Kiitos kuuluu teille, kesätapahtumien talkooporukat

Kesätapahtumia kierrellessä huomioni on kiinnittynyt talkooporukoihin, jotka pyyteettä käyttävät vapaa-aikansa erilaisten juhlien, festareiden ja muiden tapahtumien mahdollistamiseen. Tosiasia on, että mitään ei synny ellei niitä tee. Asia korostuu pienemmillä paikkakunnilla, joissa kulttuuririentoihin ei yleensä ole kummoista budjettia, jos on ollenkaan.

Niin kauan kuin paikkakunnalta löytyy edes muutama puuhakas ja aikaansaava ihminen, jotain kivaa yleensä saadaan aikaan. Heille talkootyö on hyvää mieltä tuova, joskin aikaa vievä harrastus.

Tyyli pitää, sillä lentis sujuu mekossakin.

Viimeksi ihailin talkoolaisten aikaansaannosta Suolentiksen MM-2019 -kisoissa Rajasuolla Haukivuorella, Mikkelissä. Tapahtuma on järjestetty ensimmäisen kerran jo 19 vuotta sitten. Jos idea oli silloin outo, on se vieläkin.

Paikkakunnalle haluttiin aikoinaan iloinen kesätapahtuma. Innokas lentopallomies, nykyinen suopehtoori Risto Tarkiainen sai idean koota lentopalloväkeä Vapon tyhjälle turvesuolle, jonne rakennettiin muutama pelikenttä. Alusta saakka iloinen karnevaalihenki on ollut osa tapahtumaa, joten joukkueet pukeutuvat mitä ihmeellisempiin asuihin.

Rekvisiitta odotti pelaajia kentän laidalla.

Pelikentät niille vievine pitkospuineen on rakennettu suolle pääosin talkoovoimin. Myös itse tapahtuma pyörii talkoolaisten avulla.

Kun suolla ollaan, pelikentät ovat märkää turvetta, johon todellakin uppoaa. Tässä raivataan moottorisahalla kantoa kentän suosta kesken pelin.

Tänä vuonna oli ensimmäisen kerran saatu rahaa kokoon sen verran, että yksi ihminen teki puolipäiväisesti töitä tapahtuman markkinoinnissa, viestinnässä ja kaikessa mahdollisessa järjestelyssä. Ja se näkyi pelaajien lisäksi myös meille katsojille, jotka saimme koko ajan ajantasaista infoa tapahtumasta. Talkoita oli tehty vuosi, mukana loppumetreillä oli noin 50 henkeä.

Vihdoinkin pelit voivat alkaa, tuuletti järjestelyistä vastannut Tiina Janhunen, joka itsekin pelasi enkeliasuihin pukeutuneessa Pelkkää Lovee -joukkueessa.

Minua hieman ihmetyttää, että kovin moni paikkakuntalainen ei aina jaksa osallistua oman kylän tapahtumiin. Milloin on esimerkiksi liian kuuma, milloin kylmä sää.

Unohdetaan, ettei talkootyöllä pystytettyjä rientoja kukaan jaksa järjestää, jollei niihin osallistuta.

Suoareenalle rakennettu suosauna oli mukana Ylen Saunapäivä-ohjelmassa.

Onneksi nämä oudot tapahtumat, kuten akankannot, suolla pelaamiset jne kiinnostavat kauempana olijoita ja ylittävät uutiskynnyksen kotimaan lisäksi myös ulkomailla. Esimerkiksi Suolentistä nähdään Egenland-ohjelmassa.

Suolentistä olen käynyt katsomassa varmaankin kymmenisen kertaa. Tapahtuma kehittyy vuosi vuodelta ja sinne on kuulema kiva tulla myös pelaamaan ja nauttimaan kesäisestä yhdessäolosta.

Osallistukaa hyvät ihmiset pieniin ja suuriin talkoovoimin tehtyihin tilaisuuksiin tai mennään mukaan talkoisiin. Niillä luodaan ilon kautta kylille yhteishenkeä, joka on tukena ja turvana myös talven pitkinä, pimeinä hiljaisina hetkinä.

 Sini

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *