Kävimme Helsingin kävelyfestivaaleilla

Osallistuimme Kiehtova Kruununhaka -kävelylle, jonka oppaana oli alueella itsekin asuva Markku Jalonen. Kiva lisä oli, että Markku puhui kierroksen aikana stadin slangia.

Kaupunkikävelyjä tehdään eri teemojen mukaan eri kaupunginosissa. Kävelyt kestävät tunnista pariin ja kävelytahti on leppoisa, jotta ehtii katsella maisemiakin. Innostuimme kovin ja aiommekin osallistua vielä muihinkin kävelyihin.

Kävelykierroksen aikana kuulimme paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia kaupungin ja Kruununhaan historiasta.

Tiedätkö, mikä oli yleisin kuolinsyy 200-300 vuotta sitten? Kun muutama vuosi sitten Senaatintorin kohdalla oli katuremppa, avatun kadun alta löytyi paljon luurankoja. 200-300 vuotta sitten tuo alue toimi hautausmaana eli luurangot olivat siltä ajalta. Tutkijat selvittivät mm. kuolinsyyt. 80 % porukasta oli kuollut kariekseen ja siitä johtuvaan verenmyrkytykseen.

Kierros alkoi Senaatintorilta.

Tuomiokirkon katolla on 12 apostolia, jotka ovat sinkkivalua. Ne painavat niin valtavasti, että opaskin hämmästeli, miten ne oli aikoinaan saatu nostettua paikalleen, kun silloin ei ollut Pekka Niskaa.

Helsingin kadut olivat alkuun mukulakivikatuja, jotka olivat naisten korkokengille varsinainen riesa.
Unioninkadulla oli venäläinen sairaala.
Pieni Pyhän kolminaisuuden -ortodoksikirkko, joka on alistettu Moskovan metropolitanille.
Kirkon takana on Suomen Pankin rakennuksia ja tämä “Harakanpesäksi” nimetty Kuparikonstruktio-veistos. Harva kaupunkilainen tietää veistoksen virallista nimeä, koska kaikki kutsuvat tätä Laila Pullisen työtä Harakanpesäksi.
Kansallisarkiston rakennus on uskomattoman hieno sekä ulkoa että sisältä. Sieltä löytyy koko Suomen historia.

Liisankadulla oli aikoinaan vain yhdet raitiotiekiskot. Silloin hevonen veti ratikoita. Liisankadun pieni mäennyppylä vaati toisenkin hevosen vetoapua. Sen vuoksi mäen alapuolella mies ja hevonen odottivat ratikan saapumista. Kun ratikka oli saatu mäen päälle, toinen hevonen palasi mäen alapuolelle odottamaan seuraavaan ratikkaa.

Snellmanninkadun ja Unioninkadun välisellä alueella oli aikoinaan kruunun karja- ja hevoslaidunmaat. Siitä johtuu kaupunginosan nimi Kruununhaka.

Aikoinaan Kruununhaan vesi oli niin kurjaa, että sitä juomalla olisi voinut kuolla. Oli ”järkevämpää juoda olutta”.

Kristianinkadulla sijaisti kaupungin ensimmäinen olutpanimo.

Kruununhaassa on kuvattu paljon kotimaisia elokuvia. Siellä oli mm. Särkän filmitallit. Kuvauspaikkasuosioon on ihan järkisyyt: menneiden vuosikymmenten aikana Kruununhaassa oli filmistudiot. Kalusto painoi paljon, ja niitä oli  vaikea liikutella. Sen vuoksi mm. ulkokuvaukset hoidettiin studioiden läheisyydessä.

Mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Kruununhaasta löytyi häpeäpaalu (Senaatintorilla), viimeinen raipparangaistustolppa (Kruununhaan korkeimman mäen alapuolella saarnin vieressä) ja viimeinen hirttopaikka (Liisanpuiston lähellä).

Liisanpuisto oli aikoinaan suljettu. Avain oli annettu vain lähitalojen asukkaille.

Upeat räystäät.

Kaisan entinen työpaikka oli tässä talossa, ison parvekkeen kohdalla oleva erkkeri kuului hänen työhuoneeseensa.

Osa Kruununhaasta on ollut aikoinaan merenpohjaa.

Tämä Höjerin suunnittelema talo vajosi jo valmistuessaan, kun paalutus pääsi pettämään.
Kierros päättyi Ritarihuoneen edustan puistoon.

Kävelykierrosten teemoja ovat muun muassa Helsinki elokuvissa, Suurmiesten ja -naisten Helsinki, historian lehtien havinaa. Myös Pakopeli: Kuolleet sielut kuulostaa kiinnostavalta.

Helsingin kävelyfestivaali jatkuu 13.9.2020 saakka. Kävelylippu maksaa 12 euroa, ja sen voi ostaa tapahtuman verkkosivuilta, josta näkee myös ohjelman.  Koko ohjelma löytyy tästä.

Kävelykierroksia löytyy myös Lähimatkailupäiviltä 24.-27.9., jonka ohjelma löytyy täältä. Siellä on kävelyitä muun muassa Tuusulassa, Järvenpäässä, Hangossa ja Raaseporissa pääkaupunkiseudun lisäksi.

Kaisa ja Sini

PS Maksoimme itse omat lippumme.

kulttuuri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *