Kiehtova Marilyn, nainen roolien takana -näyttely

Vaikka Marilyn Monroen kuolemasta on jo 56 vuotta, hän ja hänen tarinansa kiehtoo minua ja varmasti myös monia lukijoitamme. Sen vuoksi lähdin oikein asiakseni Tampereelle katsomaan Marilynin elämästä kertovaa näyttelyä. Näyttelyn yli 300 esineestä suurin osa on Marilyn Monroen jäämistöstä.

Marilyn Monroe sellaisena kuin me hänet muistamme.

 

Kun Marilyn kuoli vuonna 1962, hänen omaisuutensa peri Actors Studion -näyttelijäkoulun näyttelemisen opettaja, ja jäämistö varastoitiin. Eri vaiheiden jälkeen Marilynin koskemattomana säilynyt jäämistö tuli huutokaupattavaksi vasta vuonna 1999.

Tampereen Vapriikissa olevan näyttelyn on kuratoinut Ted Stampfer, joka myös omistaa suurimman osan näyttelyn esineistä.

Marilynin elämästä on kirjoitettu kilometrikaupalla. Sen vuoksi en kertaa sitä, vaan keskityn näyttelyesineiden tarinoihin.

Marilynin alkuperäinen nimi oli Norma Jeane Baker. Näyttelyssä on hänen alkuperäinen, hopeinen vauvamuki, jossa on hedelmäkuvio ja kaiverrus.

Pikkuruinen vauvamuki.

 

Marilyn hoiti blondattuja ja kuivia hiuksiaan Wella Kolestral -hoitoaineella. Näyttelyssä on esillä puristeltu tuubi pakkauksineen. Ihonhoidossa hänen suosikkisarjansa oli Erno Laszio. Ja sehän on ollut tunnettua, että Marilynin lempituoksu oli Chanel 5, joka oli hänen ”yöpaitansa”. Näyttelyvitriineistä löytyvät myös Elizabeth Ardenin silmänrajauskynä, Revlon-luomiväri, tekoripset ja papiljotteja, joissa on vielä jäljellä Marilynin hiuksia.

Erno Laszion ihonhoitotuotteita.

 

Chanel 5, Marilynin luottotuoksu.

 

Jotta Marilyn pysyi kuosissa, hän mm. nosteli puntteja, vaikka 1950-luvulla USAssa kuntoilua pidettiin naiselle sopimattomana. Kun katsoo Marilynistä otettua kuvaa, jossa hän nostaa käsipainoja, tuntuu jotenkin hassulta, että hänellä näyttäisi olevan farkut jalassa! Vai ovatko ne sittenkin jotkut muut housut?

Marilyn kuntoilee – farkut jalassa.

 

Näyttelyn vaatteita katsoessani hämmästelin, miten ajattomia ne ovatkaan. Osa voisi olla nyt myynnissä. Ja entä se pikkumusta. Sellaisen minäkin voisin ostaa! Mekko on silkkisifonkia, takana on poimutukset ja vetoketju sekä metallipainot takamuksen kohdalla, jotta mekko pysyi muodossaan. Valitettavasti tuosta pikkumustasta ei saanut kelvollista kuvaa, koska mekko on musta, valot himmeät ja vielä vitriinin lasit heijastivat väärällä tavalla. Mutta jos menette katsomaan näyttelyä (jota suosittelen), syynätkää tuota mekkoa tarkkaan.

Satiiniaamutakki, jota Marilyn käytti vuonna 1953 Herrat pitävät vaaleaveriköistä -elokuvaan liittyvissä valokuvissa. Samainen aamutakki on nähty Marilynillä myös Piukat paikat -elokuvan kuvaustauolla otetuissa kuvissa.

 

Miten miljonääri naidaan -elokuvan (1953) mainoskuvauksissa käytetty iltapuku. Puvun etukappale ja paljetit ovat aikojen saatossa haalistuneet. Pukuun on myös tehty muutoksia, ja arvellaankin, että sitä on käytetty myös muissa elokuvissa.

 

Alkuperäinen rooliasu Prinssi ja revyytyttö -elokuvasta vuodelta 1956.

Vitriinistä löytyy myös helmenvalkoinen satiinikenkä vuodelta 1955. Sen sisäpuolelle on kirjoitettu Marilyn Monroe / 433 / 2204. Kengissä on 9,5 sentin korot. Ja katsokaapa, miten kapea tuo kenkä on! Vaikka minullakaan ei ole leveä jalka, jalkani ei missään tapauksessa mahtuisi tuohon korkkariin.

Kuuluisa satiinikenkä.

 

Kun Marilyn lauloi (vai pitäisikö sanoa, huokaili?) presidentti John F Kennedylle onnittelulaulun, hänen päällään oli vartalonmyötäinen, ihonvärinen puku, jossa oli 7800 kristallia. Puku ommeltiin Marilynin päälle. Vuonna 1999 puku myytiin 1,2 miljoonalla dollarilla ja uudestaan vuonna 2016, jolloin puvun hinta oli kivunnut jo 4,8 miljoonaan dollariin.

Jäljennös kuuluisasta kristallipuvusta, joka päällä Marilyn lauloi Kennedylle.

 

Näyttelyssä on myös Marilynin nimikirjaimin merkitty nahkainen matkalaukku, jota hän käytti vuosina 1948-1955. Laukku kuului 3-osaiseen laukkusarjaan. Kun laukkua katsoo tarkkaan, näkee sisäpuolen taskut kenkiä ja muita asusteita varten. Laukku oli hänellä mukana mm. häämatkalla.

Marilynin nahkainen matkalaukku.

 

Kun Marilyn oli naimisissa Arthut Millerin kanssa, hän käytti näitä aurinkolaseja. Sekä auriko- että silmälasit ovat malliltaan hyvin ajattomat.

 

Näyttelyssä on valtavasti käsikirjoituksia, kuitteja, keittiötavaroita jne. Suosittelen, että varaat näyttelylle riittävästi aikaa, jotta ehdit katsoa myös näyttelytilassa olevan dokumentin. Se on mielenkiintoinen. Ja museon kaupasta voi myös ostaa näyttelyluettelon, jossa on paljon kiinnostavaa luettavaa ja katsottavaa.

Näyttely on auki Vapriikissa 2.12.2018 saakka, Vapriikin omat sivut.

Kaisa

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *