Kannattaako olla lady?

Lady ei vaadi hyvää palvelua, hän saa sitä. Siksi, että hän on lady.

Silloin kun Silvia oli ollut muutaman vuoden Ruotsin kuningatar, ruotsalaiset onnittelivat itseään.  Hänen tyyliään ja charmiaan ihailivat kaikki, naistenlehdet olivat lääpällään. Jopa bisneslehti Dagens Industri julkaisi artikkelin, jossa lehti neuvoi otsikolla Våga vara lite Silvia bisnesnaisia ottamaan oppia Silviasta. Porvarisneito Silvia oli ja on lady.

Ladyna oleminen ei vaadi sitä, että on syntynyt  yläluokkaan tai sinne naitu. Jokainen meistä voi olla lady ja sellaisena elämä on monin tavoin mukavampaa ja helpompaa. Esimerkiksi työmarkkinoilla monilla ladyyn liitetyillä ominaisuuksilla on arvoa: hillityllä käytöksellä, huolitellulla ulkoasulla, itsensä arvostamisella. Kanssaihmisten kuten omaisten, työtovereiden ja  asiakaspalvelijoiden elämää ja työtä helpottaa se, että lady kaihtaa kiukuttelua ja kaunankantoa.

Mitkä seikat sitten ovat tyypillisiä ladylle ja erottavat heidät muista naisista? Vaikkapa nämä:

1. Lady ja tyyli. Lady ei ole koskaan olemukseltaan räikeä, yli- tai alipukeutunut. Hän ei ole tyrkky, eikä tavoittele seksikkyyttä. Pintamuodista hän ei piittaa. Ladyn tyyli nojaa yksinkertaisuuteen, jopa eleettömyyteen, mutta aina laatuun ja ajattomuuteen.  Tyylille on annettu nimikin: ladylike. Nopeasykkeiselle muodille antautuneet voivat pitää ladyn tyyliä konservatiisena, jopa tylsänä, mutta tosiasiassa ladylla on klassisuuden ansiosta aina sopivaa päällepantavaa. Kun hän on asunsa valinnut, sitä ei tarvitse enää miettiä ja lady voi keskittyä kokonaan työhön, edustukseen, tilaisuuden antiin, muihin ihmisiin ja hän antaa vaatteiden sijasta oman persoonansa säihkyä.

2. Lady ja ehostus.  Ladyn ehostus on aina hillitty ja hän käyttää meikkiä korostaakseen parhaita piirteitään, ei peittääkseen niitä. Lady ei ole se, jolla on palkkikulmakarvat, ripsien pidennykset tai tekoripset, keinotekoisesti turvotetut huulet tai pelottavan pituiset tekokynnet. Hänellä ei ole myöskään hiusten pidennyksiä tai neonpinkeiksi värjättyjä hiuksia, eikä ainakaan näkyviä tatuointeja. Sen sijaan lady huolehtii tarkasti ihonsa ja klassisesti  muotoiltujen  hiustensa kunnosta.

3. Lady ja palvelu. Oletko se, jolle taksinkuljettaja omalta paikaltaan tuuppaa takaoven auki, vai se, jolle taksinkuljettaja nousee avaamaan autonoven sekä lähtiessä että saapuessa? Oletko se, jolle miehet avaavat ovia ja jotka nousevat seisomaan tullessasi huoneeseen? Oletko se, joka kokee aina saavansa hyvää palvelua ja joka osaa siitä aina myös kiittää? Ladylle ei ole olemassa näkymättömiä palvelevia käsiä, vaan ihmisiä, jotka tekevät omaa työtään hyvin tuottaakseen toisille arjen helpotusta ja samalla hyvää mieltä ja siksi hän kohtelee itseään palvelevia ihmisiä ihmisinä. Se, joka vaatii hyvää palvelua ja valittaa kun ei saa sitä, ei ole lady.

4. Lady ja raha. Jos lady on varakas, hän ei rikkauksillaan pröystäile. Ja toisin päin: jos lady on köyhä, hän ei tee siitäkään numeroa.

5. Lady ja työ. Nykypäivän ladyt eivät ole mitään ansarikukkia, vaan useimmat ovat kokopäivätyötä tekeviä naisia mitä erilaisimmilla aloilla. Lady arvostaa opiskelua ja itsensä kehittämistä. Monipuolisen yleissivistyksen hankkiminen perustuu hänellä aitoon kiinnostukseen. Hän kunnioittaa erilaisia kulttuureja ja on maassa maan tavalla. Työssään hän ei pelkää vastuuta eikä kaihda siirtymistä pois mukavuusalueelta. Esimerkkeinä tästä ovat mukavaa ja suojattua elämää eläneiden naisten toimet sota-aikoina. Englannissa, perinteisten ladyjen kotimaassa nämä naiset hoitivat haavoittuneita, ajoivat ambulanssia tai avasivat kotinsa evakoille, toipilaille tai sotilastukikohdiksi. Jotkut antautuivat vaaroihin agentteina.

6. Lady ja rakkaus. Jos joku kuvittelee, että lady on liian hieno tai vieteiltään liian viileä rakkauden iloihin, pettyy pahasti. Rakkaudessaan lady on intohimoinen, ajatelkaa vaikka Lady Dianaa!

Menettääkö lady elämässään jotain olennaista siksi, että hän on lady? Tuskinpa vain. Se, mitä lady varmasti menettää, ovat lukuisat nolot tilanteet, joihin epäladymäinen impulsiivinen, minä-minä –käytös helposti  johtaa. Hän menettää ison määrän katumusta  turhien,  tyyliinsä sopimattomien ostosten välttämisellä.  Hän menettää monta syytä pyydellä anteeksi, koska hän käyttäytyy muita ihmisiä kohtaan kunnioittaen ja hienotunteisesti. Muuten lady on kyllä aina saamapuolella.

Irmeli Salo, kirjoittajalla on aina välillä lady-päiviä

Kommentit (2)
 1. Lady of The Mess
  19.9.2018, 01:12

  Meitä Ladyja on monenlaisia;)

  1. Hei

   Niin on, oikeita ja omasta mielestään olevia.
   Yritän pitää mielessä etenkin silloin kun tekisi mieli korottaa ääntä.

   Sini

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *