Naiselo 45+
Naiselo 45+

Rapu-kasvispiirakka on kevätjuhlien suolainen suosikki

Erityisesti lakkiaisissa vieraat saattavat kiertää monissakin juhlissa. Useimmille maistuu silloin reilu suolapala. Kokeilepa tehdä piiras hieman eri tavalla. Murean maukas pohja paistetaan erikseen, ja kostutuksen jälkeen se saa pinnalleen tuorejuustokerroksen, meheviä uunissa paahtuneita kasviksia, salaattia ja kruunuksi meren herkkuja. Ja vieraat kiittävät.

POHJA

6 dl vehnäjauhoja

100 g mozzarellaraastetta

½ tl suolaa

150 g voita

3 dl maitoa

½ palaa (25 g) hiivaa

1 rkl juoksevaa hunajaa

KASVIKSET

1 (250 g) kesäkurpitsa

1 ps (200 g) broccolineja (bimi eli versova parsakaali)

2 (150 g) porkkanaa

100 g grillipaprikoita (pimento de padrón)

3 valkosipulinkynttä

2 rkl oliiviöljyä

1 tl timjamia

1 tl oreganoa

½ tl mustapippuria

1 ½ tl sormisuolaa

KOSTUTUS

2 rkl vaaleaa balsamicoa

1 tl juoksevaa hunajaa

ripaus suolaa ja mustapippuria

3 rkl oliiviöljyä

3 rkl vettä

PÄÄLLE

1 prk (150 g) piparjuurituorejuustoa (esim. Cantadou)

1 prk (140 g) pehmeää vuohenjuustoa (esim. Soignon)

1 ps (100—150 g) salaattisekoitusta

1 prk (200/80 g) (sitruunatäytteisiä) oliiveja (esim. Fragata)

1 prk (360/170 g) katkarapuja tai ravunpyrstöjä liemessä

Mittaa kulhoon jauhot, juustoraaste, suola ja paloiteltu kylmä voi. Nypi ainekset raemaiseksi seokseksi. Liuota kädenlämpöiseen maitoon hiiva ja hunaja. Lisää taikinaan. Vaivaa taikina tasaiseksi ja anna kohota noin 15 minuuttia.

Huuhtele kasvikset. Leikkaa kesäkurpitsa ja kuoritut porkkanat tulitikkumaisiksi suikaleiksi. Leikkaa valkosipulinkynnet ohuiksi lastuiksi. Kumoa kaikki kasvikset isoon kulhoon ja pyörittele joukkoon ensin öljy ja sitten mausteet. Levitä kasvikset leivinpaperin päälle pellille ja kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä.

Painele taikina leivinpaperin päälle pellille noin 30 x 35 sentin kokoiseksi levyksi. Anna kohota peitettynä puolisen tuntia.

Rei’itä kohonnut pohja haarukalla ja paista 200 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes pohja on kypsä ja pinta saanut kauniin värin. Anna jäähtyä liinalla peitettynä.

Liuota kostutuksen etikkaan hunaja ja mausteet. Vatkaa mukaan öljy ja vesi.

Paina jäähtyneeseen pohjaan haarukalla vielä muutamia reikiä ja kostuta pohja pullasudilla sivellen. Peitä ja jätä odottamaan koristelua. Leikkaa pohjasta pois ohuelti ulkoreunat. Leikkaa levy halutessasi jo tässä vaiheessa annospaloiksi.

Sekoita juustot keskenään. Levitä seos pohjalle reunoja myöten. Ripottele sen päälle salaattisekoitusta. Koristele pinta uunikasviksilla, valutetuilla oliiveilla ja ravuilla. Tarjoa halutessasi lisänä eri kulhosta aiolia eli valkosipulimajoneesia.

KT: Kokeile pohjan päällysteenä erilaisia kasviksia paprikoista palsternakkoihin. Vaihtele etikkasäilykkeitä hillosipuleista etikkakurkkuihin. Piirakan nimikkoaineksena voi olla vaikka paahtopaisti, kypsä broileri, savu- tai graavikala.

 

Juomavinkki

BIB-boksiviinit ovat käteviä suuremmalle juhlijamäärälle. Tämän piiraan kanssa sopii raikas ja hyvin viilennetty valkoviini.

  • Australialainen kuiva valkoviini Down the Lane (20,41 €/1,5 l) on kolmen rypäleen sekoitus (Pinot Gris, Riesling, Gewürztraminer). Viinin aromin sitrusmaisuus ja eksoottiset hedelmät sopivat loistavasti kasviksia ja äyriäisiä uhkuvan piirakan kylkeen.

  • Italialainen Tommasi Pinot Grigio (36,58 €/3 l) hanavalkoviini on kuiva, jonka hapot ovat miellyttävän tasapainoiset. Viinin hedelmäisyys ja lievä mausteisuus istuvat hyvin tämän leivonnaisen seuraan.

  • Eteläafrikkalainen Two Oceans Fresh & Fruity White (28,79 €/3 l) BIB-valkoviini on Vuoden Viinit 2018 -kilpailun valkoisten laatikkoviinien voittaja. Viini on kolmen rypäleen (Chenin Blanc, Colombard, Cape Riesling) sekoitus. Puolikuiva viini sopii hieman pyöreämmän maun ystäville. Raikas hedelmäisyys ja kypsä omenahapokkuus maistuvat myös äyriäispiirakan kera.

Marita Joutjärvi, ruokatoimittaja

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *