaan sanottu. En vain itse heti tajunnut, että näinhän se on. Nanson vaatteet ovat tosiaan tylsiä ja vanhanaikaisia. Niistä puuttuu muodikkuus ja kivat yksityiskohdat. En ymmärrä mikä Suomessa on tällä hetkellä vikana, kun tuntuu, että kaikki valuu käsistä. Pitkään olen jo ihastellut Tanskaa, kun siellä tällä hetkellä on niin hyvä vaatesuunnittelu, ihanat sisustustavarat ja huonekalut. Meillä on puuta pilvin pimein, mutta mitään ei siitä tehdä.
  Vielä en malta olla kommentoimatta tuohon mitoitukseen. Ihmettelen toisinaan, että eletään 2000-lukua ja vaatteita ei mitoiteta (vieläkään) eri vartaloille. Itse olen 155 cm ja esim. jakkujen ja takkien löytäminen on todella haastavaa.

  • Kaisa Virtanen

   Hei Anonyymi, kiitos kkommentistasi.
   Työni puolesta olen vuosia seurannut niin suomalaista kuin tanskalaista vaateteollisuutta ja mallistoja. Ero on valtaisa. Valitettavasti tanskalaisten hyväksi. Kuitenkin meillä on hyvätasoinen suunnittelukoulutus. Missä siis vika? Uskon, että perinteisiltä valmistajilta puuttuu rohkeus, näkemys ja usko. Ja ennen kaikkea intohimo. Valitettavasti.
   Uskon, että 155-sentttisenä sinun on vaikea löytää jakkuja ja takkeja. Korjausompelukaan ei aina auta.

 4. Anna

  Täsmälleen samaa mieltä!
  Surullista, mutta totta. Itse voisin mielelläni jopa ottaa sen ”tylsän perusvaatteen ilman koukkua” mutta sen pitäisi olla jotain ihan muuta kuin samean värinen muodoton loota. Pitäisi olla skarppi sävy ja viimeistelty leikkaus, toisin kuin Nansolla nyt. Ja tietenkin niitä jujuja pitää myös olla. Dokumentti näytti minusta siltä, että tehtaalla tehtiin itselle arkisia työpaitoja, ei sen enempää. Dokumentti myös ohitti design-aiheen kokonaan.
  Tastulaa en kestä, naispuolinen Karpo on ihan viimeinen asia, mitä tähän maahan tarvitaan.
  Hyvä keskustelunavaus, Kaisa!

  • Kaisa Virtanen

   Hei Anna, kiitos kommentistasi.
   Mietin pitkään, nostanko tämän aiheen Naiseloon.
   Nykynainen haluaa vaatteeltaan muutakin kuin muodotonta peittävyyttä tai isältä-pojalle -kestävyyttä. Sameat värit ja järkyttävät kuosit eivät pahemmin nappaa.
   Nanson kohtalo saa minut surulliseksi. Ja se herättää kysymyksen: Miksi johto ei tee riittävän radikaaleja muutoksia? Eikö johdolla ole visiota? Muotia myydään eri tavalla kuin rautanauloja tai vehnäjauhoja. Tämä ala vaatii intohimoa ja visiota.

 5. Tuula Saarinen

  Kaisa, tämä on surettanut vuosikymmeniä. Nanson trikoo on laatutyötä. Mutta tuoteet eivät houkuta. Perusjuttuja, kuten yksivärisä poolopaitoja olen käyttänyt pitkään. Lahjoina tulleet yöasut kestävät ja kestävät. Kaavoitus, kuosit ja värit vain eivät miellytä. No, niitä ei nukkuessa näe. Itse en kuitenkaan olisi valinnut. Pitkään toin uniasut matkoilta. Revontuli-mallistosta olen samaa mieltä. Ei ollut mieleinen silloin, eikä varsinkaan nyt. Harmi.

  • Kaisa Virtanen

   Hei Tuula, kiitos kommentistasi. Uskon, että moni haluaisi ostaa Nanson tuotteita, jos tuotteissa olisi edes ripaus suunnittelua ja nykyaikaa.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.