Jos suunnittelet kesälomaa, tässä kotimaan vinkkejä

Ilahduin kovin lukiessani tiedotetta, jossa kerrottiin kansainvälisille turisteille kehitetyistä suomalaisista matkailuvalteista. Bisness Finlandin Visit Finland -yksikön järjestämässä Kärkituotekilpailu 2017 -kilpailussa kärkeen nousivat luontoon, saunakulttuuriin ja puhtaaseen ruokaan liittyvät tuotteet sekä kulttuurikokemukset.

Pakko tunnustaaa, etten aiemmin ole kuullutkaan monista listalla olevista kohteista. Mutta innostuin tarjonnasta niin paljon, että päätimme jakaa listan myös teille. Vain Sahanlahti Resortissa olen käynyt. Piipahdin siellä pikaisesti, kun hieman ajelin harhaan palatessani Mikkeliin mökille Punkaharjureissulta.

Sahanlahti Resortin rantakahvilassa oli letkeä tunnelma viime kesänä. Aurinko paistoi ja kitaristi soitti suloisia lauluja.
Sahanlahti Resortin rantakahvilassa oli letkeä tunnelma viime kesänä. Aurinko paistoi ja kitaristi soitti suloisia lauluja.

-Kilpailun voittajiksi valitut yritykset ovat onnistuneet luomaan sellaisia matkailutuotteita, joita kansainvälisillä markkinoilla kaivataan juuri nyt. Meille suomalaisille hyvin tuttujen asioiden, kuten koskemattomassa luonnossa liikkumisen ja saunaperinteen tuotteistaminen helposti saavutettaviksi matkailukokemuksiksi on todella tärkeää, kertoo kärkituotekilpailun tuomariston puheenjohtaja, kehitysasiantuntija Liisa Renfors Business Finlandin Visit Finland -yksiköstä.

Tätä koskea olisin tuijotellut tuntikausia. Vain linnunlaulu, veden solina ja puiden lehtien värinä.
Tätä koskea olisin tuijotellut tuntikausia. Vain linnunlaulu, veden solina ja puiden lehtien värinä.

Vaikka kohteita on valittu ulkomaalaisten turistien kannalta, kyllä niissä on ideaa meillekin. Varsin hieno ja niin yksinkertainen idea on tutustuminen suomalaiseen elämäntapaan paikallisessa kodissa. Kovin harvoin tulee kutsuttua ulkomaalaisia kotiin tai mökille. Ja kun sen tekee, saa itsekin virtaa ja iloa.

Rentoutusmisoppaan vetämä kahden yön mökkielämys kuulostaa myös mielenkiintoiselta. Miksi mennä kesäaikaan maapallon toiselle puolelle rentoutumaan?

Omaan ohjelmaani päätin napata ainakin tislaamokäynnin Fiskarsiin.  Reppulauttailuretkestä kansallismaisemissa on myös otettava selvää. Ja entäpä metsäkylvyt ja villiruoka!

Kärkituoteyritykset TOP 15 

Saaristo ja rannikko

 • Aavameri, Saaristomeri: kajakkiretkiä Saaristomeren kansallispuistossa
 • Riistaravintola Pikku-Peura, Lestijärvi: kolmen yön erämaaelämys metsäkylvyistä ja villiruoasta nauttien
 • Visit Salo / Yrityssalo, Salo: viikko-ohjelmasta löytyy Suomi-elämyksiä jokaiselle, ruukkikyläretkestä saaristoseikkailuun
 • Ägräs Distillery Oy, Raasepori/Pohja: tutustumista tislaamoon, panimoon ja siiderimöön Fiskarsin uniikissa käsityöläiskylässä

Lappi

 • HaliPuu, Levi: rentoutumista riippumatossa arktisessa metsässä
 • Harriniva Hotels & Safaris, Muonio: revontulia ja monipuolisia aktiviteetteja Lapin erämaassa
 • Holiday Village Valle / Guolbba Oy, Utsjoki: saamelainen päivällinen kodassa saamelaiskulttuuriin tutustuen

Järvi-Suomi

 • Adventure Apes, Orivesi: tutustumista suomalaiseen elämäntapaan paikallisessa kodissa
 • Lahti Region Oy, Tuusula/Lahti/Jyväskylä: neljän päivän mittainen kokonaisuus tarjoilee suomalaisen kulttuurin helmiä Tuusulassa, Lahdessa ja Jyväskylässä
 • Matkatoimisto Veranatura, Lappeenranta/Imatra/Punkaharju/Savonlinna/Oravi: Viikon pyöräilymatkoja alueen mielenkiintoisimpia nähtävyyksiä Saimaan järviluonnossa tutkien
 • Nukula Oy, Oravasaari: rentouttavia saunaelämyksiä Päijänteen rannalla
 • Sahanlahti Resort, Puumala: uniikki sahaympäristö Saimaan rannalla, aktiviteetteja ja savusauna
 • Varjolan tila, Kuusa/Laukaa: rentoutumisoppaan vetämä kahden yön elämys mökkimiljöössä
 • Wild Hikes Finland, Tampere/Helvetinjärven kansallispuisto: reppulauttailuretkiä (packrafting) kansallispuiston jylhissä maisemissa

Pääkaupunkiseutu

 • HappyGuide Helsinki, Helsinki: kaupunkikierros, joka nostaa heavymusiikin kaupunkikulttuurin tarjontaan

Kestävän kehityksen kärkiyritys

 • Äksyt Ämmät, Nurmes: Äksyt Ämmät on tehnyt määrätietoista työtä jo vuosien ajan kestävän kehityksen eri osa-alueilla. Yrityksellä on käytössä esimerkiksi vieraidensa hiilijalanjäljen kompensointi.

Oman suositukseni saa myös maatilamatkailu tai  vain piipahdus maatilalla, jossa on eläimiä. Kovin moni ei enää näe tai kosketa oikeita eläimiä niiden omassa miljöössä. Suosittelen, kiire jää taakse ja iloa palaa mieleen.

Näitä ktieläimiä silittelin viime kesänä ystäväni kotitilalla. Nokipannukahvit keitettiin omassa rannassa lupiinitalkoiden lomassa.
Näitä kotieläimiä silittelin viime kesänä ystäväni kotitilalla. Nokipannukahvit keitettiin omassa rannassa lupiinitalkoiden lomassa.

Oi kesä, tule nopeasti!

Sini

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *