Ansaitsemme tämän – hyvää kansainvälistä naistenpäivää!

Pienen pieni lapsenlapseni, suloinen yksivuotias tyttö, sai minut pohtimaan huomista kansainvälistä naistenpäivää. Häntä katsellessa mietin, millainen mahtaa hänen maailmansa olla kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden kuluttua. Onko mikään naisen asemassa muuttunut? Vai kiistelläänkö silloinkin äitiyslomien vaikutuksista naisten työuriin, tuleviin eläkkeisiin tai onko naisen euro edelleen vähemmän kuin miehen?

Nämä aiheet näkyvät olevan nuorten naisten keskustelujen kärkiä tänäänkin, aivan kuten silloin kun lapsenlapseni isä kasvoi vatsassani. Minäkin pohdin näitä asioita ja osin osallistuinkin julkiseen keskusteluun.

Millainen on kansainvälinen naistenpäivä tulevaisuudessa?
Maaliskuun 8. vietetään kansainvälistä naistenpäivää. Silloin on syytä pohtia myös tulevaisuuden naisten elämää.

Tänään kun luen näitä keskusteluja, pohdin onko mitään muutosta parempaan saatu aikaan? Vai unohtuvatko ne jo saavutetut pienet, tärkeät askeleet vuosien mittaan, kun isot parannukset junnaavat paikoillaan?

Maaliskuun kahdeksantena päivänä vietetään kansainvälistä naisten päivää. Monessa maassa se on virallinen juhlapäivä. Eri maissa juhlapäivällä juhlistetaan hieman eri asioita.  YK:n kansainvälisen naistenpäivän julistuksen mukaan päivällä halutaan edistää tasa-arvoa. Naisilla ja miehillä on oltava samat oikeudet ja velvollisuudet.

Päivän historia juontaa kuitenkin jo 1800-luvun puoliväliin. Silloin sadat työläisnaiset osoittivat mieltään lakoilla pitkiä työpäiviä, huonoja palkkoja ja epäinhimillisiä työoloja vastaan. Sittemmin on protestoitu muun muassa luokkasidonnaisuutta vastaan. Nykyisin  keskitytään kaikkia naisia yhdistäviin, ajankohtaisiin vaatimuksiin.

Ruusu kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi.
Jokainen nainen ansaitsee huomiota kansainvälisenä naistenpäivänä.

Nyt kun halutaan, ettei puhuta naisista ja miehistä, vaan yksilöistä, niin kuihtuvatko nämä naisten päivät historiaan? Vai pitävätkö markkinaporukat päivän hengissä ja siitä tuleekin päivä, jolloin voi muistamisella ja lahjoilla tehdä vaikutuksen naisiin?

Minä juhlin naistenpäivää yleensä omassa kuplassani perheen kanssa. Onhan kansainvälinen naistenpäivä yksi elämäni kohokohtapäivistä. Kuopukseni syntyi kansainvälisenä naistenpäivänä 32 vuotta sitten. Se toinen tärkeä huippupäivä on alussa mainitsemani lapsenlapseni isän syntymäpäivä, joka ajoittuu eri vuodenaikaan.

Kohotetaan siis malja, kahvikuppi tai vesilasi meille kaikille naisille, ja juhlitaan omaa päivää ilolla ja kannustamalla meitä kaikkia.

Sini

kulttuuri tapakulttuuri
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *