Tee Jussin juhliin mehevä kalaherkku, poimi ohjeesta myös viinivinkit!

Juhannukseen kuuluu niin grillaus kuin erilaiset kalaruoatkin. Jos saat itse pyydettyä vedenantia, kokeilepa pääruoaksi mehevät haukiwallenbergit eli  kalapihvejä wallenbergin tapaan, mutta italialaisella tvistillä. Kaupan kalatiski on myös kalattomalle oiva saalispaikka. Tee pihveille verraton italialaiskastike tuoreyrteistä. Ja huomaathan, että pihvit ovat myös gluteenittomia.

HAUKIWALLENBERGIT ITALIALAISITTAIN 6 annosta, noin 12 kpl

500 g nahatonta ja ruodotonta haukea (TAI siikaa, ahventa tai sekoitus vaaleita kaloja)
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 rkl rypsiöljyä
2 tl suolaa
½ tl basilikaa
½ tl rakuunaa
½ tl valkopippuria
2 tl sitruunan raastettua kuorta
1 rkl sitruunamehua
2 kananmunaa
½ dl perunajauhoja
2 dl mozzarella-juustoraastetta
2 dl kuohukermaa

PINNALLE
1 ½ dl seesaminsiemeniä

PAISTAMISEEN
voita

GREMOLATA
1 ruukku persiljaa
2–3 valkosipulinkynttä
½ sitruunan kuori raastettuna
½ sitruunan mehu
¼ tl suolaa
¼ tl mustapippuria myllystä
3 rkl oliiviöljyä

Tee ensin kastike maustumaan. Hakkaa persilja ja valkosipulinkynnet veitsellä hienoksi. Raasta mukaan sitruunankuori. Lisää sitruunamehu, mausteet ja öljy. Nosta peitettynä jääkaappiin odottamaan.

Ota kala huoneenlämpöön. Hienonna kuoritut sipulit ja kuullota öljytilkassa. Anna jäähtyä.

Hienonna paloitellut kalafileet ja sipulit monitoimikoneessa. Lisää muut ainekset

järjestyksessä, lisää kerma vähitellen koneen käydessä ja aja seos tasaiseksi.

Jaa massa 12 keoksi märälle leivinpaperille. Muotoile massasta pihvit öljyllä kostutetuin käsin. Painele pihvit molemmin puolin lautaselle levitetyissä seesaminsiemenissä.

Kuumenna pannulla voita ja paista pihvit molemmin puolin herkullisen ruskeiksi.

Tarjoa lisänä keitettyjä uusia perunoita ja yrttikastiketta.

VINKKI!

Voit hyvin käyttää sekaisin vaikka hauen ja ahvenen fileitä. Ja jos onni oikein suosii, tee siikapihvejä.

Voit vaihtaa gremolatan persiljan halutessasi myös tilliin.

 

VIINIVINKIT

  • Australialainen Rosemount Seafood Sauvignon Blanc (9,98 €) on nappivalinta, kun haluat edullista, mutta hyvää juomaa kalaruokien kanssa. Valkoviinin tuoksun hedelmäisyys ja raikkaus jatkuvat maussa. Makoisa hapokkuus takaa sopivuuden veden viljan kanssa.
  • Saksalainen Deep Roots Riesling Trocken hanapakkaus (36,50 €/3 l) on kelpo vaihtoehto, kun kalaruoan syöjiä on mökkipöydän ympärillä enemmän. Riesling-rypäleestä valmistetussa kuivassa valkoviinissä on makoisat sitrushapot ja miellyttävää hedelmäisyyttä. Kokeile myös salaattien ja broileriruokien kumppanina.
  • Ranskalainen Gérard Bertrand Cote des Roses (14,98 €) on tyylikkääseen pulloon pakattu kuiva roseeviini. Sen pirteä happoisuus ja metsämarjaisuus pääsevät elementtiinsä niin kalapihvien kuin tapasmaisten alkupalatarjottavienkin kanssa.
  • Muistatko tämän? Portugalilainen klassikko Mateus The Original Rosé (8,50 €) on hinta-laatusuhteeltaan vallan paikallaan. Puolikuiva ja miellyttävän yrttinen roseeviini maistuu niin kasvis- kuin kalaruokienkin seurassa.

 

Marita Joutjärvi, ruokatoimittaja

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *