Kiinnostaako tatuointi ja sen ottaminen? Lue ensin tämä.

Moni ottaa tatuoinnin juhlistaakseen lapsen syntymää, pyöreitä vuosikymmeniä tai omaa itsenäistymistään. Näin teki taannoin myös äitini, joka juhlisti kahdeksankymppisiään elämänsä ensimmäisellä tatuoinnilla. Tuon ikäisellä tatska lienee ok, mutta nuoremman, etenkin lisääntymiskykyisen, kannattaa tuumata tovi ja lukea juttu loppuun ennen tatuoinnin ottamista.  

Oletko aivan varma? Tatuointi kulkee mukana läpi elämän. Toki siitä pääsee laserilla eroon, mutta poistaminen on kivuliasta ja kallista. Se vaatii useita käsittelykertoja, joten aikaakin menee.

Tiedosta terveysriski

– Tatuointiväreissä käytettyjä aineita ei ole alun perin suunniteltu pistettäväksi ihon sisään, eikä niiden turvallisuutta ole juurikaan tutkittu tässä käyttötarkoituksessa. Testauksessa löydettiin muun muassa 4-metyyli-m-fenyleenidiamiiinia, bentso(a)pyreenia, kadmiumia, lyijyä ja nikkeliä.

Tatuointivärien sisältämät vaaralliset aineet saattavat aiheuttaa riskejä ihmisen terveydelle. Riittämättömien tutkimustietojen vuoksi turvallisen pitoisuusrajan asettaminen ei usein ole mahdollista, ylitarkastaja Petteri Talasniemi Tukesista kertoo.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) testautti yhteensä 20 tatuointi- ja kestopigmentointiväriä. Kahdeksan testattua väriä sisälsi kemikaaleja, jotka saattavat aiheuttaa syöpää tai haitata lisääntymistä. Värit sisälsivät erilaisia aromaattisia amiineja, polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä tai raskasmetalleja.

Värien aineista vain osa jää tatuointikohtaan ja suuri osa kulkeutuu eri puolille elimistöä imunesteen mukana. Aineille altistuminen voi kestää koko eliniän ajan.

Värien sisältämät herkistävät aineet ja ärsyttävät aineet voivat aiheuttaa allergista kosketusihottumaa ja muita paikallisia ihoreaktioita. Tatuointivärien ja syövän välisestä yhteydestä ei ole saatavilla riittävästi tutkimustietoa, eli varmaa tietoa yhteydestä ei ole.

– Tatuointivärien sisältämistä syöpä- ja lisääntymisvaarallisista aineista aiheutuvia terveysriskejä ei voida kuitenkaan poissulkea. Aineet saattavat lisätä ihmisellä syövän riskiä, olla haitallisia lisääntymiselle tai aiheuttaa muita haittoja, Petteri Talasniemi sanoo

Toimi näin ennen kuin otat tatuoinnin:

  • Kysy, ovatko tatuoijan käyttämät tatuointivärit testattuja ja turvallisia.
  • Kysy, miten hygieniasta on tatuoinnin teon yhteydessä huolehdittu. Tatuoinnin teko vaatii korkeatasoista hygieniaa. Puutteet tatuointivärien puhtaudessa tai tatuointitoimenpiteen hygieniassa voivat altistaa bakteeri- ja sieni-infektioille tai veriteitse tarttuville virusinfektioille.
  • Selvitä, onko tatuoinnin tekijällä tarvittava tieto ja ammattitaito tehdä tatuointeja. Yksityisen henkilön tekemä kotitatuointi voi olla riski.
  • Jos tatuoinnit aiheuttavat terveysongelmia tai epätavallisilta vaikuttavia oireita, ole yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Viranomaiset eivät Suomessa aiemmin ole testanneet tatuointi- ja kestopigmentointivärejä.

Väreistä testattiin, sisältävätkö ne aromaattisia amiineja, polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä eli PAH- yhdisteitä tai raskasmetalleja, esimerkiksi lyijyä tai nikkeliä. Useat näistä aineista luokitellaan terveydelle vaarallisiksi aineiksi, muun muassa syöpää aiheuttaviksi, perimää vaurioittaviksi, lisääntymiselle vaarallisiksi eli niin sanotuiksi CMR-aineiksi sekä ihoa herkistäviksi ja ärsyttäviksi aineiksi.

Tutkimustulosten perusteella näiden aineiden tiedetään tai epäillään aiheuttavan haittavaikutuksia ihmisissä tai koe-eläimissä.

Testattujen aineiden pitoisuudet kahdeksassa tuotteessa ylittivät Euroopan Neuvoston tatuointi- ja kestopigmentointivärejä koskevan suosituksen enimmäispitoisuusrajat. Pitoisuusrajat on annettu väestön terveyden turvaamiseksi. Kuluttajaturvallisuuslain mukaan tuote ei saa aiheuttaa vaaraa terveydelle.

Tukesin testaamat värit hankittiin kotimaisilta yrityksiltä, yhdestä EU-alueelle sijoittuneesta verkkokaupasta ja yhdestä EU:n ulkopuolisesta verkkokaupasta. Testatuista väreistä kuusi oli pigmentointeihin tarkoitettuja värejä ja 14 tatuointivärejä.

Tukes on ollut yhteydessä värejä myyneisiin yrityksiin ja velvoittanut yrityksiä ottamaan terveydelle vaaralliset tatuointivärit pois myynnistä.

Lue lisää tatuointi- ja kestopigmentointiväreistä.

Sini

hyvinvointi
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *