Kaunista kahvipöydälle

Niitä on nähty vuosikausia kaikissa sisustuslehdissä. Pinottuna, kauniisti ja harkitusti. Mistä on kyse? Sehän on ns. coffee table book.

Kahvipöytäkirja (vai pitäisikö sanoa sohvapöytäkirja?) virittää keskusteluun, kun ystävät tulee vierailulle. Kirjan pitää olla visuaalinen. Kauniit kuvat ovat must. Eihän keskustelu viriä jostain tylsästä, rumasta kirjasta. Näitä kirjoja ei ole tarkoituskaan hillota kirjahyllyyn tai kaappiin.

Muutaman kuukauden sisällä on ilmestynyt muutama suomenkielinen sohvapöytäkirja, joita minäkin pidän pöydällä – oikeaoppisesti. Aikaisemmin esittelimme jo Parfyymien salat -kirjan, joka on kuin unelma: kaunis, täynnä tietoa tuoksuista. Sitä vastoin vähän ennen kesälomaa ilmestynyt Maryam Razavin Exclsv-tyylikirja (29 e) jäi raportoimatta. Ja viime viikolla ilmestyi Janina Freyn, Katariina Kivimäen ja Suvi Tiilikaisen Upeana juhlaan -kirja (n. 26 e). Mielenkiintoista, että kolme mallia (joko ex tai nykyistä) ovat ryhtyneet kirjoittamaan kirjoja.

Malli-stylisti Maryamin Exclsv-kirja perehtyy 41 henkilön tyylin saloihin kuvien ja haastattelujen avulla. Osa kirjan henkilöistä on suuren yleisön tuntemia, osan tuntee lähinnä muotialan ihmiset, pieni sisäpiiri. Elina Simosen kuvat ovat keskeisessä roolissa.

Exclsv-kirjaa on kiva selailla, mutta harva ehkä lukee koko kirjan.  Ainakin nuoret naiset ovat vierailulla tarttuneet kirjaan hanakasti. Julkkisten tyylit tuntuvat kiinnostavan. Epäilen, että tällaisen kirjan myynti ei ehkä ole Suomessa mitenkään valtaisaa. Pohdinkin, olisiko kirja kannattanut tehdä englanniksi.

Otavan kustantama Upeana juhlaan -kirja antaa vinkkejä niin juhlapukeutumiseen kuin meikkaamiseenkin. Havainnolliset step-by-step -meikkikuvat ovat parasta antia. Ohjeet ovat selkeät ja helpot niin, että kuka tahansa ymmärtää meikkivinkit. Eikä tyyliosiossakaan pönötetä turhan tärkeänä.

Pukeutumisosiossa on käsitelty suppeasti myös vartalotyyppejä, niiden tunnuspiirteitä, esitelty mekkotyyppejä ja lyhyt pätkä myös etikettipukeutumisesta. Sieltä haukansilmäni löysi mielenkiintoisen kohdan tumma puku -osastosta. Kirjassa sanottiin, että tumma puku ”antaa miehelle mahdollisuuden pukeutua myös frakkiin tai smokkiin”. Mielenkiintoista. Onko etiketti kirjoitettu uudestaan? Etikettihän sanoo, että frakki- ja smokkitilaisuuteen mies voi pukeutua tummaan pukuun – ei päinvastoin.

Upeana juhlaan on sekä hyöty- että selailukirja. Ehdottomasti tutustumisenarvoinen.

Kaisa

 

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *