Kaikki mukaan

Tanskalainen muotibisnes voi hyvin ainakin suomalaiseen verrattuna. Kun meillä myynti takkuaa, tanskalaiset takovat seitsemän prosentin kasvuvauhdissa. Vaikka luku on melko pieni, se on tässä taloustilanteessa hyvä. Ala työllistää noin 85 000 ihmistä.

Hieman tunsin itseni kateelliseksi, kun kuuntelin työllisyysasioista vastaavan Anna Mee Allerslevin Copenhagen Fashion Week -avajaispuhetta. jossa hän kertoi alan työllisyydestä ja kaupankäynnistä.
Yhtä syytä menestykseen ja kykyyn työllistää muoti- ja vaatetusalan ammattilaisia ei ole. Mutta ainakin markkinoinnin ja viestinnän tanskalaiset tuntuvat osaavan meitä paremmin ja tehokkaammin. Se näkyi tapahtuman aikana.

Vaikka kyseessä oli ensi kevään muodin esittely ammattilaisille, siitä kerrottiin samanaikaisesti myös kuluttajille. Näin he ehtivät makustella tulevaa ja omaksua sen nopeammin myymälöistä ylleen.

Muotiviikon pomo Eva Kruse korosti avajaispuheessaan, että muotiviikot ovat myös kaikelle kansalle avoin kulttuurifestivaali, johon kaikki halutaan kutsua mukaan. Ei siis mitään sisäpiirin salamyhkäistä supattelua, johon meillä usein langetaan.

Kahdella aukiolla oli iso näyttö, jossa pyöritettiin videoita päivän näytöksistä, näytettiin suunnittelijoiden haastatteluja ja annettiin muun muassa kampausvinkkejä. Ammattilaiset tekivät kuluttajille ilmaiseksi muotikampauksia ainakin kahdessa eri paikassa.

Lauantain järjestettiin Raatihuoneen torilla suuri vaatteiden vaihtotapahtuma, johon sai tuoda omia puhtaita ja ehjiä vaatteita ja ottaa tilalle jonkun toisen tuomia. Ja tämä ei ole pois kauppojen myynnistä. Päinvastoin. Myös osa vaatekaupoista oli mukana tapahtumassa.

Tanskalaiset osaavat myös kohdata asiakkaansa luontevasti ja tärkeilemättä. Tultiin heti tervehtimään, esiteltiin innokkaan ylpeänä omia tuotteita ja varmistettiin, että kävijä sai kaiken tarvitsemansa tiedon.

Meillä kotimaassa kovin usein toimittajaa luikitaan karkuun, kun ei ole etukäteen mietitty mitä medialle sanotaan ja kuka sanoo. Jos ei ole pomoja osastolla paikalla, kukaan ei välttämättä sano yhtään mitään oleellista. Viestiketju katkeaa.

Uskon, että tietoa jakamalla ja innostamalla kaikki talkoisiin, saamme hieman suomalaistakin vaatetusosaamista nousuun. Ryhdytäänkö hommiin, me olemme Kaisan kanssa talkoissa mukana.

Sini

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *