Itämainen grillilohi – juhannuksen maukas ja helppo ruoka
Juhannuksen kalaruoka, itämainen grillilohi, valmistuu foliokääreessä ja on aasialaisten mausteiden myötä todella herkullinen ja mehevä. Lisänä maistuvat samalla makutyylillä pikkelöidyt, hieman erilaiset hölskykurkut.
Tämä itämainen grillilohi sopii upeasti yhdeksi juhannuksen ateriaksi. Grillissä vartissa valmistuva kalafilee maustetaan itämaisittain inkiväärillä, chilillä, teriyakikastikkeella, limetillä ja peitetään ”valkosipulisuomuin”. Älä pelästy valkosipulimäärää, lastut muhivat todella ihaniksi kastikkeiden syleilyssä. Ja mikä parasta, grillilohen valmistaminen ei sotke grilliä. Jos kalaa jää, se on vallan herkullista myös kylmänä.
Grillilohen seuraksi syntyy nopeasti kulhollinen hölskykurkkuja. Tyyliin sopivasti ne ovat wasabilla ja riisiviinietikalla pikkelöitynä. Juuri keitetyt uudet perunat takaavat upean makukokemuksen.
Maukas ja helppo itämainen grillilohi
6 annosta
noin 800 g lohi- tai kirjolohifilee (ruodot poistettu, nahka jätetty)
1 ½ tl suolaa
½ tl rouhittua valkopippuria
pala (noin 30 g) inkivääriä
4—6 valkosipulinkynttä
1 punainen chili
1—1 ½ dl teriyakikastiketta
2 rkl soijakastiketta
1 rkl hunajaa
2—3 limettiä
korianteria
Valmista grillilohi näin
Pyyhi filee talouspaperilla ja nosta se kaksinkertaisen folion päälle ohuelle leikkuulaudalle tai tarjottimelle.
Ripottele kalan päälle tasaisesti suolaa sekä pippuria ja anna maustua huoneenlämmössä noin puoli tuntia.
Raasta kuorittu inkivääri. Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet. Leikkaa chili ohuiksi suikaleiksi.
Hiero lohen pinnalle inkivääriraaste ja levitä valkosipuliviipaleet sekä chilipalat. Levitä päälle kastikkeet ja hunaja.
Leikkaa pestyt limetit ohuiksi viipaleiksi ja levitä ne kalan pinnalle.
Sulje kala paketiksi nostamalla vastakkaiset reunat yhteen ja kiertämällä sauman tiiviiksi.
Siirrä paketti grilliritilälle ja kypsennä kalaa kuvun alla noin 225-asteisessa grillissä noin 15 minuuttia.
Nosta paketti varovasti tarjoiluvadille ja anna rauhoittua 5 minuuttia.
Avaa paketti varovasti, nosta kala leveällä lastalla tarjoiluvadille tai tarjoa kala foliopaketistaan. Nahka jää folioon kiinni.
Koristele lohen pinta reilulla korianterisilpulla ja nauti uusien perunoiden sekä wasabi-hölskykurkkujen kanssa.
Vinkki!
Kalan voi tarjota myös kylmänä.
Aasian mummon hölskykurkut grillilohen kaveriksi
4—6 annosta
2 avomaankurkkua (noin 300 g)
LIEMI
3 rkl riisiviinaetikkaa
2 rkl sokeria
½—1 tl wasabitahnaa
¼ tl suolaa
lehtipersiljaa
korianteria
Leikkaa kuoritut kurkut ohuiksi viipaleiksi.
Mittaa kannelliseen astiaan marinadin ainekset ja sekoittele, kunnes sokeri ja wasabi ovat liuenneet.
Lisää mukaan kurkkuviipaleet. Sulje kulhon kansi ja ravistele rivakasti. Anna maustua viileässä ennen tarjoilua. Hienonna vielä päälle runsaasti lehtipersiljaa ja korianteria.
Viinivinkit grillilohelle
Uusiseelantilainen valkoviini Mud House Sauvignon Blanc (14,98 e), on 100 % Sauvignon Blancia ja täysin hiilineutraali. Houkuttava, häivähdyksen meloninen ja sitruksinen tuoksu. Viini on maultaan kuiva, tasapainoisen herukkaisen hapokas ja aavistuksen mineraalinen. Sopii kala- ja äyriäisruokien kumppaniksi, ja istuu hienosti pariksi hieman maustetummalle lohellekin.
Ranskalainen Mirabeau en Provence Classic Rosé (14,99 e) on tyylikäs provencelainen roseeviini. Kuiva, mansikkainen ja persikkainen makuvivahde on paikallaan kesäisten alkupalojen, salaattien ja kalaruokien kanssa.
Portugalilainen Tons de Duorum Rosé (14,68 e) on kolmen rypäleen yhdistelmän roseeviini. Viini lohenpunainen väri kutsuu luokseen niin lohiruokia kuin salaatteja. Punamarjoja, herukoita, kirsikoita ja vadelmia, uhkuva maku kestää hyvin myös kesäisiä vaaleita liharuokia.
Ranskalainen Into the Woods Rosé (13,99 e) lasikorkkinen roseeviini on kuiva, aavistuksen metsämansikkainen ja hapoiltaan elegantin tasapainoinen. Vegaaninen viini on paikallaan alkupalojen, broileri- ja kalaruokien kumppanina.
Herkullista juhannusta kaikille!
Marita Joutjärvi, teksti ja kuvat
Lisää ruokavinkkejä