Naiselo 45+
Naiselo 45+

Kaksi mielenkiintoista elokuvaa: A United Kingdom ja Hidden Figures

Kaksi viimeisintä näkemääni elokuvaa tekivät suuren vaikutuksen minuun. Niissä on ainakin kaksi yhteistä tekijää: todenperäisyys ja menneiden vuosikymmenten rotusorto.

Avaruuden hyväksi

HiddenFigures_800a

Hidden Figures, varjoon jääneet kertoo kolmesta tummasta naisesta, jotka kaikki ovat NASAn laskentaosastolla 60-luvun alussa. Kaikki ovat matemaattisesti lahjakkaita, mutta silti heidän urakehityksensä on kiinni ihonväristä ja sukupuolesta.

Superlahjakas Katherine Johnson (Taraji P. Henson) pääsee lopulta tärkeään tehtävään koskien astronautti John Glennin historiallista lentoa. Katherinen osuus on keskeinen lennon onnistumisessa.

Toinen tummista naisista Dorothy Vaughn (Octavia Spencer) opettelee itsenäisesti – salaa – käyttämään NASAn uutta IBM-tietokonetta, jota muut eivät saa toimimaan. Tämä auttaa Dorothyä toteuttamaan unelmansa: pääsemään työnjohtajaksi tietokoneosastolle.

Kolmannen naisen Mary Jacksonin (Janelle Monáe) haave olisi päästä opiskelemaan insinööriksi. Se ei ole itsestäänselvää tummalle ja naiselle. Lopulta tuomarin päätöksellä Mary saa opiskelupaikan valkoisille miehille tarkoitetussa opinahjossa.

Naiskolmikko on ihan huikea. Kevin Costner Katherinen esimiehenä tekee myös hyvän roolisuorituksen.

Vaikuttava leffa.

Lontoosta Afrikkaan

On 1940-luvun Lontoo. Valkoiset tuntevat olevan parempia kuin tummat. Sen vuoksi perhe ja tuntemattomat katsovat karsaasti, kun Ruth (Rosamund Pike) rakastuu tummaan lakia opiskelevaan nuorukaiseen, Seretseen. Tilannetta ei helpota yhtään, että Seretse on Betsuanamaan (nykyisin Botswanan) kruununprinssi.

Nuoret menevät naimisiin Lontoossa ja muuttavat Seretsen kotimaahan, jossa he kokevat vastustusta. Maa jakaantuu kahteen leiriin: vanhan hallitsijan ja Seretsen kannattajiin. Lopulta syntyy kansainvälinen selkkaus: Seretse karkotetaan maasta, ja Ruth joutuu jäämään Betsuanamaahan.

Mutkien ja junailujen jälkeen kaikki päättyy hyvin.

AUnitedKingdom_670

AUnitedKingdom_800a

Nämä molemmat elokuvat panivat ajattelemaan menneisyyden rotuerottelua ja -sortoa. Tuntuu ihmeelliseltä, että niistä ajoista ei ole tuon kauempaa.

Vaikka rotusorto tai tasa-arvo eivät kiinnostaisi, nämä leffat perustuvat todellisuuteen ja ovat hyvä katsaus historiaan. Näille elokuville annan vahvan suosituksen.

Kaisa

Kuvat Finnkino

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *