Naiselo 45+
Naiselo 45+

Jos huoleton lomasyöminen tummensi hampaat, kokeile vaalennusta.

Jos eletty elämä, liiallinen punaviinin ja kahvin juominen näkyvät hampaissa tummuutena, ilmettä voi freesata hampaiden valkaisulla. Se raikastaa hymyä ja olo on huoleton, kun voi hymyillä vapaasti ilman, että kukaan jää tuijottamaan vain suuta.

hamp

Mutta miten valkaisu kannattaa hoitaa: hammaslääkärillä, suuhygienistillä, kauneushoitolassa vai itse kotona? Riippuu hampaista ja ikenistä. Turvallisinta on antaa hammaslääkärin tai suuhygienistin hoitaa homma. Ennen valkaisua on nimittäin varmistettava, ettei hampaissa ole reikiä, ikenet ja suun limakalvot ovat kunnossa. Suuterveyden ammattilainen osaa myös valita sopivimman valkaisutavan ja -aineen ja jatkeeksi valkaisua ylläpitävät kotihoitotuotteet.

Minun hammasrivistöni on kirjava osin parin laminaatin vuoksi. Laminaatit hohtavat vaaleampina, kun muut hampaat tummuvat. Valkaisutan hampaani hammaslääkärillä yleensä kerran vuodessa keväisin. Tänä keväänä kokeilin Yotuel-valkaisua, jonka teki hammaslääkäri Reetta Suokas Kaivopuiston Hammaslääkäriasemalla.

Kyseessä on geelivalkaisu, jossa valkaisevana aineena on vetyperoksidi. Mukana on myös ksylitolia ja fluoria, siksi puhutaan hoitavasta valkaisusta.

Hampaiden ja ikenien tarkistuksen jälkeen suuhun laitettiin levitin, joka pitää hampaat esillä ja kielen loitolla valkaisuaineesta.

hammas3Ikeniin levitettiin suoja-ainetta, joka kovetettiin sinisellä valolla. Kuvassa siniseksi kovettuneet suojat, jotka näyttävät mielestäni hauskoilta.

Sen jälkeen hampaiden pinnoille siveltiin kolme eri kertaa valkaisuainetta. Kukin kerta sai vaikuttaa 15 minuuttia. Ja siinä se. Valkaisun jälkeen piti välttää kahvin ja värillisten aineiden syöntiä muutaman tunnin ajan.

Lopputulos oli toivotunlainen eli hammasrivistö vaaleni tasaisemman väriseksi. Valkaisu siis vaalentaa hampaita, mutta ei paikkoja tai laminaatteja. Käsittely ei sattunut, kirvellyt eikä poltellut, vaikka minulla on jonkin verran ienvetäymiä ja eri-ikäisiä  muovipaikkoja.

Myös kauneushoitoloissa tehdään valkaisuja, mutta etenkin jos hampaissa on esimerkiksi kulumia tai paikkoja, valkaisu kannattaa jättää hammashoidon ammattilaisille. En nimittäin usko, että tavis osaa erottaa eri paikkalaadut tai laminaatit silmämääräisesti, kun ne tuottavat vaikeuksia hammaslääkäreillekin. Väärä valkaisuaine väärälle pinnalle tai vetäytyneelle ikenelle voi tehdä paljon harmia.

Valkaisun lomassa keskustelimme myös valkaisevista hammastahnoista ja niiden käytöstä.  Reetta Suokas varoittelee hankaamasta hampaita liikaa, jotta kiille ei vaurioidu. Pesu aamuin illoin riittää.

Hiiltä sisältävät hammastahnat ovat nyt kovia hittejä. Etenkin jauhemaisen tuotteen käytössä on hyvä olla tarkka, ettei hankaa hampaiden kiillettä liikaa. Myös happamien juomien ja ruokien käyttöä olisi hyvä välttää hankauksen jälkeen.

va1
Ecodenta Extra Black lupaa valkaisua hiilen avulla, Vademecum Eco Natural Whitening nojaa kasviuutteiden valkaisuvoimaan.

Osa valkaisevista tahnoista poistaa pintavärjäymiä, osa saa aikaan hampaiden pintaan valoheijastavan kalvon, joka saa hampaat hohtamaan vaaleampina.

va2

Osa tahnoista hidastaa hidastaa pinnallisten värjäytymien kiinnittymistä hampaiden pintaan. Sellaisia tahnoja ovat esimerkiksi Yotuelin entsyymitahnat ja Oral B:n heksametafosfaattia sisältävä tahna.

Älä mene tahnaostoksilla harhaan. Jos pakkauksen kyljessä luvataan muutaman asteen vaalenemista, se on yleensä puppua. Valkaisevien aineiden, kuten vetyperoksidin tai karbamidioksidin sallittu määrä kuluttajatuotteissa on niin pieni, ettei se riitä varsinaisesti vaalentamaan hampaita.

Moni tilaakin valkaisuaineita kotikäyttöön ulkomaisista verkkokaupoista. Ne saattavat tehdä tuhoisaa jälkeä kiilteelle ja ikenille, sillä kukaan ei oikein ole vastuussa niiden sisällöstä ja aina myyjäkään ei tarkalleen tiedä, mitä aineita tuote sisältää.

Valkaisuaineiden tulisi olla pH-neutraaleja. Jos aine on hapan tai karbamidioksidi tai vetyperoksidipitoisuus liian korkea, hammaskiille voi vaurioitua.

Valkoiset hampaat koukuttavat ja moni onkin valkaisukierteessä. Turvallisesti hampaat voi vaalentaa kerran vuodessa ammattilaisella ja korkeintaan 1-2 viikkoa kotivalkaisuaineilla.

Sini

Kommentit (2)

 1. Diamond

  Aktiivihiili ainakin toimii ja tekee sen minkä lupaa, omasta kaapista löytyy black & white hampaidenvalkaisija ja voin suositella.

  • sini

   Hei Diamond
   Anteeksi ensin, että vastailen vasta nyt. Hyvä, että olet löytänyt toimivan valkaisijan. Mistä olet ostanut Black&Whiten, on minulle tuntematon.
   Missä muodossa käytät aktiivihiiltä?

   Sini

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *