Japanin innoittamaa

Japani oli ajankohtainen sata vuotta sitten ja on sitä myös tänä päivänä. Se näkyy taiteessa, muodissa ja sisustuksessa.

Kävin katsomassa Ateneumin Japanomania-näyttelyn – ja yllätyin, miten paljon Suomen kultakauden taiteilijat olivat saaneet vaikutteita Japanista. Toinen hämmästyksen aihe oli, miten ajassa olevia monet näyttelyn esineet ovat.

Näyttelyssä on monia Albert Edelfeltin, Helene Schjerfbeckin, Edvard Munchin, Vincent van Goghin ja Claude Monet’n tuttuja maalauksia. En ole aikaisemmin havainnut, miten paljon maalauksissa on japanilaisuutta, yksityiskohtina, vaatteina, kampauksina tms. Mielenkiintoista.

1850-luvulla Japani avautui. Se herätti suurta kiinnostusta länsimaissa, ja japanilaisuudesta tuli suorastaan muoti-ilmiö. Sen vaikutuksia on nyt mahdollisuus nauttia Ateneumin Japanomaniassa.

Näyttely on valloittanut kolmannen kerroksen. Nähtävänä on noin 400 teosta ja esinettä. Osa on lainattu ulkomailta: mm. Tanskan kuningatar Margareeta II:n, Metropolitan Museum of Art-, New York, Musée d’Orsay-, Van Gogh Museum- ja Victoria & Albert Museum -museoiden kokoelmista.

On veikeää, että näyttelyn esineistössä on monia sellaisia tuotteita, jotka voisivat olla tämän päivän tuotannosta, koska kimonomaiset vaatteet ovat muodissa. Samoin tee ja siihen liittyvät tuotteet ovat in.

Näyttely on avoinna 15.5. saakka. Helsingistä näyttely jatkaa Tanskaan ja Norjaan.

Tälle näyttelylle voi antaa vahvan suosituksen.

Kaisa

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *