Kiitollisuus kantaa

Koronaväsymys. Etätyö ja -palaverit. Ymmärtämätön esimies. Matkustamattomuus. Kurja sää. Liikuntarajoitukset. Näistä kaikista asioista olen viime kuukausina kuullut valitusvirsiä. Minne unohtui kiitollisuus? Pitäisikö meidän listata, mistä olemme kiitollisia?

Kiitollisuus eepu
Lapsenlapsi tuo iloa ja kiitollisuutta.

Kiitollisuus jää helposti taka-alalle, kun korona on kurjistanut arjen. Korona on tuonut meille kaikille muutoksia, rajoituksia ja ankeutta. Herää kuitenkin kysymys, miksi emme ole kiitollisia niistä, jotka ovat hyvin. Pitääkö sitä oppia kantapään kautta, suurten vaikeuksien, menetysten kautta?

Tottahan toki minäkin, peruspositiivinen, olen valittanut herra ties mistä aiheista. Olen kaivannut sukulaisten ja ystävien tapaamisia, kekkereitä, piristäviä matkoja, teatteria, elokuvia jne. Olen kuitenkin yrittänyt sopeutua tähän ”uuteen normaaliin” ja ajattelemalla positiivisia asioita.

Kiitollisuus ystävät
Ystävät, valitettavasti vuoden aikana vain harvoin yhteisiä iltoja. Onneksi on puhelimet.

Totaalinen pysähdys

Lähes kahdeksan vuotta sitten tuli pysäytys, todellinen vastoinkäyminen. Päätin selvitä siitä miettimällä kiitollisuutta – en pysähtymällä kurjuuteen. Pysähdyin ja listasin: pitkä, onnellinen avioliitto, tytär, läheiset, terveys, ystävät, työ. Kaikki tärkeitä. Vaikka yksi niistä oli yllättäen tempaistu pois, jäljellä oli vielä paljon syytä kiitollisuuteen.

Tuon noin 8 vuotta sitten tapahtuneen jälkeen tällainen koronan tuoma ”uusi normaali” ei tunnu läheskään niin kamalalta.

Kun jokin asia alkaa hiertää mieltäni, ajattelen taas hyviä asioita, jotka kantavat ja vievät eteenpäin. Ei kannata pysähtyä murheisiin, epäonneen, kurjaan säähän tms. Jos seurue vain valittaa, yritän ohjata keskustelun toisille raiteille tai lähden pois.

Hymy kaunistaa

Kiitollisuutta voi opetella. Listaa asiat, jotka mielestäsi ovat hyvin. Kun listasi on valmis, se on todennäköisesti pidempi kuin ne epäkohdat, jotka olivat vieneet vireesi alas. Jos ympärilläsi olevat ihmiset vain valittava, lähde pois, sillä valitusvirsi tarttuu, samoin huono ilmapiiri.

Ajattele jotain sellaista, joka saa sinut hymyilemään. Hymyillessä ihminen on kauniimpi kuin suupielet alaspäin, ja mieli kohenee.

Kiitollisuus parveke
Nautin kodistani.

Kiitollisuuslistani

Tytär ja hänen perheensä, joita olen tavannut koronan aikana

Lapsenlapsi, jota sain hoitaa koronan alussa ja nykyisin tapaan säännöllisesti; todellinen viihdyttäjä ja mielialankohottaja

Terveys: olen pysynyt terveenä

Kaikki läheiset ja ystävät ovat pysyneet terveinä

Koti: vajaa kaksi vuotta sitten muutin kerrostaloon, jossa viihdyn erinomaisesti

Etäliikunnat: joogaa, kuntonyrkkeilyä, pilatesta, vatsa-peppu -jumppaa, kahvakuulaa jne.

Työ: sopivasti, ei enää liikaa, kuten aikoinaan

Stressin väheneminen: sen tuntee koko kropassa, ajanhallinta aikaisempaa enemmän omissa käsissä

Äänikirjat ja paperikirjat: äänikirjojen kuunteluni on noussut taivaisiin. Kuuntelen aamutoimien aikana ja lenkillä

Ulkoilu: kävely- ja sauvakävelylenkit luonnosta nauttien

Kulttuurin striimaukset: Koronateatteria, virtuaalikierroksia eri kaupungeissa ja museoissa jne.

Kiitollisuus työ
Töitä sopivasti

Mistä sinä olet kiitollinen? Millainen on sinun kiitollisuuslistasi?

Kaisa

Lukaisepa Terveyskirjaston kiitollisuus-artikkeli

puheenaiheet tapakulttuuri ihmiset
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *