Juomavinkit joulupöytään

Juomavinkit joulupöytään ovat haasteellisia, sillä joulupöydän antimet ovat moninaisia. Pöytään kannattaakin nostaa omat lempijuomat niin oluet, valko- kuin -punaviinit, joista ruokailijat voivat kaataa haluamaansa. Muista myös alkoholittomat vaihtoehdot.

Kalapöytä runsaine antimineen kaipaa viiniä, jossa on hieman jäännössokeria tuomassa täyteläisyyttä. Näin myös varmistat, ettei juoma jää mahtipontisille mauille alakynteen. Hyviä siemailtavia ovat muun muassa Riesling, Sauvignon Blanc tai Grüner Veltliner -rypäleistä tehdyt viinit.

Kypsän kinkun juomakumppaniksi sopii punaviineistä kepeän pehmeä ja hieman mausteinen viini. Samalla lautasella on usein perinteiset juureslaatikot, italian- ja sienisalaatit sekä rosollit, joten viinissä on hyvä olla hedelmäisyyttä, marjaisuutta ja tasapainoista makumaailmaa.

Suositeltavia ovat keskitäyteläiset tai keveät punaviinit. Parhaimmat ruoka-viiniparit saat Pinot Noir tai Merlot -rypäleiden viineillä. Älä turhaan uhraa täyteläistä, tanniinista ja tuhtia arvoviiniä kinkulle, vaan jätä se vaikka tapaninpäivänä syötävälle roseepaistetulle porolle tai fiilistelyviiniksi hyvien juustojen kanssa.

Olutfani voi tarjota pehmeä aromikasta tummaa lageria tai ale-olutta. Tarkista myös sesongin jouluolutvalikoima.

Suklaisten jälkiruokien sekä kypsytettyjen juustojen klassikkokumppani on portviini. Hyvä lahjavinkki on viedä pullollinen sherryä tai madeiraa ja niiden kera vaikka luumuisia joululeivonnaisia tai mehevä taatelikakku.

Muistathan kattaa pöytään myös vesilasit ja täyttää niitä ahkerasti.

Juomavinkit joulupöytään eri herkuille

(VV= vakiovalikoimassa, TV=tilausvalikoimassa)

Malja joululle

Kun haluat nostatta joulutunnelmaa laatujuomalla. Ranskalainen samppanja Andre Glouet Silver Champangne Brut Nature (35,40 €, VV) on kuiva, tasapainoisen sitrusmaisen hapokas, persikkainen ja hedelmäisen aromaattinen, ja pitkän jälkimaun antava. Se maistuu maljana juhlan alkuun tai myös kalojen ja äyriäisten kanssa.

Glögien ystävä aloittaa joulun kotimaisella kausituotteella Blossa 21 (14,98 €, VV). Tämän vuoden maku on saanut innoituksensa Espanjasta ja appelsiineista. Oranssi lasipullo kätkee sisälleen valkoista glögipohjaa, jota maustavat appelsiininkuori, -kukka ja glögimausteet. Tarjoa juoma sellaisenaan lämmitettynä tai kokeile jälkiruoan maustamiseen, jossa marinoit appelsiiniviipaleet glögillä.

Kun haluat kilistellä täysin alkoholittomasti, on valinnan varaa nykyään paljon. Yksi kiitetty ja palkittu saksalainen, on makeahko, mutta hapoiltaan ryhdikäs Barrels and Drums Chardonnay (7,95 €, VV ja hyvin varustellut ruokakaupat). Eli se syntyy Chardonnay-rypäleestä tehdystä valkoviinistä, josta alkoholi on tyhjiötislattu pois ennen kuplat synnyttävän hiilidioksidin lisäämistä. Se sopii myös kalaherkkujen seuraan.

Kalojen kera alkuun

Saksalainen Kaufmann Hattenheim Riesling trocken (15,98 €, VV) luomuvalkoviini on biodynaaminen. Viini on kuiva, mutta suutuntumassa on pyöreää jäännössokerin antamaa lempeyttä. Aromi on puhdasta, raikasta, omenaista ja sopivan hapokasta alkuruokapöydän kaloille ja erityisesti hyvä pari peruna-juustorösteille skagenin kanssa. Jos et pidä punaviineistä, tämä viini sopii myös kalkkunan ja kinkunkin kanssa.

Saksalainen Spanier-Gillot Nokka Riesling (19,99 €, TV) kuiva valkoviini on luomua. Aromi on mukavan hapokas, mineraalinen, eksoottisen hedelmäinen ja aavistuksen sitruksinen. Se on oiva palan painike kaloille, kasvisruoille ja kalkkunalle. Nokka Riesling -viinin on valmistanut Carolin Spanier-Gillot, joka on palkittu ensimmäisenä naisena vuoden saksalaisena viinitekijänä 2015. Hänellä on henkilökohtainen suhde Ravintola Nokkaan ja näin syntyi tämä Nokalle nimetty viini.

Alkoholittomaksi juomaksi alkupalojen kanssa sopii espanjalainen vegaaninen rosee Torres Natureo Rose Non-Alcoholic (4,99 €/0,375 l, VV ja hyvin varustellut ruokakaupat). Ensin on valmistettu perusviini, sitten alkoholikäymisen päätteeksi siitä on höyrystetty alkoholi pois, ja lopuksi viinin alkuperäiset aromit on palautettu. Marjainen ja raikas viini sopii hyvin alkuruokapöydän kalojen kumppaniksi. Tarjoa viini hyvin viilennettynä.

Pääruoan seuraan

Alsacelaisessa luomupunaviinissä Jean Biecher Pinot Noir Reserve Organic (13,99 €, VV) on kepeän punasävyinen väri, tuoksussa houkuttavaa marjaisuutta, aromi on herkullisen yrttinen ja kutsuu luokseen niin lihaisia alkupaloja kuin kalkkunaa ja kinkkua.

Sinebrychoffin Karhu Jouluolut Amber Lager 4,8 % (noin 3 €/0,5 l). Upean vaaleankuparinen väri, pehmeämaltainen ja aavistuksen “karamellimainen” makeus. Sopii hyvin joulun runsaiden kinkkujen ja laatikoiden sekä joulumakkaroiden kera.

Australialinen punaviini Grant Burge Barossa Ink Shiraz (13,90 €, TV) on nimensä mukaisesti vahvan, läpinäkymättömän tummanpunainen. 100 % Shiraz-rypäleistä valmistettu ja hiilineutraali. Maussa nousee kielelle tummaa kirsikkaa, aavistus mokkaa ja vahvaa, mutta lempeää täyteläisyyttä. Tanniinit ovat maltillisia. Oiva kumppani lihaisille alkupaloille, mausteiselle possulle, mutta myös nautaruoille.

Alkoholiton vaihtoehto pääruoalle voi olla hilloinen alkoholiton australialainen Cabernet Sauvignon -rypäleestä valmistettu Lindeman’s Alcohol Free Cabernet Sauvignon (7,68 €, TV tai hyvin varustetut ruokakaupat) punaviini. Se sopii kalkkunan ja kinkun kanssa.

Aterian päätteeksi

Jouluna, jos milloin, on ihana siemailla madeiraa ja portviiniä. Jos iso pullo hirvittää, on tarjolla myös näppäriä 0,375 l pikkupulloja. Kokeile vaikka Blandy’s 5 Year Old Bual Madeira (15,99/0,375 l, VV). Madeirassa on ihanaa kuivien hedelmien aromia, aavistus suklaisuutta ja pähkinäisyyttäkin. Se sopii hyvin juustojen kanssa tai makeiden jälkiruokien kera.

Myös tavallista kuivempi portviini Dow’s Late Bottled Vintage (11,98 €/0,375 l, VV) sopii loistavasti kirsikkaisena, aavistuksen pippurisena ja suklaisena niin juustojen kuin suklaisten jälkiruokien kanssa.

Vinkit antoi

Marita Joutjärvi, ruoka- ja viinitoimittaja

Kuvat Alko

hyvinvointi
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *