Kierrätyksen kääntöpuoli – mahdollisesti ei-toivottu ötökkä kotiin

Meillä on tarkoitus uudistaa huonekalut, ovathan nykyiset jo pääosin parinkymmenen vuoden takaa. Olemme olleet enemmän kuin tyytyväisiä niihin, kestäviä ja kotimaisia. Mutta auttamattomasti jo kuosistaan kulahtaneita, eikä tyylikään ole aivan tätä päivää. Näin  ilmastoahdistuksen kulta-aikana mietityttää ostaako uutta vai käytettyä.

Tutki käytetyt huonekalut huolella ennen kotiin viemistä.

Pohdintaa ei yhtään helpota Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin sähköpostiin tupsahtanut tiedote lutikoista.

Näin siinä sanotaan huonekalujen osalta 

Lutikat voivat levitä käytetyn huonekalun, tavallisimmin sängyn tai sohvan, mukana. Käytetty huonekalu kannattaa ennen kotiin kantamista käydä läpi ja tutkia, näkyykö siinä merkkejä lutikoista. Pienet käytetyt huonekalut sekä vaatteet kannattaa kylmä- tai lämpökäsitellä samalla tavoin kuin matkatavarat.

Roskalavalle, jätetilaan tai rappukäytävään hylättyjä huonekaluja ei välttämättä kannata poimia mukaan.

Huonekalut voivat olla peräisin asunnosta, jossa on ollut lutikoita. Vaikka tekisi huolellisen tarkistuksen, voi huonekaluissa silti olla sellaisia paikkoja, joihin ei näe. Lisäksi munien taitoukkien havaitseminen voi olla hyvinkin haastavaa. Kierrätys on hyvä asia, mutta huonekalut voivat olla päätyneet syystä roskalavalle.

Tiedotteesta ei kuitenkaan kannata provosoitua, mutta vaara on hyvä tiedostaa

Toimi näin, jos ostat (tai poimit talteen kierrätyspisteistä tai roskalavoilta) käytettyjä vaatteita tai huonekaluja

  • Tarkasta huonekaluista näkyykö niissä merkkkejä luteista.
  • Pese käytetyt vaatteet vähintään 60 asteen pesussa tai pakasta ne muovipussissa.
  • Jos mahdollista, lämpö- tai kylmäkäsittele käytetyt huonekalut ennen kuin tuote ne kotiisi.

Lutikat voivat tulla mukaasi myös matkoilta.

Tarkista majapaikassa näkyykö sängyssä tai sohvassa merkkejä lutikoista: pieniä mustia pilkkuja patjassa ja sängyn tai sohvan rakenteissa.

  • Älä säilytä matkalaukkua sängyn lähellä tai alla. Laita pesuun menevät vaatteet muovipussiin ja tyhjennä kotona suoraan pyykkikoneeseen.
  • Jos ihollasi on aamulla pieniä kutisevia puremajälkiä, voi se olla merkki lutikoista.
Luteita voi kulkeutua myös matka- tai kirppisvaatteiden mukana.

Kun palaat matkalta

  • Jos epäilet yöpyneesi paikassa, jossa oli lutikoita, pese kaikki vaatteet ja saunota tai pakasta mukana olleet tavarat. Muista paloturvallisuus saunassa.
  • Jos mahdollista, pakkaa matkalla mukana olleet vaatteet ja matkalaukku jo ulkona esimerkiksi jätesäkkiin ja vie ne jätesäkeissä saunaan. Älä levittele matkatavaroita asunnossa.

Jos luteita löytyy, ota heti yhteyttä isännöitsijään tai tuholaistorjuntaan

Jos huomaat kodissasi lutikoita, ota heti yhteyttä isännöitsijään tai tuholaistorjuntayritykseen. Jätä lutikoiden hävittäminen torjunta-alan ammattilaisille. Lutikoiden torjunta kotikonstein on haastavaa. Pahimmassa tapauksessa ongelma pitkittyy ja lutikat leviävät talon rakenteiden kautta toisiin asuntoihin.

– Ei pidä häpeillä sitä, että kotiin on tullut lutikoita. Mitä nopeammin ongelmaan tartutaan, sitä helpommin lutikat saadaan torjuttua, toteaa Hanninen.

Tukes ylläpitää rekisteriä tuholaistorjujan tutkinnon suorittaneista henkilöistä sekä yrityksistä, jotka tekevät ammattimaista tuholaistorjuntaa.

Laittakaapa vinkkejä miten te olette torjuneet käytettyjen huoenkalujen mukana mahdollisesti tulevia ötököitä. Tai onko niitä ylipäätään tullut ollenkaan.

Sini

kulttuuri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *