Naiselo 45+
Naiselo 45+

Kassilla vai ilman?

Kylläpä tuli huono omatunto ostoksilla viime viikolla. Hyvä ihminen ei kuluta eikä saastuta, mutta pitää osaltaan maailmanpyörät liikkeessä. Silloin pitää myös ostaa jotakin. Ostokokemus voi tosin mennä pieleen monellakin tavalla. Minä jouduin keskelle muovikassigatea.

Kaunis pakkaus viimeistelee ostoksen tai lahjan. Huolella ja ajatuksen kanssa tehty paketointi jää muistiin mukavana asiana.  Ja antaahan se lisäarvoa hankinnalle. Ainakin minun mielestäni. Viime aikoina olen jäänyt usein vaille tätä kokemusta ja kävellyt kaupasta vaatteet kainalossa ilman minkäänlaista pakkausta. Tai olen sujauttanut niitä hikiseen jumppakassiin, joka on sattunut olemaan mukana. Ja  nyt en puhu halpahalleista enkä ruokakauppojen vaateostoksista.

kassi 4
Ravintoillan päätteksi sain itsetehdyn leivän kauniisti paketoituna. Tämä ilahduttaa edelleen. Kiitos ravintola Ammene/Pärnu ja Pomar.

Viime viikolla parkkihalliin tavaratalon läpi kiirehtiessäni silmiini osui käsilaukku  40 prosentin alessa. Olin huomannut laukun jo pari päivää aiemmin, mutta jäin miettimään. Kun laukku edelleen tuijotti minua alelaarissa, nappasin sen mukaan. Maksoin laukun ja myyjä kysyi, ostanko muovikassin. Hämmennyin, sillä yleensä tämän hintaluokan ostokset on laitettu paperikassiin. Muovikassi ei houkutellut, tosin esillä ei ollut minkäänlaisia ostoskasseja, ei muovisia eikä paperisia. Tunsin oloni syylliseksi, muovikassin ostamalla syyllistyisin maapallon tuhoamiseen. Kestokassin olisin ostanut, vaan niitäkään ei ollut laukkuosastolla kassojen lähellä myynnissä.

kassi2
Tämä ”paketointi” jää negatiivisesti mieleen. Jo laukun kääriminen paperiin ennen pussittamista olisi pelastanut tilanteen.

Kun ei muovikassista tullut kauppoja, myyjä hieman hätäpäissään, hämillään ja nolona sujautti laukun kuvassa näkyvään säilytyspussiin. Tuntui hieman oudolta kävellä nyssäkkä kainalossa tavaratalosta ulos. Ihan kuin olisin varastanut jotakin. Onneksi hälyttimet eivät alkaneet hälyttää.

Ehkä tällä muovipussikielteisyydellä haetaan isompaa hyvää, mutta voisiko sen tehdä jotenkin toisin? Mielestäni ostokokemus ei ollut todellakaan kyseisen laukkubrändin mukainen. Eikä kyllä tavaratalonkaan. Tunsin ostaneeni halvan muovilaukun nahkaisen merkkilaukun sijaan.  Tunsin myös itseni roistoksi, joka vain ostaa ja ostaa. Tosin edellisen laukun ostamisesta oli jo 10 vuotta, sillä en todellakaan ole mikään ostoholisti.

Ehkä tilanne korostui mielessäni siksikin, että olin hetkeä aiemmin ostanut samaisen tavaratalon shop in shop -korumyymälästä lahjaksi korun, joka pakattiin niin kauniisti ja arvokkaasti. Myös ostamani laukku oli lahja, minulle mieheltäni.

kassi1
Paketointi on yhtä harkittua ja tyylikästä kuin brändin tuotteetkin.

Ruokakauppaan menen aina oman kauppakassin kanssa. Mutta kaupungilla kierrellessä ei aina ole kauppakassia mukana, ainakaan heräteostoksilla.

No lopputulemana olen nyt kaivanut kaikki kokoontaittuvat kauppakassit kaapeista esiin ja tunkenut niitä laukkuihin, joita käytän päivisin liikkuessani.  En usko, että maailman luonto säästyy, mutta ainakin kuljetan ostokseni kassissa, enkä epämääräisenä myttynä kainalossa.

Onko teillä omat kauppakassit aina mukana? Vai ostatteko hyvällä omalla tunnolla muovikassin ostoksille?

Sini

Kommentit (6)

 1. Riitta Härkönen

  Aina kestokassi mukana ruokaostoksilla, mutta muualla ei yleensä kassia. Jos on papetikaddi, otan sen. Välillä pakko ostaa muovipussi ;(

 2. Hemuli

  Käsilaukussa on aina kestokassi mukana. En ole enää aikoihin ostanut muovikassia. Tuohon laukkuostokseen mennäkseni, eikö laukkua olisi voinut viedä kotiin ilman mitään pussia tai kassia? Itse ostin hiljattain uuden kassin ja toin sen kotiin sellaisenaan vaikka lahjaostos itselleni olikin.

  • sini

   Hei
   Toki olisin voinut kassin sellaisenaan, mutta en ole tottunut kuljettamaan tavaroita ilman mitään päällystä hintalaput roikkuen kaupasta ulos.
   Täytyypä ottaa uusi asenne.

   Sini

 3. Tiuku Räsänen

  Minulla on aina kasssi mukana ellei useampaa. Claes ja olssonilta saa pitkähihnaisen muistaakseni kolmella eurolla. Kirkkaan keltaisen ostin kun näin. Yritän pitää myös sävy sävyyn kasseja mukanani kuten mustavalkoista, aniliinia, turkoosia, vihreää ja kirjavaa plus pilkullista. Olen opettanut kovapäistä miestänikin pitämään edes yhtä mukanaan. Muistan myös aina mykeröidä sen siihen omaan pussiinsa käytön jälkeen, muuten sillä ei ole mitään virkaa. Suosittelen kaikille.

  • sini

   Vau

   Nyt on hienosti ajateltu värikoodeittain.
   Pitää ottaa sinusta mallia.

   Sini

 4. sini

  Tällainen viesti anonyymiltä lukijaltalta: ostin juuri yli 600€ miesten päällystakin, myyjä pyysi lisäksi 20 senttiä muovipussista, koska Bossin ilmaisia paperikasseja saa vain Helsingin tavaratalosta. Niin sitten menimme ruokakauppaan takki sullottuna ryppyyn pikkiriikkiseen muovipussiin. Olisi ollut edes miehen takin mahtuvia paperikasseja ostettavana. Törkeää alkaa kuluttajalta vaatimaan, että kannetaan mukana omia ostoskasseja! Erityisesti miehet, joilla se lompakko vaan povitaskussa. Hankkikoot ekologisia kasseja. Grrr…

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *