Naiselo 45+
Naiselo 45+

Joulutorille mars!

Olen harrastanut ystäväni kanssa joulutorimatkailua. Keskieurooppalaisilla markkinoilla on erityinen tunnelma.

Ystäväni kanssa olemme useana vuonna, marraskuun synkkinä hetkinä, irrottautuneet ja matkustaneet viikonlopuksi milloin Wieniin, joskus Düsseldorfiin, Kölniin jne.. Saksaa puhuvissa maissahan nämä joulutorit ovat hyvin suosittuja. Monissa kaupungeissa markkinapaikkoja on useampia tai ne voivat jatkua aukiolta kujille.

myytavat-tuotteet

Joulutorien historia juontaa satojen vuosien taakse. Esimerkiksi Münchenissä on ollut joulumarkkinat jo 1300-luvulta. Toreilla myydään syömisten ja juomisten lisäksi joulukoristeita, käsitöitä, leivontaan liittyviä tuotteita. Viikonloppuisin markkinoilla näkee perheitä ja kaveriporukoita. Sinne tullaan viihtymään useammaksi tunniksi. Lämmin tunnelma korvaa mahdollisen hyytävän sään.

joulu-koln

joulutori

Siellä sitten olemme kuljeskelleet, tuoksutelleet, maistelleet ja jopa ostelleet. Glühwein (paikallista hehkuviiniä tai glögin vastinetta) maistuu hieman erityisen hyvältä kirpeässä säässä, ulkosalla. Ja vaikka en olekaan makkaroiden ystävä, pitää sitä ainakin yksi currywursti syödä. Entäpä ne perunakakut omenasoseen kanssa? Ensin ajatuskin tuntui vieraalta, mutta kyllähän ne maistuvat siellä torilla. Sieltä on tullut ostettua joitakin joululahjoja, -koristeita ja muistaakseni Wienistä ostimme pikkuleipien tekoon tarkoitetun setin, jolla voi tehdä kuvioreiällisiä pikkuleipiä. Yllättävää kyllä, olen jopa käyttänyt tätä settiä tehdessäni ei pipareita, vaan muita pikkuleipiä.

gluhwein

Jokaiselle matkalle olemme yrittäneet yhdistää myös jotain taide-elämystä: näyttelyä, museokäyntiä tms.

Jos et ole koskaan käynyt keskieurooppalaisilla joulumarkkinoilla, suosittelen matkaa. Me olemme aina rakentaneet itse paketin eli varanneet lennot ja hotellihuoneen netistä.

valotalo-matala

Kaisa

Kommentit (2)

 1. Maikki

  Mikä joulutori on sinun suosikki ?

  • kaisa

   Hei Maikki, kiitos kysymyksestäsi.
   On aika vaikea nimetä yhtä suosikkia, mutta pidän Kölnin Tuomiokirkon vieressä olevasta (Kölnissähän on muitakin) ehkä sen sijainnin vuoksi. Myös Wienin joulutori on tehnyt minuun vaikutuksen.
   -Kaisa

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *