Naiselo 45+
Naiselo 45+

Itämeri, sydämenasia

Itämeri ei ole parhaassa kunnossa. Päinvastoin. ”Paluuta entiseen ei ole, vaikka tilanne ei olekaan toivoton”, toteaa tutkija Joanna Norkko Helsingin yliopiston meritutkimuksesta.

Aika monet meistä ajattelee, että Itämerellä liikennöivät laivayhtiöt ovat kiinnostuneita vain bisneksestään, ehkä jopa luonnon kustannuksella.

”Meri, saaristoluonto ja niiden vaaliminen ovat olleet meille sydämenasia jo pitkään. Meidän toimintaympäristö on Itämeri. Jos se voi hyvin, Viking Line voi hyvin. Kannamme vastuun Itämeren hyvinvoinnista. Varsinainen ympäristötyö alkoi 1980-luvulla, kun laivasto kasvoi ja uudistui”, kiteyttää ahvenanmaalaisen Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses.

grace

Yhtiö on kiinnittänyt huomiota mm.  polttoaineenkulutukseen, jätevesien käsittelyyn, kierrätykseen ja päästöjen pienentämiseen. Toissa vuonna yhtiön laivoilta on viety maihin kierrätettäväksi 19 tonnia muovia, 12 tonnia alumiinia, yli 2000 tonnia käytettyä öljyä, 461 tonnia lasipakkauksia, 71 tonnia metallijätettä ja 720 tonnia paperi- ja pahvipakkauksia. Yhtiön laivat eivät päästä mereen jäte- tai pilssivesiä.

Yhtiön laivoilla käytetään matalarikkistä polttoainetta, ja 4-vuotias Grace-laiva on käyttänyt aina nestemäistä maakaasua. Laivojen pohjissa ei käytetä haitallisia pohjamaaleja, vaan sukeltajat puhdistavat pohjat kolmen viikon välein. Poistetut aineet viedään Forssaan, jossa siitä tehdään biokaasua.

Tänä vuonna Viking Line osallistuu Suomi 100 -juhlavuoteen keräämällä rahaa Itämeren suojeluun ja tutkimukseen. Yhtiö haastaa henkilökunnan ideoimaan 100 ympäristön suojeluun tähtäävää parannusta tai tekoa.

Kesällä lapsille järjestetään esimerkiksi merilaboratorio, sillä ympäristötietoisuus on hyvä aloittaa pienenä.

100 päivää ennen itsenäisyyspäivää eli 26.8.2017 on ympäristögaalaristeily, jonne tulee ikonisia, suomalaisia esiintyjiä.

Vuoden lopulla yhtiö lahjoittaa 50.000 euroa Helsingin yliopistolle.

Näitä ja monia muita Viking Linen ympäristötekoja oli ilo kuunnella viikonlopun Grace-risteilyllä. En ollut tiennyt, miten paljon yhtiö tekee Itämeren hyväksi hyviä asioita.

Kaisa

Kuva Viking Line

PS. Saariston hyvinvoitiin keskittyy myös mm. Pidä Saaristo Siistinä ry www.pidasaaristosiistina.fi.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *